Partij vd Dieren en GroenLinks eisen opheldering van college over boerendemonstraties

nieuws
Foto: Rick ten Cate - tencatefotografie.nl

De Partij voor de Dieren en GroenLinks vinden dat de eventuele kosten van de protestacties van de afgelopen dagen voor de demonstrerende boeren moeten zijn. De raadsfracties hebben daarnaast vragen gesteld aan het college van B & W over de voorbereidingen voor nieuwe acties.

“We hebben gezien dat de burgemeester alles op alles heeft gezet om tractors na donderdag uit de binnenstad te weren”, stelt Kirsten de Wrede, fractievoorzitter van Partij voor de Dieren. “Daar zijn we blij mee. Toch willen we weten hoe het komt dat op donderdagavond boeren nog zonder problemen de Grote Markt konden bereiken.”

Ook willen de fracties weten wat de consequenties gaan zijn voor de boeren. “Ze hebben gedemonstreerd terwijl de vergunning was geweigerd”, aldus Mirjam Wijnja van GroenLinks. “Ik kan me voorstellen dat dat niet zomaar kan. En hoe zit het met verkeersovertredingen en eventuele vernielingen?

Minister Carola Schouten (ChristenUnie) van Landbouw wil het voer voor de koeien aanpassen door minder eiwitten in krachtvoer toe te staan. Dit moet de uitstoot van stikstof door de landbouwsector beperken. Volgens de veehouders schaadt dit de gezondheid van de dieren. Daarnaast zijn ze het niet eens met de manier waarop de minister de plannen er doordrukt.

In Groningen wisten donderdag zo’n dertig boeren met tractoren de Grote Markt te bereiken. Ook vrijdag- en zaterdagavond werd er geprotesteerd, waarbij tractoren vrijdagavond luid toeterend door de stad reden. Zondagavond werd opnieuw een stoet van boeren klemgereden bij de Borgbrug.