Categorieën: Nieuws

Stroomkast in wijk Helpermaar verwoest door brand, nog 125 adressen zonder stroom

In een stroomkast aan de Vasalislaan in de wijk Helpermaar heeft dinsdagmiddag een felle brand gewoed. Zo’n 1.300 adressen in de wijk zaten aanvankelijk zonder elektriciteit, in het begin van de avond zijn dit nog 125.

De melding van de brand kwam rond 15.55 uur binnen bij de hulpdiensten. De Groninger brandweer rukte daarop uit met een tankautospuit en een poederaanhanger. “Er komt flink wat rook uit de stroomkast”, vertelt Mike Weening van Weening Fotografie die vrij snel na de brandweer bij de brand aanwezig is. “Je hoort ook regelmatig kleine plofjes, alsof er zekeringen aan het knappen zijn.” De hulpdiensten hebben een gebied rond de kast afgesloten. “Ondertussen melden zich hier steeds meer mensen uit de wijk dat ze geen elektriciteit meer hebben.” Rond 16.45 uur staat de stroomkast volledig in lichterlaaie.

Tekst gaat verder onder de foto


Door de brand kwamen 1.300 adressen zonder elektriciteit te zitten. De eerste blusploeg van Haren werd ingezet in Residentie De Wijert waar mensen vast waren komen te zitten in de lift. Foto: Joey Lameris – 112groningen.nl.

Uitgebrand
Rond 17.15 uur laat Weening weten dat de stroomkast volledig verwoest is. “Van de kast is niets meer over. Alleen de betonnen muurtjes staan nog overeind. De brandweerlieden houden nog altijd de situatie in de gaten. Ze zijn in gesprek met energiebedrijf Enexis hoe de situatie aangepakt moet worden.” Brandweerwoordvoerder Edwin Oosterheerd liet eerder weten dat er niet geblust wordt vanwege de nodige risico’s. Toen de kast nog enkel rookte vertelde Oosterheerd: “Als je nu een blussing start wordt de schade vele malen groter.” Rond 18.00 uur wordt besloten om toch een blussing te doen. “Een brandweerman heeft de restanten afgeblust”, vertelt Weening. Kort daarna werd de afzetting opgeheven en keerde de brandweer weer terug.

Mensen vast in lift
Volgens energiebedrijf Enexis zaten aanvankelijk bijna 1.200 adressen in de wijk zonder stroom. Eén van die adressen is Residentie De Wijert aan de Van Ketwich Verschuurlaan. “In het gebouw zijn door de stroomstoring mensen vast komen te zitten in de lift”, vertelt Joey Lameris van 112groningen.nl. “De brandweer van Haren heeft deze mensen kunnen bevrijden.” Rond 18.15 uur zitten nog 125 woningen zonder stroom. De rest krijgt stroom via andere stroomkasten. Het is niet bekend wanneer de 125 aansluitingen weer elektriciteit hebben.

“Ook rook uit stroomhuis Van Ketwich Verschuurlaan”
De brandweer van Haren kwam met twee tankautospuiten naar de stad. “De tweede auto is doorgereden naar een stroomkast aan de Van Ketwich Verschuurlaan”, vult Lameris aan. “Er was een melding binnengekomen dat ook hier rook uit zou komen. Brandweerlieden hebben een controle uitgevoerd maar hebben niets aangetroffen.”

Later meer.


De tweede blusploeg van Haren werd ingezet bij een elektriciteitshuisje aan de Van Ketwich Verschuurlaan waar rookontwikkeling werd gezien. Foto: Joey Lameris – 112groningen.nl.

Foto: Mike Weening – Weening Fotografie
Foto: Mike Weening – Weening Fotografie
Foto: Mike Weening – Weening Fotografie
Foto: Rick ten Cate – tencatefotografie.nl
Foto: Rick ten Cate – tencatefotografie.nl
Foto: Patrick Wind – 112groningen.nl
Foto: Mike Weening – Weening Fotografie
Foto: Rick ten Cate – tencatefotografie.nl
Foto: Mike Weening – Weening Fotografie
Sebastiaan Scheffer

Recente berichten

Staan na woensdag twintig Handige Harry’s en Harriettes op straat? “Gemeente mag eigen inwoners niet over het hoofd zien”

Bij de gemeenteraadsvergadering van woensdag zullen vele ogen gericht zijn op het agendapunt Stadshavens. De…

4 uur geleden

Woensdag veel zon, komende dagen kans op buien

Het is eerst nog volop zonovergoten voorjaarsweer. Vanaf donderdag neemt de bewolking toe en daarmee…

11 uur geleden

“Het kan niet zo zijn dat er geen jongerenwoningen in Stadshavens komen”

In de nog te realiseren wijk Stadshavens moeten ook jongerenwoningen komen. Dat vindt de fractie…

11 uur geleden

Bewoners Hoornsediep balen dat groen plaats heeft gemaakt voor parkeerplekken: “Egels en hazen zijn verdwenen”

Bewoners aan het Hoornsediep en de Rivierenhof balen. Hun groene omgeving heeft in de afgelopen…

11 uur geleden

Automobilist schept scooterrijder op Griffeweg

Bij een verkeersongeluk op de Griffeweg is dinsdagmiddag een scooterrijder gewond geraakt. Dat meldt een…

12 uur geleden

Student & Stad wil kabelgoot voor opladen elektrische auto’s toch mogelijk maken

Ondanks dat de wethouder vorige maand negatief adviseerde wil de fractie van Student & Stad…

13 uur geleden