RIVM: “Veel mensen herkennen verkoudheidsklachten niet als mogelijke coronabesmetting”

nieuws
Foto: Navy Medicine via Wikimedia Commons

Veel mensen die verkoudheidsklachten hebben herkennen dit niet als een mogelijke coronabesmetting. Om die reden laten zij zich niet testen en blijft een groot deel van de beschikbare testcapaciteit ongebruikt. Dat laat het RIVM maandag weten.

Volgens de Rijksdienst komen er iedere dag dertigduizend mensen bij die rondlopen met klachten die kunnen wijzen op een coronabesmetting. Om die reden is de testcapaciteit ingesteld op dertigduizend tests per dag. Dit aantal wordt echter niet gebruikt. Uit cijfers van het RIVM blijkt dat op een werkdag zich gemiddeld tienduizend mensen aan de poorten van een testcentrum melden en op weekenddagen ruim zesduizend.

Afgelopen week, van 22 tot en met 28 juni, werden er in Nederland ongeveer 62.000 tests afgenomen. Dit aantal ligt gelijk aan de week ervoor. Hoeveel mensen afgelopen week met een test positief werd bevonden is nog niet bekend. Een week eerder bleek één procent van de onderzochte mensen besmet te zijn, dit waren 609 mensen. Het RIVM doet de oproep om bij verkoudheidsklachten je te laten testen.

Deel dit artikel: