Middelbare scholen na de zomer weer volledig open

nieuws

Scholen in het voortgezet onderwijs kunnen na de zomervakantie weer volledig open. Leerlingen hoeven dan geen anderhalve meter afstand meer tot elkaar te bewaren. Dat melden bronnen in Den Haag.

De Haagse bronnen melden dat het kabinet dit komende woensdag bekend gaat maken na het coronacrisisberaad dat dan geplanned staat. Middelbare scholen sloten halverwege maart de deuren vanwege de coronacrisis. Sinds 2 juni wordt er weer fysiek les gegeven waarbij scholen zich moeten houden aan een protocol. Zo mag slechts 25 tot 33 procent van het totaal aantal leerlingen aanwezig zijn in het gebouw, moet er anderhalve meter afstand tot elkaar bewaard worden, blijft de kantine gesloten en moet men de hele dag in hetzelfde lokaal blijven. In de praktijk betekenen de maatregelen dat scholieren slechts één dag in de week naar school gaan, op de andere dag volgen ze online onderwijs.

Vanaf september vijf dagen in de week naar school
Vanaf september is het de bedoeling dat de leerlingen weer vijf dagen in de week naar school gaan. Anderhalve meter afstand tot elkaar houden hoeft dan in principe niet meer, wel moet er afstand gehouden worden tot docenten. Daarnaast moeten scholen allerlei hygiënemaatregelen doorvoeren. Voorwaarde voor de versoepeling is wel dat er in de periode voor de start van het nieuwe schooljaar geen nieuwe coronauitbraak mag oplaaien.

Sportscholen, musea en horeca
Het kabinet gaat woensdag ook bekend maken dat de voorgenomen versoepelingen doorgevoerd gaan worden. Dit betekent dat vanaf 1 juli sportscholen, sauna’s, sportkantines en casino’s weer open mogen. Wel gelden er strenge regels. Zo moeten sportscholen zorgen voor een goede luchtverversing. Ook het maximum aantal bezoekers in musea, theaters, horeca en bij uitvaarten wordt verhoogd. Nu mogen er nog maximaal dertig bezoekers binnen zijn, per 1 juli worden dit honderd.

Kermis
Volgens bronnen moet er nog een beslissing worden genomen over kleinschalige evenementen. Evenementen zijn tot 1 september verboden maar er gaan geruchten dat kleinschalige evenementen, zoals kermissen tot honderd bezoekers, wellicht eerder mogelijk zijn. Het kabinet wil hier de komende dagen nog naar gaan kijken.

Coronacijfers
Reden voor de versoepeling zijn de positieve coronacijfers. Sinds de laatste versoepeling is het virus niet opnieuw opgelaaid. Het kabinet durft daarom deze nieuwe versoepelingen door te voeren.