Flexwerkers vanaf maandag welkom bij UWV voor corona-uitkering

nieuws
Foto: Gerrit de Haan

Flexwerkers die getroffen zijn door de coronacrisis kunnen vanaf maandag terecht bij het UWV om een vergoeding aan te vragen. Dat is zondag bekendgemaakt.

Vrijdag was nog onduidelijk of het UWV het zou redden om het noodloket binnen drie dagen operationeel te krijgen. Nu blijkt dat dit gaat lukken. “Ondanks de zeer korte voorbereidingstijd zijn we erin geslaagd de regelingen op te tuigen en kunnen flexwerkers die getroffen zijn door de coronacrisis vanaf maandag hun aanvraag indienen”, laat het UWV weten. Flexwerkers kunnen gebruik maken van de zogeheten TOFA-regeling. Aan deze Tijdelijke Overbruggingsregeling voor Flexibele Arbeidskrachten zitten wel voorwaarden. Zo moeten ze in februari minimaal vierhonderd euro verdiend hebben en in april zeker de helft van hun inkomsten verloren hebben. Als er in het voorjaar een beroep is gedaan op de WW, de bijstand of andere regelingen krijgen ze geen geld terug.

Als er aan de voorwaarden voldaan wordt kan men voor de maanden maart, april en mei 550 euro bruto per maand terug krijgen. Het UWV verwacht dat er de komende dagen duizenden aanvragen binnen zullen komen.