Onderzoek Wibenaheerd afgerond: bewoners mogen terug naar huis, stoffen tot ontploffing gebracht

Het onderzoek in de flat aan de Wibenaheerd in de Groningse wijk Beijum is zondagavond afgerond. De politie laat weten dat de flat vrij is gegeven en dat de bewoners weer terug mogen naar hun huizen.

“De politie heeft de ontruimde woningen zojuist vrijgegeven”, laat een woordvoerder van woningcorporatie Nijestee weten. “Alle bewoners kunnen terugkeren naar hun woning. Er worden bussen ingezet vanaf de opvanglocatie. Bewoners die op dit moment gebruik maken van de aangeboden opvang kunnen daar komende nacht nog blijven.” Het nieuws volgt na een ochtend en middag waarbij er in de flat nog volop onderzoek werd gedaan. In de middag liet de politie weten dat er opnieuw explosieve stoffen waren aangetroffen. Om welke stoffen het gaat wil de politie in het kader van het onderzoek niet zeggen.

Tot ontploffing gebracht
De stoffen die zondagmiddag aangetroffen werden zijn zondagavond rond 20.00 uur tot ontploffing gebracht nabij de Woonschepenhaven aan de Sint Petersburgweg. Dit werd gedaan door de Explosieven Opruimingsdienst van Defensie, de EOD. Rond 20.00 uur klonk een eerste ontploffing. Een half uur later volgde er een tweede. Bij de ontploffing waren uit voorzorg ook de brandweer en een ambulance aanwezig.

Tekst gaat verder onder de foto


Rond 20.00 uur wordt er explosief materiaal dat in de flat gevonden is tot ontploffing gebracht nabij de Woonschepenhaven. Foto: Rieks Oijnhausen – http://rieksoijnhausen.rieksoijnhausen.nl

Luide knal
De situatie rond de flat aan de Wibenaheerd begint vrijdagavond als er rond 19.30 uur een luide knal klinkt. De gevel van een appartement wordt er uitgeblazen, er is veel schade en de twee bewoners raken lichtgewond. In eerste instantie vermoedt men dat een oven of een gasfornuis de oorzaak is, maar dat beeld wijzigt zaterdagmiddag als er bij de politie informatie binnenkomt. “We zijn daarop in de woning een onderzoek gestart”, vertelde een politiewoordvoerder. “De situatie was ook zo verdacht dat we de EOD ter plaatse hebben laten komen.” Zaterdagavond wordt besloten om de vijftig bewoners uit de flat te evacueren. Zij worden opgevangen in een nabijgelegen wijkcentrum. In de avond worden ook de twee bewoners gearresteerd. Zij worden overgebracht naar het politiebureau.

Vondst explosieve stof
In de nacht van zaterdag op zondag wordt duidelijk dat er daadwerkelijk een explosieve vloeistof is aangetroffen. Medewerkers van de EOD hebben in speciale bompakken de vloeistof veiliggesteld. Het materiaal wordt vervolgens onschadelijk gemaakt op Driebond. “Rond 02.25 uur was daar een explosie te zien. Dat ze voor deze plek gekozen hebben is niet heel vreemd. Op deze plek worden vaker stoffen onschadelijk gemaakt”, vertelt Martin Nuver van 112groningen.nl.

Tekst gaat verder onder de foto


Rond 02.25 uur is er een explosie te zien als het materiaal onschadelijk wordt gemaakt op Driebond. Foto: Michel Eising – 112groningen.nl

Opnieuw explosieve stof gevonden
Het tot ontploffing brengen van de stof betekent niet dat de situatie meester is. Het onderzoek in het appartement wordt namelijk op zondag voortgezet. “We willen er zeker van zijn dat er geen vloeistof of andere vloeistoffen meer in het pand aanwezig zijn.” Medewerkers van de EOD kammen daarop opnieuw de ruimte uit waarbij er in middag opnieuw explosief materiaal wordt gevonden. Dit materiaal wordt in het begin van de avond tot ontploffing gebracht nabij de Woonschepenhaven. Zondagavond rond 22.00 uur geeft de politie de flat weer vrij en kunnen mensen terugkeren naar hun woningen.

Gebied rond de flat is afgezet
Gedurende de dag was het al duidelijk dat de politie de zaak zeer serieus opnam. “Er lopen veel hulpverleners rond”, ziet Rick ten Cate van tencatefotografie.nl rond 10.00 uur. “Een gebied rond de flat is nog altijd afgezet en brandweerlieden en ambulanceverpleegkundigen staan standby. Zojuist is met schermen een steegje naast de flat afgeschermd. Brandweerlieden rollen slangen uit om over water te kunnen beschikken als het mis gaat. Ook is er een tent van de Technische Recherche opgebouwd.”

“Het gaat de bewoners niet in de koude kleren zitten”
In het begin van de middag mocht een deel van de bewoners even terug naar hun woningen. “Dit is zodat ze eventuele huisdieren of medicijnen kunnen ophalen”, vertelt Mike Weening van Weening Fotografie. “Zojuist sprak ik ook met een aantal bewoners. Ze vragen zich vooral af wanneer ze weer terug mogen naar hun woningen. Daarnaast maken ze ook best wel een gespannen indruk. De ontruiming en het onderzoek van de EOD en de politie gaat hen duidelijk niet in de koude kleren zitten.”

Tekst gaat verder onder de foto


Een medewerker van de EOD is bij de ingang van de flat bezig met een vloeistof die zich in een bakje bevindt. Foto: Melarno Kraan – 112groningen.nl

Vloeistoffen worden verdunt
In de middag lijkt het onderzoek zich te concentreren bij de voordeur van de flat. “Ze hebben zojuist de afzetting groter gemaakt”, laat Martin Nuver van 112groningen.nl rond 16.00 uur weten. “Ze hebben een vloeistof in een bakje naar buiten gebracht dat nu bij de voordeur van de flat staat. Kort nadat ze bij de voordeur bezig gingen kregen wij de opdracht om verder achteruit te gaan.” Wat ze precies doen is volgens Nuver onbekend. “Het lijkt erop dat ze de vloeistof aan het verdunnen zijn, maar dat weet ik niet zeker. Om 17.30 uur ziet Joey Lameris van 112groningen.nl dat er verschillende bakjes met vloeistoffen in een auto gelegd worden. “Het is in een soort van beschermde box van aluminium gelegd”, vertelt Lameris. “Op dit moment zijn de mensen van de EOD in gesprek met mensen van de brandweer en de ambulance.”

Explosievenrobot
Medewerkers van de EOD lopen daarbij ook regelmatig nog naar binnen. Vaak doen ze dit gekleed in een bompak. Daarnaast wordt er ook gebruik gemaakt van een explosievenrobot, de zogenaamde Dragon Runner. Deze robot is de kleinste robot die de EOD tot haar beschikking heeft. Het apparaat kan op afstand bestuurd worden zodat verdachte situaties in kleine ruimtes verkent kunnen worden.


De Dragon Runner-robot van de EOD. Foto: Melarno Kraan – 112groningen.nl


Bij de flat worden schermen geplaatst. Foto: Rick ten Cate – tencatefotografie.nl

Foto: Joey Lameris – 112groningen.nl
Foto: Mike Weening – Weening Fotografie
Foto: Mike Weening – Weening Fotografie
Foto: Rick ten Cate – tencatefotografie.nl
Foto: Mike Weening – Weening Fotografie
Foto: Rick ten Cate – tencatefotografie.nl
Foto: Rick ten Cate – tencatefotografie.nl