Martini Ziekenhuis onderzoekt effecten bloedplasma bij coronapatiënten

nieuws
De corona-unit van het Martini Ziekenhuis

Het Martini Ziekenhuis doet als enige ziekenhuis in Noord-Nederland mee aan een grootschalig wetenschappelijk onderzoek, waarin coronapatiënten bloedplasma toegediend krijgen.

Het plasma bevat antistoffen en is afkomstig van donoren die genezen zijn van het virus. Er is onderzoek nodig om vast te stellen of toediening van  plasma met antistoffen het ziekteverloop positief kan beïnvloeden. Vorige week kreeg de eerste coronapatiënt in het Martini Ziekenhuis bloedplasma toegediend. Tijdens de SARS uitbraak in 2003 bleek behandeling met donorplasma van genezen SARS-patiënten te leiden tot een gunstig effect op de opnameduur. Dit principe wordt nu onderzocht bij coronapatiënten.

Het onderzoek staat onder leiding van het Erasmus MC in Rotterdam. Dat werkt samen met bloedbank Sanquin en bijna twintig Nederlandse ziekenhuizen. Samen proberen ze zo snel mogelijk voldoende deelnemers te betrekken om de effecten van het toedienen van bloedplasma te kunnen vaststellen. Op dit moment is er nog geen bewezen effectieve behandeling voor coronapatiënten.