Explosieve stof gevonden in ontruimde flat Wibenaheerd: twee bewoners aangehouden

Hulpdiensten hebben zaterdagavond in allerijl de flat aan de Wibenaheerd in Beijum ontruimd waar vrijdagavond een explosie plaatsvond. In de flat is een explosieve stof gevonden.

De melding voor de hulpdiensten kwam rond 19.40 uur binnen. Aanleiding voor de ontruiming was informatie die bij de politie was binnengekomen over een mogelijk explosieve stof in de woning waar vrijdagavond de explosie plaatsvond. In het begin van de nacht bleek uit onderzoek dat er inderdaad een explosieve stof is gevonden. Het onderzoek zal ook zondag nog doorgaan. Bewoners kunnen tot die tijd niet terug naar hun woningen. Voor hen wordt er opvang elders geregeld. Wel mocht men in het begin van de nacht even naar hun huis om huisdieren en medicijnen te halen.

Bewoners aangehouden
De twee bewoners van het appartement waar de explosie vrijdagavond plaatsvond zijn door agenten aangehouden. Ze zijn overgebracht naar het politiebureau. De ontruimde flat en de zwaar beschadigde woning wordt in de nacht van zaterdag op zondag bewaakt door de politie. “Als de bewoners weer terug kunnen naar hun woningen, zullen zij daar over geïnformeerd worden”, aldus een politiewoordvoerder.

Tekst gaat verder onder de foto

De Explosieven Opruimingsdienst, de EOD, van Defensie komt ter plaatse. Foto: Rick ten Cate – tencatefotografie.nl

Informatie kwam binnen bij de politie
Dat er mogelijk iets niet pluis was in de woning waar vrijdagavond de explosie plaatsvond werd zaterdagmiddag duidelijk. “Het onderzoek is gestart nadat er in de middag informatie was binnengekomen”, vertelt een politiewoordvoerder. “De situatie in de flat is zodanig verdacht dat de Explosieven Opruimingsdienst van Defensie ter plaatse komt. Het hele blok is vanwege de situatie ontruimd. Onderzoek moet uit gaan wijzen of het daadwerkelijk om explosief materiaal gaat en om wat voor materiaal het gaat.”

EOD doet verkenning
De EOD was rond 21.30 uur ter plaatse. “Zij hebben zich eerst laten informeren over de situatie”, vertelt Rick ten Cate van de incidentenwebsite tencatefotografie.nl. “Rond 21.45 uur zijn de twee medewerkers van de EOD samen met iemand van de Technische Recherche de flat ingegaan. Na vijf minuten kwamen ze weer naar buiten waarbij de twee mannen nu een bompak aan gaan trekken.” Uit voorzorg is er ook een ambulance ter plaatse gekomen. Brandweerlieden staan standby bij de flat.

Bompak
Rond 22.20 uur zijn de bompakken aangetrokken. “Zojuist zijn de twee mensen van Defensie de flat weer ingegaan. Zij doen onderzoek in de woning waar vrijdagavond de explosie plaatsvond”, zegt Ten Cate. Defensie maakt gebruik van twee typen bompakken. Een lichte en een zware variant. In Groningen wordt zaterdagavond het zware pak gebruikt. Deze weegt met helm bijna vijftig kilo. Het pak beschermt tegen schokgolven van een explosie, scherven en vuur. In het pak zitten zware ballistische platen op de borst en benen.

Tekst gaat verder onder de foto

Brandweerlieden en ambulanceverpleegkundigen staan standby bij de flat. Foto: Rick ten Cate – tencatefotografie.nl

Vijftig bewoners geëvacueerd
De politiewoordvoerder laat weten dat vijftig flatbewoners hun woningen hebben moeten verlaten. Zij zijn opgevangen in wijkcentrum Eigen Heerd. “De EOD is inderdaad inmiddels bezig met haar onderzoek in de flat. De uitkomsten van hun onderzoek zijn leidend voor de vervolgstappen.” Volgens Ten Cate kan het onderzoek een half uur duren, maar zou het in het slechtste geval ook nog uren kunnen duren.”

“Bewoners kunnen tot in de loop van zondag niet terug naar huis”
Even na 01.00 uur laat de politie weten dat het onderzoek is afgerond. “In de woning is daadwerkelijk een explosieve stof gevonden. Deze stof wordt uit de woning gehaald en de EOD zal de stof afvoeren. Zondag vindt er bij daglicht nog nader onderzoek plaats bij en onder het puin van de woning waar vrijdagavond een explosie plaatsvond. We willen zeker weten dat daar geen explosieve stof ligt. Dit betekent dat bewoners van de ontruimde woningen tot die tijd niet naar huis kunnen.”

Veel toeschouwers
Agenten hebben een groot gebied rond de flat met afzetlinten afgezet. Veel wijkbewoners kwamen in de avond een kijkje komen nemen bij de flat.

Tekst gaat verder onder de foto

Medewerkers van de EOD betreden onder begeleiding van een rechercheur van de Technische Recherche de flat. Foto: Rick ten Cate – tencatefotografie.nl

Explosie vrijdagavond
Bij de explosie die vrijdagavond in de flat plaatsvond werd een deel van de gevel van het gebouw weggeblazen. Twee bewoners raakten gewond en moesten naar het ziekenhuis worden gebracht. In totaal liepen vier woningen schade op. In eerste instantie liet de brandweer weten dat een oven de oorzaak was van de explosie.

GRIP 1
De hulpdiensten hebben vanwege de vondst van het explosieve materiaal GRIP 1 afgekondigd. GRIP staat voor Gecoördineerde Regionale Incidentenbestrijdingsprocedure. Het is een vaste regeling die ingaat bij een ramp of crisis. Omdat er meerdere hulpdiensten bij de ontruiming betrokken zijn is goed overleg nodig. Het afkondigen van een GRIP-situatie vergemakkelijkt dit overleg.

Later meer.

Foto: Rick ten Cate – tencatefotografie.nl
Foto: Mike Weening – Weening Fotografie
Foto: Mike Weening – Weening Fotografie
Foto: Raymond Meter – meterfotografie.nl
Foto: Raymond Meter – meterfotografie.nl
Deel dit artikel: