“Zet de zomervakantie maar uit je hoofd, en volle treinen worden een lastig verhaal”

nieuws
Foto: Sebastiaan Scheffer

Een terugkeer naar een normaal leven zal er voorlopig niet inzitten. Laat staan een normale zomer. Dat zegt crisisdeskundige Menno van Duin van het Instituut Fysieke Veiligheid in een interview met nu.nl.

“Het zal niet een zomer worden zoals we die gewend zijn”, zegt Van Duin. “Naar het buitenland op vakantie in de zomermaanden? Zet dat echt maar uit je hoofd. Het is überhaupt de vraag of je het land waar je naar toe wilt wel binnen kunt komen. Ook is het vrijwel zeker dat het een zomer wordt zonder festivals. Maar ook voor alledaagse dingen zullen onze gebruiken moeten veranderen.” Van Duin doelt daarmee op de scenario’s als ons land wordt vrijgelaten uit de intelligente lockdown waarin we nu verkeren. “De klassieke manier van werken wordt anders. De volle treinen die we altijd hadden, dat gaat een heel lastig verhaal worden in de anderhalve meter-samenleving die we nog een hele tijd zullen moeten handhaven. De manier van leven zal voorlopig anders blijven, tenzij er heel snel een medicijn tegen het coronavirus op de markt gaat verschijnen, maar dat zie ik voorlopig niet zitten.”

Afgelopen dinsdag liet premier Mark Rutte (VVD) al weten dat het belangrijk is dat we volhouden. Dat het belangrijk is dat we ons houden aan de afgekondigde maatregelen. De minister-president liet daarbij ook doorschemeren dat het wellicht nog wel een tijdje kan gaan duren. “Het is volstrekt een unieke crisis”, vertelt Van Duin. “Het is sinds de Tweede Wereldoorlog niet voorgekomen dat het hele land zo direct wordt geraakt.” De crisisdeskundige realiseert zich ook dat dit een ramp is die mensen zich moeilijk voor kunnen stellen. “Er zijn geen sirenes op straat hoorbaar. Het is niet een calamiteit waarbij in één klap duizenden doden vallen en waarbij de lijken op straat liggen. Dit waar we nu mee te maken hebben is zoveel groter omdat dit nog weken, maanden en misschien wel jaren gaat duren.”

Deel dit artikel: