Categorieën: Nieuws

Rutte: “We zijn coronamaatregelen aan het verrommelen, dat is niet zonder risico”

Premier Mark Rutte (VVD) roept woensdagavond mensen op om thuis te blijven. De minister-president heeft het over een mixed-beeld waarbij we weer meer de straat op gaan. “En dat is niet zonder risico.”

Volgens Rutte zijn er op dit moment twee dingen aan de hand. “Als we kijken naar de cijfers dan gaat het de goede kant op. Het aantal bezette bedden op de Intensive Care neemt af, het aantal mensen dat met corona in het ziekenhuis moet worden afgenomen neemt ook af. Het gaat echt de goede kant op.” Maar volgens Rutte is er wel sprake van een vertekend beeld. “Alle cijfers die je vandaag voorbij ziet komen daar zit een vertraging in van twee á drie weken. Als je vandaag besmet wordt dan krijg je wellicht over zeven dagen klachten. In eerste instantie probeer je thuis uit te zieken en als dat niet lukt ga je naar het ziekenhuis. Alles wat je dus aan cijfers ziet is van toepassing op veertien dagen geleden.”

Drukker op straat
En dat brengt Rutte bij punt twee. “Afgelopen maandag op Koningsdag zagen we een onwerkelijk plaatje. Geen vrijmarkten, geen festiviteiten. We zijn er in geslaagd om een Koningsdag te vieren op een manier zoals die helaas nodig was. Maar ondertussen zien we ook wat anders. We zien dat het drukker wordt op straat. Iedereen doet wel vreselijk zijn best om zich te houden aan de anderhalvemetermaatregel maar het is niet allemaal zonder risico. We zijn de maatregelen aan het verrommelen.”

“Het gaat dan als een hockeystick omhoog”
“Als door dit gedrag blijkt dat de verspreidingsgraad toe neemt dan heeft dat grote gevolgen voor het vele werk waar we als samenleving de afgelopen twee maanden zo hard aan gewerkt hebben. Als blijkt dat over twee weken de besmettingsraad toe neemt dan kunnen we niet verder versoepelen.” De premier doelt hier op het ℝ-getal dat niet boven de 1,0 mag komen. “Als dit wel gebeurt dan gaat het als een hockeystick en dan loopt het aantal besmettingen weer ontzettend omhoog. Daarom de oproep om alsjeblieft thuis te blijven, om thuis te werken en om in je eentje naar de winkel te gaan.”

Na 20 mei
De komende weken gaat het kabinet zich voorbereiden op de periode na 20 mei. “We gaan daarbij kijken naar verschillende aspecten. Kan er versoepeld worden door bijvoorbeeld contactberoepen weer aan de slag te laten gaan, wat is het effect van het gebruik van mondkapjes en wat gaan we doen met het openbaar vervoer.”

Sebastiaan Scheffer

Recente berichten

Petitie om serieus werk te maken van ateliers 850 keer ondertekend: “We willen zekerheid”

De petitie die de gemeente oproept om serieus werk te maken van ateliers in de…

1 minuut geleden

Gemeente gaat in gesprek met KNVB om jeugdcompetities op zondag te laten spelen

Wethouder Inge Jongman (ChristenUnie) van Sport gaat in gesprek met de KNVB om te onderzoeken…

24 minuten geleden

Nieuwe hoogwerker brandweer Stad voor het eerst ingezet

De Groninger brandweer heeft zaterdag voor het eerst gebruik gemaakt van de nieuwe hoogwerker. Het…

53 minuten geleden

Wandelexcursie door Hunzezone op Pinkstermaandag

Het Groninger Landschap biedt op Pinkstermaandag een wandelexcursie aan door de Hunzezone. De tocht is…

2 uur geleden

‘Veel zon op Pinksterzondag, de komende dagen regen- en onweersbuien’

Op Eerste Pinksterdag is er veel zon. Op de dagen daarna neemt de kans op…

9 uur geleden

Hardlopers Lemmink en Hendrikse van Team 4 Mijl in de prijzen bij NK 10 kilometer

De atleten Nik Lemmink en Tom Hendrikse, beide van het Groningse Team 4 Mijl, hebben…

10 uur geleden