Rutte: “Kans op ‘normaal’ leven in de zomer is ongeveer nul”

nieuws
Foto: Arenda Oomen - rijksoverheid.nl

De kans dat we in de zomermaanden terug kunnen gaan naar ons oude ‘normale’ leven is vrijwel nul. Dat heeft premier Mark Rutte (VVD) donderdagmiddag laten weten tijdens een persconferentie.

“We hopen dat we na 28 april naar een nieuwe normaal kunnen”, zei Rutte tijdens de persconferentie. “Dat we stapje voor stapje het maatschappelijke leven weer op gang kunnen brengen. Wel met behoud van de anderhalve meter-maatregel en het behoud van alle andere randvoorwaarden. Dit simpelweg om de reden dat er op dit moment in onze samenleving nog geen vaccin is tegen het coronavirus en nog teveel mensen besmet kunnen raken.”

Ook ander scenario mogelijk
Toch is er volgens de minister-president ook een ander scenario mogelijk. “Het kan ook zo zijn dat de cijfers tot 28 april zich niet positief hebben ontwikkeld. Dat zou betekenen dat we nog langer met het huidige en heftige niveau van de intelligente lockdown te maken zullen hebben.” De persconferentie vond donderdagmiddag plaats voorafgaand aan het kabinetscrisisberaad over de gevolgen van het coronavirus.

“Zet een zomervakantie maar uit je hoofd”
Dat we in de zomermaanden nog niet terug kunnen keren werd donderdagochtend ook al voorspelt door crisisdeskundige Menno van Duin van het Instituut Fysieke Veiligheid. “Het zal niet een zomer zijn zoals we die gewend zijn. Naar het buitenland op vakantie in de zomermaanden? Zet dat echt maar uit je hoofd. Het is überhaupt de vraag of je het land waar je naar toe wilt wel binnen kunt komen. Ook is het vrijwel zeker dat het een zomer wordt zonder festivals.” Van Duin noemt de crisis waar we nu mee te maken hebben groter dan een calamiteit waarbij in één klap duizenden doden vallen en de lijken op straat liggen. “Dit waar we nu mee te maken hebben is zoveel groter omdat dit nog weken, maanden en misschien wel jaren gaat duren.”

Deel dit artikel: