PVV: ‘Wel extra opvang voor asielzoekers, niet voor dak- en thuislozen?’

nieuws
Foto: Patrick Wind - 112groningen.nl

De gemeenteraadsfractie van de PVV stelde woensdag schriftelijk vragen aan het college van B&W over de prioriteitstelling van de gemeente Groningen tijdens de coronacrisis.

De fractie vraagt zich af waarom het gemeentebestuur niet investeert in de opvang van dak- en thuislozen nu de dagopvang De Open Hof bezoekers moet weigeren. “Voor het eerst in 25 jaar worden dak- en thuislozen in de opvang geweigerd. Waarom investeert het College van B&W niet per direct in extra opvang voor deze groep mensen zoals dat ook met asielzoekers is gebeurd?”, zo schrijft fractievoorzitter Ton van Kesteren aan de raad.

De Open Hof zelf zegt nog geen dakloze mensen te hebben geweigerd, maar wel mensen die normaal ook naar de dagopvang komen en wel onderdak hebben. De gemeente Groningen huurde vorige week een tweede hotelboot die tijdelijk onderdak biedt aan asielzoekers in de LVV, de Landelijke Vreemdelingen Voorziening.

Daarnaast hoopt de fractie dat de gemeenteraad zich inzet om de overloop van coronapatiënten uit het Martini Ziekenhuis weg te houden bij verzorgingshuizen. “In deze instellingen verblijven in de regel voornamelijk kwetsbare ouderen die uiterst besmettingsgevoelig zijn voor het coronavirus. Maatschappelijke organisaties waarschuwen
voor het besmettingsgevaar dat wordt gecreëerd als in verzorgingshuizen Corona patiënten worden opgevangen.” Leegstaande hotels moeten hier volgens de fractie voor gebruikt worden, zoals dat al gebeurt in vestigingen van Van Der Valk in andere delen van het land.