Categories: Nieuws

Gemeente Groningen steunt oproep voor opvang vluchtelingenkinderen

Wethouder Glimina Chakor heeft, namens de gemeente, een brief ondertekend waarin EUROCITIES (het netwerk van Europese steden) een oproep doet aan de Europese Commissie, het Europees Parlement en de Europese Raad om kinderen uit Griekse vluchtelingenkampen op te vangen.

Het gemeentebestuur geeft daarmee gehoor aan de oproep die de gemeenteraadsfractie van GroenLinks begin maart deed. Het voorstel kreeg steun van een meerderheid van de gemeenteraad, maar het college van B&W was niet bereid om op eigen initiatief vluchtelingenkinderen uit Idlib van Griekenland naar Groningen te halen. Het gemeentebestuur pleitte voor een integrale aanpak van het probleem, in samenwerking met het Rijk en andere steden in Nederland en Europa.

“Deze kinderen mogen niet tussen wal en schip vallen. We hopen dat het Rijk verantwoordelijkheid neemt en een beroep op ons en andere gemeenten doet om kinderen opvang te bieden. Wij zijn ervan overtuigd dat hiervoor voldoende draagvlak is in de gemeente Groningen. Wij staan klaar als dat nodig is”, aldus verantwoordelijk wethouder Glimina Chakor.

De stad Idlib in Syrië is sinds het begin van het jaar een strijdtoneel geworden tussen Syrische- en rebellengroepen. Bijna een miljoen mensen zijn hiervoor op de vlucht geslagen.  Op het Griekse eiland Lesbos zitten nu van 19.000 mensen in vluchtelingenkampen, waar er plek is voor nog geen 3.000. Er staan  24.000 vluchtelingen voor de Griekse grens in Turkije te wachten op opvang in de EU. Hulporganisaties hebben de gemeenten Amsterdam, Utrecht, Nijmegen en Groningen opgeroepen om ‘ten minste 500 kinderen’ op te vangen uit overvolle kampen in Griekenland. De gemeenteraadsfractie van GroenLinks vroeg het college van B&W daarom twee weken terug om zelf een deel van deze kinderen op te vangen binnen de gemeente Groningen.

Donderdag 23 april start een landelijke actie van #SOSmoria. Deze actie is een oproep aan het kabinet om zo snel mogelijk kinderen uit de kampen op te nemen. Dit in navolging van landen als Duitsland en Luxemburg. De actie wordt in verschillende Nederlandse steden georganiseerd, waaronder Groningen.

Tom Veenstra

Recent Posts

Kleed in de brand op balkon Rembrandt van Rijnstraat

Op het balkon van een flatwoning aan de Rembrandt van Rijnstraat heeft zondagavond korte tijd…

59 minuten ago

Studenten ontwikkelen app die overconsumptie tegen moet gaan: “We gooien zoveel spullen weg”

Een app die overconsumptie tegen moet gaan. Dat is het doel van Freefy. De studenten…

3 uur ago

Amateurvoetbal: Velocitas verslaat WKE, nederlagen Stadspark en Helpman

Promovendus Velocitas 1897 boekte in de eerste klasse J een zege. In 2I pakte Forward…

3 uur ago

Lijnbus en personenauto betrokken bij aanrijding bij Hoofdstation

Een lijnbus en een personenauto zijn zondagmiddag met elkaar in botsing gekomen bij een verkeersongeluk…

4 uur ago

“Van begin tot eind was het kippenvel, de ziel van Donar liet zich zien”

De basketballers van Donar wonnen zaterdagavond verrassend, na een erg roerige zomer, hun eerste competitiewedstrijd.…

5 uur ago

Harens voetbalveldje gaat geëgaliseerd worden: “Kunstgras komt er niet”

Het grasveld aan de Multatulilaan in Haren, waar kinderen met veel plezier voetballen, gaat geëgaliseerd…

7 uur ago