“Geen Noorderzon Festival, onderzoek naar kleinschalig alternatief”

nieuws
Foto: Noorderzon Festival / Pierre Borasci

Het Noorderzon Festival onderzoekt de mogelijkheid om komende zomer een kleinschalig alternatief zomerfestival te organiseren. Dat laat de organisatie van het festival woensdagmiddag weten.

Dinsdagavond maakte premier Mark Rutte (VVD) bekend dat alle grote evenementen vanwege de coronacrisis tot 1 september niet door kunnen gaan. Het Noorderzon Festival zou gehouden gaan worden van donderdag 13 augustus tot en met zondag 23 augustus. “Het belangrijkste is nu dat we hier zo goed mogelijk weer uitkomen met elkaar”, zegt algemeen directeur Femke Eerland van het festival. “Nu het openbare leven gefaseerd en mondjesmaat weer wordt opgestart, is het wat ons betreft logisch dat alles wat het eerste is gesloten, zoals scholen, lokale horeca en winkels eerst aan de ‘beurt’ zijn. Evenementen als Noorderzon kunnen moeilijk ‘een beetje’ open. Ons festival moet een gezamenlijke, brede viering kunnen zijn. Dat is nu moeilijk te zien; alle aandacht moet gaan naar jou en je dierbaren, hier en overal ter wereld.”

Op dit moment onderzoekt de organisatie of er een mogelijkheid is om een kleinschalig cultureel programma samen te stellen in de zomer met lokale partners. Hierbij zullen de richtlijnen van de overheid en het RIVM in acht worden genomen. “Uiteraard willen we, zoals we met Noorderzon altijd graag doen, wèl iets bieden om naar uit te kijken. Er is zoveel moois wat nu ongezien, onbeleefd en onbeluisterd blijft. We hopen daar een goede en veilige manier voor te vinden en dat zal hoe dan ook geen festival zijn.”

Op de dag na de volgende persconferentie van het kabinet gaat Noorderzon meer bekend maken over wat het precies van plan is. De volgende festivaleditie van Noorderzon vindt plaats in 2021, van 19 tot en met 29 augustus.

Deel dit artikel: