Categorieën: Nieuws

“Den Haag mag prostituees tijdens coronacrisis niet aan lot overlaten”

De Groningse Kamerleden Stieneke van der Graaf van de ChristenUnie en Anne Kuik van het CDA maken zich zorgen over een grote groep prostituees die door de coronacrisis in de problemen komt. De partijen roepen samen met de PvdA het kabinet op om nu echt in beweging te komen voor deze kwetsbare groep.

Het gaat om een onbekend aantal prostituees, zowel mannen als vrouwen, die niet ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel en daarom geen steun krijgen van de overheid. Volgens de drie partijen werken deze mensen nu noodgedwongen thuis door en is er mogelijk sprake van uitbuiting en loopt hun gezondheid gevaar. “Al wekenlang vindt er een stille ramp plaats onder vrouwen en mannen in de prostitutie”, zegt Stieneke van der Graaf. “Veel van hen worden financieel of fysiek gedwongen door te werken. Er kan sprake zijn van uitbuiting en er is bovendien een gevaar voor de gezondheid. De nood is hoog en het kabinet doet te weinig.”

Tweede Kamerlid Attje Kuiken (PvdA) waarschuwt voor mensenhandelaren die nu hun kans zien. “Dit is een zware tijd voor ons allemaal, waarin we moeten omkijken naar elkaar. We moeten voorkomen dat sekswerkers in deze tijd geen andere uitweg zien dan de illegaliteit in te gaan. Mensenhandelaren en andere criminelen zien nu hun kans schoon, die moeten we de pas afsnijden.” Anne Kuik van het CDA wijst op de mogelijkheid van uitstapprogramma’s: “Deze crisis laat weer zien dat veel vrouwen in de prostitutie in een kwetsbare positie zitten. We moeten voorkomen dat ze gedwongen worden om door te gaan met het werk en niet kunnen kiezen voor hun gezondheid. De gemeente Groningen geeft een goed voorbeeld van een maatwerkoplossing. Uitstapprogramma’s kunnen ook onderdeel van de oplossing zijn.”

Sebastiaan Scheffer

Recente berichten

Na bijna twintig jaar krijgt de Erepenning van de gemeente Groningen een nieuw ontwerp

De Erepenning van de gemeente Groningen wordt, na bijna twintig jaar, in een nieuw jasje…

31 minuten geleden

Circus, fascisme en een voorstelling over hamburgers op Noorderzon

Noorderzon kondigde maandagochtend drie nieuwe voorstellingen uit het internationale programma aan. Ook presenteerde de festivalorganisatie…

1 uur geleden

VVD wil meer lokfietsen in Stad om diefstal tegen te gaan: ‘Alles doen om pakkans te vergroten’

De gemeente Groningen staat landelijk gezien op de vijfde plaats als het gaat om fietsendiefstallen.…

2 uur geleden

Veel extra bussen van en naar Groningen tijdens Koningsdag

Vanwege onder meer Helden van Oranje en Kingsland rijdt Qbuzz op 26 en 27 april…

3 uur geleden

“Maandag opklaringen maar ook een enkele bui, komende dagen kil met in de nachten vorst”

De komende dagen gaan kil verlopen. Volgens OOG-weerman Johan Kamphuis verandert het weerbeeld in de…

12 uur geleden

Is bewonersparticipatie in de gemeente een wassen neus? “Njet, njet, njet; om cynisch van te worden”

De bewonersparticipatie bij grote bouwprojecten in de gemeente moet anders en beter. Dat is de…

13 uur geleden