Deel van Nederlandse tandartsen dreigt failliet te gaan vanwege corona

nieuws
Foto: flickr.com/photos/conchur/

Eén op de zeventien mondzorgpraktijken in het land dreigt failliet te gaan. Vanwege de corona mogen tandartsen tot in ieder geval het einde van deze maand alleen spoedeisende hulp verzorgen aan klanten.

Volgens Ravin Raktoe van de Associatie Nederlandse Tandartsen, het ANT, geldt voor honderden mondzorgpraktijken dat zij nog maar een paar weken kunnen overleven. Om die reden wordt de noodklok geluid. “Omdat we alleen spoedeisende hulp mogen aanbieden blijft twee tot drie procent van alle behandelingen over”, zegt Raktoe. Die fors gedaalde inkomsten zouden lang niet opwegen tegen de vaste lasten van de praktijken waar normaliter tachtig tot 85 procent van de totale omzet voor gereserveerd wordt.

De overheid heeft een economisch maatregelenpakket in het leven geroepen, waar ondernemers gebruik van kunnen maken. “Mondzorgpraktijken kunnen hier echter geen gebruik van maken omdat zorgaanbieders hiervan uitgesloten zijn”, zegt Raktoe. De afgelopen week zijn er gesprekken geweest met zorgverzekeraars maar dit heeft nog niets opgeleverd. “Iedereen wijst met de vingers naar elkaar, waardoor wij op dit moment nog steeds niet weten waar we aan toe zijn.”