Categorieën: Nieuws

UMCG: “Bezoekers die hoesten niet meer welkom op patiëntenafdelingen”

Mensen die hoesten, koorts hebben of verkouden zijn óf die afkomstig zijn uit besmette gebieden zijn voorlopig niet meer welkom op de patiëntenafdelingen in het UMCG. Die maatregel heeft het universitaire ziekenhuis genomen om het coronavirus buiten de deur te houden.

“We werken met man en macht om dit te realiseren”, vertelt een woordvoerder van het ziekenhuis. “Daarnaast hebben we ook besloten dat de afdeling Kindergeneeskunde alleen nog bezocht mag worden door ouders van opgenomen kinderen. We realiseren ons dat dit een heel drastisch besluit is.” Eerder dinsdag maakte het ziekenhuis al bekend dat de loopbrug tussen ‘De Brug’ en het hoofdgebouw van het UMCG is afgesloten. Op deze manieren komen studenten van de Rijksuniversiteit en patiënten van het ziekenhuis niet met elkaar in contact. Daarnaast heeft het personeel te verstaan gekregen dat alle niet-noodzakelijke reizen afgeraden worden.

Een vergelijkbare maatregel is door het Martini Ziekenhuis genomen. Ook daar zijn mensen die hoesten, koorts hebben of verkouden zijn of in een risicogebied geweest zijn niet meer welkom op de afdelingen waar patiënten verblijven.

Sebastiaan Scheffer

Bekijk reacties

  • Misschien kan OOGTV microbioloog Alex Friedrich ook interviewen. Man dringt aan op veel daadkrachtiger ingrijpen door overheid. Wat veel bezorgde burgers al een tijdje doen. Je hoeft geen rakketgeleerde te zijn om een exponentiële functie van epidemie/pandemie te begrijpen.
    Geef deze man - na gisteren bij RTVNoord - alstublieft een podium. Het is nu een lockdown gaan of over twee weken als die lockdown twee week te laat komt. En we in Nederland met (Noord-)Italiaanse toestanden zitten.
    Verder zegt hij ook dat het virus zeer waarschijnlijk al in een Groningen is, en dat het zich alleen (door lange incubatietijd en weinig testen) niet geopenbaard heeft. Dus koppen met "Groningen nog virusvrij" kunnen beter veranderd worden "Nog geen positieve testen op Covid-19 in Groningen".

    Tijd van paniek voorkomen is voorbij. Tijd voor drastische actie. Over hoe verschrikkelijk nu in Lombardije is kan in twitterdraad van de Italiaanse epidemioloog "silviast9" aanraden.

  • In de winter 2017/2018 werd de oversterfte tijdens de 18 weken griepepidemie geschat op 9.444 (8.885. bron RIVM monitoring sterftecijfers. Ik heb dit ook voor waar aangenomen, maar onlangs toch nog eens het Centraal bureau statistieken (CBS) geraadpleegd over deze cijfers.
    Website CBS
    Route op de website:
    Thema's
    Gezondheid en welzijn
    Overledenen, doodsoorzaken, euthanasie
    Doodsoorzaken
    Overledenen; belangrijke doodsoorzaken (korte lijst), leeftijd, geslacht
    In de tabel onder 8
    Ziekten van de ademhalingsorganen
    8.1 Griep
    In 2017 zijn er 490 mensen aan de griep overleden
    In 2018 zijn er 1207 mensen aan de griep overleden

    Dit zijn toch heel ander cijfers dan die van het RIVM, en ik vraag mij af waarom deze cijfers zo extreem met elkaar verschillen.

  • Het RIVM heeft het over oversterfte, wat zoveel zegt als het aantal sterfgevallen meer dan normaal. Griep veroorzaakt bij ouderen/zwakkeren talloze andere aandoeningen, zoals een longontsteking. Als iemand dan sterft, valt dit dan onder categorie griep of categorie oversterfte? Ik vermoed dat het RIVM zo'n sterfgeval onder oversterfte laat vallen en het CBS onder longontsteking. Het is inderdaad wat verwarrend!

  • Hoe zit het nu met de onafhankelijkheid van het RIVM. Onze minister-president Rutte bazelt over niet elkaar de hand schudden, maar hoe zit het dan bijvoorbeeld met het aanraken van de deurknop, toch een handeling die we elke dag meerdere malen uitvoeren. In de Irish Times staat een artikel over de naïviteit of beter nog onnozelheid van onze regering, die klaarblijkelijk zonder enige kritiek door het RIVM is ondersteund.

    Citaat in de Irish Times, vertaalt door de Google vertaal website
    How Dutch false sense of security helped coronavirus spread
    "Hoe het Nederlandse valse gevoel van veiligheid het coronavirus heeft verspreid"
    De positie van de Nederlandse autoriteiten was dat alleen mensen met symptomen het coronavirus konden overbrengen. Het werd herhaald door de overheid, nationale en lokale gezondheidsautoriteiten, die een cascade van beslissingen rechtvaardigden die Nederland in staat stelde om een "business as usual" houding aan te houden, zelfs terwijl het virus zich exponentieel verspreidde.

    Dit advies is dus door de RIVM klakkeloos uitgedragen, en het versterkt de verdenking dat het RIVM wel degelijk door de politiek word aangestuurd. Politieke benoemingen aan de top zijn uiteindelijk de doodsteek voor het zogenaamde onafhankelijke wetenschappelijke karakter van het RIVM en vele andere zogenaamde onafhankelijke adviesorganen. Dit is gewoon politiek nepotisme.

Recente berichten

Relatie Ukrant met bezetters van naastgelegen Harmonieplein ‘niet ideaal’

De nieuwe buren vinden ons niet aardig. Dat stelt hoofdredacteur Rob Siebelink van de Ukrant…

20 minuten geleden

Weekend Break Festival verspreidt 200 polaroids door de stad

Voor het jaarlijkse Weekend Break Festival van Club Guy & Roni op 24 en 25 mei worden…

26 minuten geleden

Staan na woensdag twintig Handige Harry’s en Harriettes op straat? “Gemeente mag eigen inwoners niet over het hoofd zien”

Bij de gemeenteraadsvergadering van woensdag zullen vele ogen gericht zijn op het agendapunt Stadshavens. De…

5 uur geleden

Woensdag veel zon, komende dagen kans op buien

Het is eerst nog volop zonovergoten voorjaarsweer. Vanaf donderdag neemt de bewolking toe en daarmee…

11 uur geleden

“Het kan niet zo zijn dat er geen jongerenwoningen in Stadshavens komen”

In de nog te realiseren wijk Stadshavens moeten ook jongerenwoningen komen. Dat vindt de fractie…

12 uur geleden

Bewoners Hoornsediep balen dat groen plaats heeft gemaakt voor parkeerplekken: “Egels en hazen zijn verdwenen”

Bewoners aan het Hoornsediep en de Rivierenhof balen. Hun groene omgeving heeft in de afgelopen…

12 uur geleden