TBS met dwangverpleging voor steekpartij op terras Grote Markt

nieuws
Foto: mrg.bz/F0Ksyt

De Rechtbank Noord-Nederland heeft TBS met dwangverpleging opgelegd aan een 67-jarige man uit Groningen. Hij stak op 25 september vorig jaar zonder aanleiding op mensen in op een terras op de Grote Markt.

Naar het oordeel van de rechtbank heeft de man zich schuldig gemaakt aan een poging tot doodslag. De man is ook veroordeeld voor het verwonden van een tweede terrasbezoeker, die in zijn hand werd gestoken toen hij probeerde in te grijpen. Hoewel het gaat om een zeer ernstig feit, ziet de Rechtbank geen reden om naast de TBS nog een gevangenisstraf op te leggen, zoals de Officier van Justitie had geëist. “Mede gezien zijn gevorderde leeftijd is de rechtbank van oordeel dat die behandeling voorop moet staan en zo snel mogelijk moet kunnen beginnen,” zo stelt de rechtbank in een verklaring.

PVV-senator Marjolein Faber twitterde na het incident dat de dader een man was met een Noord-Afrikaans uiterlijk die ‘kennelijk een hekel heeft aan bier’.  Faber weigerde haar tweet terug te nemen, ook toen bleek dat de 67-jarige, autochtone man was aangehouden als verdachte. Wel noemde ze de tweet later ‘onhandig’.