RIVM: “Een eventuele lockdown hangt af van het gedrag van mensen”

nieuws
Foto: RIVM - https://www.rivm.nl/media/foto-jaap-van-dissel

Of Nederland in een eventuele lockdown terecht komt is vooral afhankelijk van het gedrag van de bevolking. Dat zegt Jaap van Dissel van het RIVM zaterdag in een interview met nieuwswebsite nu.nl.

Afgelopen weekend werd door het kabinet een groot pakket aan maatregelen afgekondigd om de verspreiding van het coronavirus een halt toe te roepen. Scholen werden gesloten, de horeca ging op slot en sportverenigingen moesten stoppen met hun activiteiten. Of het daar bij blijft? “Ik hoop van wel”, zegt Van Dissel. “Of er maatregelen bij komen hangt af van het gedrag van de mensen. Als je kucht moet je niet denken ‘het zal wel niks zijn’, maar moet je gewoon thuisblijven. Op die manier ben je niet een risico voor anderen.”

Lockdown
Alle maatregelen die tot nu toe genomen zijn, zijn er op gericht om het contact tussen mensen te verminderen. “Als het nodig is kunnen we dit nog verder uitbreiden. Winkels kunnen bijvoorbeeld gesloten worden. Het openbaar vervoer kunnen we tot stilstand brengen. Of we kunnen er voor kiezen dat iedereen thuis moet blijven. Je gaat dan steeds meer van sociale onthouding naar een lockdown.”

“Ik zie mensen samenklonteren in het Noorderplantsoen”
Een vergelijkbare oproep werd vrijdag op deze website al gedaan door een bezorgde Stadjer. Zij liet weten zich ernstig zorgen te maken over de mensen die niet naar de adviezen van het RIVM luisteren. “In het Noorderplantsoen zie ik met dit mooie weer mensen samenklonteren, ik zie auto’s vol met mensen uitstappen bij de bouwmarkten en ik zie kappers triomfantelijk melden dat zij wél open zijn.” Haar boodschap is vergelijkbaar met de oproep van Van Dissel: ‘stop voorlopig even met de leuke dingen doen’.

Deel dit artikel:

 1. nu snap ik waarom ze zeggen we moeten het met z’n allen doen . Want nu kunnen de heren zeggen, de bevolking gaat maar van alles doen . Weer het weg schuif systeem. Wil je echt voor de gezondheid van de mens staan . LOCKDOWN!! Dan zal je geen mensen meer zien in parkjes , of massaal in de bouwmarkten !!
  Dus niet nu zeggen van het ligt aan de bevolking . Jullie willen het toch zo , iedereen neemt z’n maatregelen , maar ja je mag er nog gewn uit.
  Dus straks is het de schuld van de bevolking van Nederland . Wat een vies spelletje .

 2. Het gedrag van vele mensen is wel duidelijk, ze handelen niet volgens het protocol en hebben compleet schijt aan wat hen opgedragen wordt.
  De virologen zijn het zelfs niet met elkaar eens wat de beste oplossing is, en laten we ophouden over die cijfers want elk land land gebruikt haar eigen methodes voor cijfers. ( er zijn landen waar iemand die al op sterven lag door ander leed bij het corona virus doden optellen en er zijn landen waar ze dat niet doen, er zijn landen waar ze weinig testen en er zijn landen waar ze veel testen waardoor de cijfers niet meer bruikbaar zijn om een betrouwbare statistiek op te maken.)

 3. En dan hier in Zeeland vandaag. Op een kluitje lopen naar en van het strand en bos.
  Droeftoeters, denken echt dat het maar een griepje is. Dat is het niet.
  Wees verstandig en blijf thuis. Dat zeggen ze niet voor niks.
  Als we allemaal thuis blijven alleen naar buiten gaan als het echt nodig is duurt het misschien een half jaar maar anders misschien wel anderhalf jaar.
  Neem je verantwoordelijkheid en luister naar de adviezen en volg ze op

 4. Deze maatregelen gaan niet ver genoeg vooral jongeren trekken zich er niets van aan supermarkten laten veel te veel mensen te gelijkertijd binnen en houden zich zelf te weinig aan de regels ook op de bouwplaatsen werken te veel mensen te dicht bij elkaar en tijdens de schafttijden zitten de keten vol

 5. Ja vindt ik ook ik ben zelf ook nog wel soms buiten de hond uit laten of nog ff dat boodschapje halen maar ik denk lock down ik zeg doen zijn we er allemaal eerder van af

 6. Sluit eerst de bouwmarkten en andere non-food maar. Dat kun je ook online bestellen. De stort alleen nog op afspraak. Markten in de open lucht zijn niet te controleren dus die ook niet meer. Leg de alcoholverkoop aan banden (ik zag vanavond allemaal mensen met kratjes slepen, die gaan dat vast niet alleen opdrinken). Gelukkig is de droge lucht en de zon niet bevorderlijk voor de verspreiding van het virus. Behalve dat mensen naar buiten gaan en met zijn allen naar de zelfde plekken ook nog. Denk na!

 7. @Gon hoe kan je dat zeggen, het is nog geen twee weken sinds 9 maart… angstvallig hoe wij verder precies de lijn van Italië volgen qua doden..

 8. Ik val in de risicogroep en durf niet meer naar buiten omdat veel mensen lak hebben aan de rivm-regels. Ik ben het nog nooit met Wilders en Baudet eens geweest maar nu toch wel. Ik vind dat de politiek veel te laks is en verantwoordelijk is voor meer zieken en doden dan dat nodig is. Ik wil een volledige lock down, liever nu nog dan morgen.

 9. waarom boos worden op de jeugd of de mensen op het strand. was het niet de heer van dissel, onze regering en mark rutten die tot de dag van vandaag volhouden dat de scholen open hadden kunnen blijven. nu zegt van dissel dat de huidige maatregelen erop gericht zijn contacten tussen mensen te verminderen!! niets is minder waar we moesten toch alleen thuisblijven als we snotterden en zolang we afstand houden is er niets aan de hand. nou ik ben al binnen samen met mijn 90 jarige moeder sind medio januari. ik was ook binnen tijdens de carnaval toen men beneden de grote rivieren nog carnaval ging vieren terwijl in italie de carnaval niet door ging. als je wilt weten waarom je thuis moet blijven weet dan dat meer dan de helft van de mensen die nu op de ic liggen beneden de 50 is. en na weken van beademing werk je echt niet meer of je nu jong of oud bent. of ga even naar Sky news en bekijk de film van het ziekenhuis in bergamo. we moeten nu maar een paar dingen doen. eisen dat de regering zelf strenge maatregelen neemt en niet alleen luistert naar de falende experts zoals het rivm. eisen dat ee getest worden en eisen dat alle niet essentiele bedrijven gesloten worden. Dus wees boos op onze regering. zij moeten duidelijke maatregelen nemen

 10. Ik heb er gistermiddag eens goed opgelet, de parkeerplaats bij een bekende supermarkt stond bijna helemaal vol, onderweg zag ik bij een speelplaats ook een stuk of 10 ouders/ouderen en enkele bakfietsjes staan, dicht bij elkaar staand en druk keuvelend met elkaar onderwijl kijken en lachen naar deze kinderen welke met z`n allen de speeltoestellen op- en afgingen. Ik dacht bij mijzelf: Is het nog telkens niet tot jullie doorgedrongen wat verantwoordelijkheid en/of overdracht betekend? Afgelopen week kwamen er zelfs nog vertegenwoordigers aan de deur, ik begrijp werkgevers van deze mensen dan ook niet. Ja ook hun omzet zal net als bij ons flink zijn gedaald, maar dan nog, dan zet je de gezondheid van je werknemers toch niet op het spel door hen door te laten werken.
  Zelf bestellen wij nu online de boodschappen en op de zaak werken wij de laatste jaren enkel nog met zzp`ers, gelet op onze werkzaamheden, waarvan in de afgelopen vier weken zo`n 60-80% afgezegd zijn/uitgesteldzijn, zitten die nu allemaal thuis.

 11. Goed vind ik dat de plantsoen druk bezocht word.
  Het is juist de bedoeling dat mensen vele mensen angstig thuis moeten blijven. Zonlicht en frisse lucht geeft mensen energie. Beter dan thuis zitten mensen weer depri maken. Hebben al genoeg thuis gezeten met het donker weer. Niets en niemand houd mij tegen ga nog steeds naar mijn clienten toe ook al heb ik af en toe hooikoorts verschijnselen ze hebben me nodig. En wat een rust ook buiten de natuur geniet gewoon wauw❤️💚❤️

 12. Alle media bedrijven, vooral HVNL SBS6?
  Bedankt voor de slechte voorbeelden/initiatieven te laten zien en geven, dat helpt echt mee.
  Jullie bevorderen juist de slechte initiatieven en ideeën?
  Zoals raam kraam visite, op jullie beelden staat ook een groep van mensen opgepakt tegen elkaar en jullie zeggen een goed idee?
  dan laten jullie muziek artiesten voor een flat zien, die later met een man of 6 opgepakt in elkaar in een busje weg rijden,
  Het is niet echt bevorderlijk wat jullie doen zo af en toe

 13. Niet van mezelf maar wel even over nagedacht..

  Zojuist las ik voor de zoveelste keer, dat het alleen maar paniekzaaierij is en de maatregelen overdreven zijn.
  Dat het Corona-virus maar bij 3% van de gevallen dodelijk kan zijn.
  Daarom heb ik een klein rekenvoorbeeld voor je.
  Als ik je 100 smarties geef en je daarbij vertel dat er 3 vergiftigd zijn, zou je dan op goed geluk 97 hiervan eten? Nee?
  Gefeliciteerd, dan heb je nu begrepen waarom de maatregelen waar je zo boos om bent en die je zo zwaar overdreven vindt wel degelijk nodig zijn.

  #blijfgezond,#doeslief,#denkeenbeetjeomelkaar

 14. Wij hebben in Spanje al meer dan een week een Lock Down. Is noodzakelijk als je de groeiende cijfers van besmettingen en doden ziet.
  Willen jullie in Nederland dezelfde situatie als Italië en Spanje, waar het aantal besmettingen en doden met de dag toeneemt ? Willen jullie dat ook?
  Deze situatie hebben we jammer genoeg omdat de Spaanse overheid te laat heeft gereageerd. Terwijl Italië al in een erge situatie verkeerde werd hier nog massaal Carnaval gevierd, werden mensen opgeroepen om deel te nemen aan de 8M (Internationale Vrouwendag) demonstraties en noem maar op. Dit terwijl er al drie regio’s in Spanje waren waar er al een groot aantal besmettingen waren. Gebieden zoals de regio Madrid, Baskenland, en de regio Valencia.
  En moet je zien, vandaag is het 22 maart, overal in Spanje liggen de ziekenhuizen vol, worden hotels als noodziekenhuizen omgezet. Door de snelle toename van het aantal besmette mensen die wel ziek worden is er een groot gebrek aan medisch materiaal, ziekenhuisbedden, mondkapjes en al het noodzakelijke.
  Spanje, een land dat één van de beste systemen van openbare gezondheidszorg ter wereld heeft zit met zijn handen in het jaar.
  Waarom zitten we thuis? We zitten thuis om er voor te zorgen dat het virus zich niet verder verspreid. Bewegen de mensen zich, dan beweegt het virus zich ook. Door zoveel mogelijk thuis te blijven en zoveel mogelijk fysiek contact te vermijden met anderen is de kans groter dit virus te stoppen.
  Moet je thuis blijven? Het antwoord is JA!!!. Niet elk persoon dat besmet is krijgt ziekteverschijnselen, of wordt pas na een tijdje ziek. Mensen die een griepje of simpele verkoudheid hebben gehad voelen zich na een paar dagen weer gezond en fit, maar krijgen na twee of drie dagen daarna een enorme klap omdat ze toch besmet zijn geraakt met COVID-19. Dat is juist het gevaarlijkste, want zolang iemand zich nog goed voelt en er niet bewust van is dat hij of zij besmet is, besmet men anderen. En dat is hier in Spanje juist het probleem geweest door niet op tijd in te grijpen. Dit terwijl de Italiaanse overheid andere landen al aan het waarschuwen was daar in Italië de situatie met de dag erger werd. Maar Spanje ging, ondanks er al vele gevallen waren, gewoon door met het dagelijkse leven. Terrasjes zaten vol, winkelcentra vol en noem maar op.
  Velen van jullie zijn vast allemaal wel eens in Spanje of in andere zuid europese landen geweest en hebben kunnen zien dat de mensen in deze landen meer buiten dan binnen leven. Voor ons is dit dus heel moeilijk nu we verplicht thuis moeten zijn, maar het is voor iedereen gewoon het beste.
  Lock Down? JA !!!! Lock Down noodzakelijk? JA!!!
  Inderdaad, we zitten binnen, we mogen alleen voor het noodzakelijke naar buiten; supermarkt, apotheek, hond (zo kort mogelijk) uitlaten. Mensen mogen heus wel naar hun ouders of directe familie toe indien dit nodig is voor verzorging. Sommige mensen, van bepaalde beroepen, kunnen gewoon naar hun werk. Ik heb het geluk dat ik vanuit huis kan werken. Ik kan nog dagelijks even met mijn hondje lopen, al is het maar kort.
  Ben ik van mijn vrijheid beroofd? NEE!!!
  Word ik nu door de overheid gecontroleerd? NEE.
  Krijg ik een boete als ik mij zonder een geldige reden op straat bevind? Ja.
  Word ik met geweld door de politie of het leger behandeld? NEE !!!
  Worden er mensen gearresteerd en soms met geweld? JA. Waarom? omdat het sukkels zijn die de regels gewoonweg overtreden en zich (soms met geweld) verzetten wanneer ze gestopt worden door de politie.
  Nu zie ik dat sommigen klagen dat je dan je vriendje of vriendinnetje een tijdje niet kan zien. Nou, er bestaan videogesprekken. Wat heb je liever; een tijdje je liefje niet zien of dat één van jullie wel ziek wordt en de pijp uitgaat? Dan kun je elkaar nooit meer zien. Dan mag je niet eens afscheid nemen van je geliefde persoon. Geen uitvaart of niets. Geen gelegenheid om te condoleren met koffie en koek. Nee, men wordt gecremeerd, zonder plechtigheid, zonder familie en naasten. De familie krijgt na een tijdje de urn en that’s IT!!!
  Door dit virus leggen niet alleen oudere mensen of mensen met al een zwakke gezondheid het loodje. Niemand is nog immuun voor dit virus. In Spanje zijn al drie jonge politiemannen aan het virus gestorven. Waren vorige week nog fit en gezond. Twee jonge verpleegsters zijn er nu niet meer. Met hart en ziel hebben zij zich ingezet om anderen met alle liefde en toewijding te verzorgen. Zij werden zelf ziek en nu liggen ze dood in een plastic zak en worden vandaag of morgen gecremeerd, zonder een mooi afscheid. Erg hè? Dit virus is gewoon een Russische Roulette. Gaat razendsnel en iedereen kan het krijgen.
  Wil je ziek worden of wil je anderen besmetten ? Ga dan maar lekker door met het dagelijkse leventje, lekker met zijn allen naar de supermarkt, naar de bouwmarkt met het hele gezin. Gezellig joh, nu het nog kan. Jullie leven in welvarend Nederland. Het valt allemaal wel mee denk je. Dit is in Nederland onmogelijk denk je.
  Erg hè dat je met je kinderen een maand (of langer) thuis moet blijven. Zielig hé dat ze een tijdje niet naar een speeltuintje kunnen. Geen frisse lucht happen. Oh wat erg. Denk je dat je gek wordt als je een tijd thuis moet blijven met de kids? Ach man, klaag niet, het zijn je kinderen, die vermaken zich normaal ook wel met hun tablet, iPhone en Netflix. Juist jouw kinderen willen een mooie toekomst hebben; jij met hun en zij met jou.
  Lock Down? JA!!!! Voor ons eigen bestwil.
  Blijf thuis. Wil je frisse lucht, ga dan even in je tuin of op je balkon staan of steek je kop uit het raam en niet in de grond.
  Van je vrijheid beroofd? Dat waren onze (groot-) ouders die de oorlog van 40-45 hebben meegemaakt. En dat duurde meer dan 5 jaar, soms ondergedoken in een kleine kelder. Jullie kunnen nu een paar weken thuis blijven met alle luxe die je thuis misschien hebt.
  Dus een paar weken volhouden met de hoop dat deze situatie snel voorbij is.
  Hoe meer we met zijn allen thuis blijven, ons aan de tijdelijke regels houden, hoe sneller we weer gewoon de draad kunnen oppakken.

  Ik wens jullie veel gezondheid en a.u.b. BLIJF THUIS, ga alleen voor het noodzakelijke naar buiten. Doe het niet alleen voor jezelf, maar ook voor de anderen.
  Met liefs en groeten voor iedereen 😘😘😘😘

  P.D. In Spanje meer dan 25.000 besmettingen en bijna 1500 doden.

  Take care

  Mag gaarne gedeeld worden

 15. De kappers willen wel dicht, maar de ANKO heeft zijn advies weer ingetrokken en daardoor zijn ze nog steeds open.
  Hoe kunnen zij 1,5 meter afstand houden?!

  Onbegrijpelijk dit!!

 16. @ Peter Hermanni Bedankt, wat een ontzettend helder en nuchter verslag cq. verhaal. Dit zou inderdaad hier verspreid moeten worden. Fijn, een warm hart en het hoofd koel.

 17. Ik ben het eens met de lockdown voorstanders!

  Hier in Nederland lopen we altijd voorop bij onzinnige dingen en nu blijkt achterop bij belangrijke!!!

  Als mensen zich blijven gedragen als domme en onbenullige kleine kinderen, moeten de machthebbers optreden om mensen die wél het belang ervan inzien te beschermen! Het is anders ook niet eerlijk tegenover mensen die zichzelf en anderen willen beschermen..

  Wilders en baudet hebben zeker gelijk! Gooi vandaag eerst de non-food dicht en de grenzen!
  En als het niet afdoende is de dag er na lockdown!!!!!!!!!!!!

  Het helpt immers ook niet om tegen een peuter te zeggen dat ze het kraaltje niet in de mond moeten stoppen?
  Mammie moet het eerst afpakken, anders doen ze het toch!!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *