Categorieën: Nieuws

Nog geen corona-besmettingen in Groningen; ‘gelekte’ online lijst per ziekenhuis is hoax

Volgens het RIVM en de Veiligheidsregio Groningen is de  ‘gelekte lijst’ met corona-besmettingen in Nederlandse ziekenhuizen een hoax. Op deze lijst staat ook het Martini Ziekenhuis. De Veiligheidsregio meldt maandag dat in Groningen nog geen besmettingen zijn geconstateerd.

Op sociale media gaat sinds zondag een lijst rond, waarin geclaimd wordt dat er in Nederland 76 besmettingen zijn geconstateerd. Volgens deze ‘leak’ zouden er in het Martini Ziekenhuis al zeven verdachte patiënten zijn. Maar het RIVM meldt maandagmiddag dat er slecht 8 nieuwe gevallen bekend zijn, waarmee het totaal op 18 komt. Volgens de Veiligheidsregio Groningen zijn daar geen gevallen in Groningen bij.

Zowel het RIVM als de veiligheidsregio waarschuwen voor berichten op sociale media die niet via officiële kanalen naar buiten worden gebracht. De meest recente informatie over besmettingen is te vinden op de website van het RIVM. Ook de Veiligheidsregio Groningen en de GGD berichten, via hun officiële sociale mediakanalen, over de huidige stand van zaken.

Tom Veenstra

Bekijk reacties

  • Dat burgers dit wel serieus nemen, is vooral omdat het RIVM zelf warrige en onvolledige informatie geeft waardoor de indruk wordt gemaakt dat ze dingen verzwijgt. In een later gepubliceerd artikel op Oogtv geeft het RIVM de burgers zelfs het advies om vooral niet naar de huisarts te gaan, maar thuis uit te zieken. Alleen als de klachten verergeren, waarbij er koorts gemeten wordt boven de 38 graden in combinatie met hoesten en of kortademigheid is het belangrijk om een arts te bellen. Dit advies is dus duidelijk niet om medische, maar om logistieke redenen door het RIVM gegeven. "Die oproep doet het RIVM maandagmiddag omdat huisartsen inmiddels overspoeld worden met telefoontjes." Inmiddels heeft het CDA bij monde van Pieter Omtzigt vragen over een en ander aan de Minister gevraagd, en Omtzigt heeft een geweldige reputatie waar geen enkel Kamerlid zich ook maar enigszins aan kan spiegelen, dus moeten we ons zelf afvragen wat het RIVM om politiek economische belangen niet te schaden wellicht achterhoud. Dat het RIVM dingen verzwijgt lijkt mij een understatement, wie nog gelooft dat het RIVM slechts een wetenschappelijk orgaan is die alleen de belangen van de samenleving dient, die is minimaal naïef te noemen.

  • Vind de hipe om het corona virus te gek voor woorden zelfs oplichters gebruiken dit als smoes om.bij u binnen te komen . Geloof me dit virus blijft nog wel even. Maar mensen nu gaan hamsteren denk t je nu echt dat dit gaat helpen het niet te krijgen wie weet heeft er iemand al wel dit over dragen op het voedsel die u hamstert het is grootendeels u eigen angst die u de das om gaat doen. Want deze stress die u er nu van ondervind zal er juist voor zorgen dat u imumsysteem minder word waar door u de meeste kans loopt om juist ziek te worden. En al die fake berichten op het internet . Zal deze angst alleen maar toenemen
    Het advies van mij blijf gewoon u leven zoals u dit voor het virus heeft gedaan draag dan bv handschoentjes en hou u onsmeting middel bij de hand . En geloof niet al die fabbels die u vind of leest maar gebruik u eigen verstand

Recente berichten

Schade bij brand in café winkelcentrum Lewenborg

In een café in winkelcentrum Lewenborg heeft zondag in het begin van de middag brand…

6 minuten geleden

Twee zeearenden geboren in De Onlanden: “Dit is heel erg bijzonder”

In natuurgebied De Onlanden zijn de afgelopen dagen twee zeearenden geboren. Boswachter Bart Zwiers van…

4 uur geleden

Petitie om serieus werk te maken van ateliers 850 keer ondertekend: “We willen zekerheid”

De petitie die de gemeente oproept om serieus werk te maken van ateliers in de…

4 uur geleden

Gemeente gaat in gesprek met KNVB om jeugdcompetities op zondag te laten spelen

Wethouder Inge Jongman (ChristenUnie) van Sport gaat in gesprek met de KNVB om te onderzoeken…

4 uur geleden

Nieuwe hoogwerker brandweer Stad voor het eerst ingezet

De Groninger brandweer heeft zaterdag voor het eerst gebruik gemaakt van de nieuwe hoogwerker. Het…

5 uur geleden

Wandelexcursie door Hunzezone op Pinkstermaandag

Het Groninger Landschap biedt op Pinkstermaandag een wandelexcursie aan door de Hunzezone. De tocht is…

6 uur geleden