Categorieën: Nieuws

Minister wil ‘ouderenuurtje’ in supermarkt vanwege corona

Er moet een ouderenuurtje komen in de supermarkten vanwege het coronavirus. Dat heeft minister Eric Wiebes (VVD) van Economische Zaken laten weten.

Het idee voor zo’n ouderenuurtje werd woensdagavond ingediend door 50Plus en D66 tijdens een debat in de Tweede Kamer over het coronavirus. Wiebes liet weten het een sympathiek te vinden en dat hij het onder de aandacht wil brengen van de supermarktbranche. Volgens de beide partijen is het nodig om een ouderenuurtje te organiseren omdat veel senioren op dit moment niet durven om boodschappen te halen omdat ze bang zijn dat ze het coronavirus oplopen. Het idee is niet nieuw. In België bestaat er al zo’n ouderenuurtje.

Wiebes richtte zich in het debat ook tot de levensmiddelenbranche. Volgens hem moet beter gecommuniceerd worden dat er genoeg voorraad is. Met zulke boodschappen die winkels gaan uitdragen wordt het hamsteren ontmoedigd. “Er wordt ruim voldoende voedsel geproduceerd en er zijn ruim voldoende voorraden”, zei de minister. “Maar het dringt blijkbaar tot veel Nederlanders niet door en dat leidt helaas tot hamsteren.”

Sebastiaan Scheffer

Bekijk reacties

  • Gaat Kwiebes nou de levensmiddelenbranche lopen zwartepieten? Wat een malloot. Dat er voldoende voorraad is is altijd duidelijk gecommuniceerd. Het schort aan voldoende vrachtwagencapaciteit en dat komt door die idiote hamsteraars. Het probleem met het WC-papier is dat het veel ruimte in neemt en er daarom beperkte aanvoer is. Je kunt niet met alleen maar wc-papier gaan rijden. Dus gewoon kappen met hamsteren.

  • Een ouder uurtje ??.. Afgelopen dagen is de grootste groep in de lokale supermarkt hier in het dorp .. de ouderen die tot de risico groep behoren.. lekker keuvelen met zijn 2en door de winkel heen, geen afstand houden. lekker klessebessen met andere oudere stelletjes

    lijkt wel geen besef te zijn bij deze groep hoe ernstig dit eventueel gaat worden en dat juist zij de groep zijn die voorzichtig moeten wezen.

    Daarnaast overstoord door gaan met cash betalen .. eerst pinnen bij de automaat en daarna de winkel in lopen met de zojuist gepinde flappen.. 0o

  • Ik kan de indruk van Y Visser beamen. Om niet krankzinnig te worden wandel ik tweemaal per dag en zie in mijn omgeving (Hoornsemeer/Hoornsepark) overal senioren de bus nemen, op een kluitje bij elkaar staan, samen fietsen enzovoort. Om nog maar te zwijgen van kinderen (8 á 12 jaar) die in grote clusters rondlopen, -fietsen en -skaten. En dan zijn er nog de pubers, die tot zonsondergang in groepjes van 5 á 10 rondhangen bij bankjes en kruispunten. Dit soort nalatigheid kan dodelijk zijn, en dat hebben velen niet in de gaten.

  • Beste @Y ..en meneer @Neetebeen ,,
    U hebt een verkeerd beeld van de werkelijkheid ..
    Er zijn niet meer bejaarden c.q ouderen in de supermarkt.
    Ook niet in de bus .
    Alle de anderen die blijven gewoon weg ..de ouderen niet…
    Dus wat blijft er over ? .
    Wat veel bejaarden kluiten bij elkaar …Goh ..?
    Tsssjjjhh..
    Nou ..sommige ouderen blijven wel achter hun geraniums zitten natuurlijk.
    Veel anderen hebben geen mobieltje of weten het niet te gebruiken.
    Socialiseren en praten over dooie koeien en dito kalfjes ..maar die sterven minder dan koeien volgens het RIVM.
    Net als ze altijd doen ..niks meer of minder dan vroeger en ook nu ..PRATEN deze mensen met elkaar ..gewoon chatten zeg maar zo maar dan in het echt.
    Dat doe je onderweg in de bus en op straat en in de winkelcentra.
    Gezellig vind men dat .
    Velen die na 2000 zijn geboren weten niet wat socialiseren is, en hebben vierkante ogen en hersens.
    En de ouderen weten ook wel dat samenscholingen en lijfelijk bij elkaar komen het risico verhoogt om corona te krijgen, en men houd er dan ook rekening mee.
    Het zal mijn tijd wel duren zei iemand in de winkel toen we wat lacherig deden over corona en het “opschonend” effect dat het heeft onder de “overbodige” ouderen.
    D66 en GroenLinks zijn blij met dit virus grapte een man in de kassa naast mij ..alleen ouderen boven de 70 gaan er aan dood.
    Opgeruimd staat netjes..
    Commentaar van de kassa aan de andere kant ..63 jaar tot dik in de 80 zelfs 90 ..die overlijden er aan.
    Heb ik even mazzel grapte ik ..ik wordt in april 63 ..ik loop nu dus geen risico.
    Gegniffel rondom.
    De pensioenfondsen en het rijk ( AOW) hoeven dan minder uit te betalen was de reactie van weer iemand anders ..
    We moesten niet van die enge grapjes rondstrooien daar worden we alleen maar nerveus van was de reactie.
    Er kwamen nog wat felle reacties van enkele “dames”. die zich strategisch hadden verdeeld in de winkel ..
    De ene hamsterde letterlijk alles wat er te hamsteren viel en de ander kocht de halve voorraad met grote voordeel potten tabak op.
    Ik zei wat doe je nu ..er blijft niks over voor de ander verstokte rokers.
    ( Ikzelf rook al 20 jaar niet meer..)
    Nou zei ze mijn hele uitkering gaat op aan tabak.
    Wat kost dat wel niet ..dacht ik en zag dat ze afrekende ( contant) 134 euro alleen aan tabak.
    Toen ik er wat van zei ..ging ze helemaal door het lint .
    Ik zei namelijk ..IK werk ..voor jou uitkering ..is het niet slimmer om wat anders te kopen dan een kar vol wc papier en 5 potten tabak ? ?
    Straks heb je geen eten …dan valt er niks meer te schijten omdat je niks binnenkrijgt.. heb je de hele voorraad wc papier voor niks gekocht en heb je nog meer te zeiken over die ouwe lullen zo als ik die de rij extra lang maken.

    Ik heb begrepen ..ging ik verder.... dat er wordt gedacht aan een uurtje voor ouderen om “apart” te gaan winkelen door het kabinet en de Supermarkten ..zodat U geen last meer hebt van die “overbodige lastige”.. oude bejaarden ..mensen zoals ik.
    Gelach… rondom ….
    Mevrouw ( in haar joggingbroek ) en pantoffels ..liep briesend de winkel uit haar vriendin moest noodgedwongen met haar volle kar de rest van de commentaren aanhoren...
    Ik wou nog wat roepen ..maar heb me toch maar bedacht.
    Zegt iemand ..ook een oudere net als ik ..moet je als grap eens gaan winkelen ( als bejaarde dan bedoel ik) BUITEN dat ene uurtje wat speciaal voor ons wordt geregeld… deze 2 dames zullen je lynchen omdat je in HUN tijd winkelt.
    Terwijl ze de hele dag thuis zitten te roken en te netflixen.
    Eentje in de rij kreeg een heel rood hoofd en liep zelfs een beetje blauw aan...maar hield wijselijk haar mond alleen als ze nu was.
    Dus ..zo gaat dat in de supermarkt tegenwoordig.

    Vanmiddag afwachten wat de uitslag is van het UMCG onderzoek ( longfoto’s) na een3 weken zware griep en hoge koorts.
    Bloed onderzoek volgt
    Ik (62) begrijp nu waarom men waarschuwt en dat het een feit is dat ouderen veel last kunnen hebben en kunnen sterven aan een griep (je) ik had de kracht niet meer om het slijm op te hoesten.
    Ik heb deze griepaanval overleefd uiteindelijk met de nodige naweeën en luchtweg problemen.
    Het wordt stapsgewijs een beetje beter ..
    Ik hoop eigenlijk stiekem dat het de corona virus was..
    Ik leef nog …

  • Het nogal onsamenhangend betoog van René Strobos (beterschap trouwens), dat nauwelijks iets te maken heeft met wat Y Visser en ik zeggen, doet niets af aan wat ik de afgelopen 3 dagen althans in Groningen-Zuid gezien heb.

    Natuurlijk zijn er veel minder mensen op straat, maar degenen die wèl naar buiten gaan zie ik veelal samenklonten, en dat is buitengewoon onverstandig - vooral van de bejaarden. René doet het - zo lees ik het althans - voorkomen alsof ik ouderen hub sociale contacten wil ontzeggen. Voor een deel is dat inderdaad zo, omdat de kans op een besmetting met zeer ernstige of zelfs dodelijke afloop op hogere leeftijd juist vele malen groter is. Wat hij met de rest van zijn hak-op-de-tak-betoog probeert duidelijk te maken is me werkelijk een raadsel.

  • Een verkapte werktijdverkorting dus, en als alle winkelbedrijven dit volgen, is dat denk ik effectiever dan de burgers dwingen om thuis te blijven. Dat laatste is vooral theoretisch bedacht, en alleen maar in de oorlogstijd in praktijk gebracht, en het grootste probleem is het handhaven daarvan. Het scenario van Rutte kwam mij sympathiek en ook realistisch over, maar als ik nu nog eens kijk naar de tijdlijn die deze groepsimmuniteit nodig heeft om effectief te zijn, dan praat je toch over decennia. De voormalige RIVM medewerker Ab Osterhaus, gelooft dan ook niet in deze strategie van Rutte, en vind dat we de lijn Wilders en Baudet moeten volgen. Het is in politiek opzicht dan ook jammer, dat met name Jesse Klaver (bidden en hopen) en Rob Jetten (saamhorigheid) zich beide beschamend terughoudend op stelden in het debat, en zich vooral bedienden van symboliek. Het verwijt aan D66 dat die medeverantwoordelijk is voor de sluiting van meerdere ziekenhuizen en het ontslaan van 75.000 mensen uit de zorg in de afgelopen jaren lijkt mij dan ook meer dan terecht.

  • Er zijn legio vrijwilligers die boodschappen willen doen voor ouderen.
    Dat lijkt me een heel wat betere oplossing dan ouderenuurtjes in de supermarkt.
    Gewoon thuisblijven is voor risicogroepen heel wat minder riskant.

  • @Rene Strobos,

    Dank voor uw gezellige verhaal.
    Volkomen te begrijpen en er lekker om gelachen.
    Als je de boekjes van Kees van Kooten kan lezen, dan is dit een makkie.
    Zwierig door de supermarkt - lolligend - naar de u omringenden.

    Ik zit nu op een plek waar De Kleine Corona (virus) mij niet kan vinden.
    Volkomen geïsoleerd van Jan, Marie, Cornelis en Joop en aanverwante artikelen.
    Slechts wat vliegend en fladderend natuurgebeuren omringt mij.

    Ik word verjaagd door ... De Grote Corona!
    Want: de buren met De Grote Corona (Houtrook en Pelletkachels), dat is pas echt dodelijkgevaarlijk voor Nederland.
    Ik moet geregeld vluchten.
    Onlangs was een buurman behoorlijk buiten zinnen, omdat ik loop te schreeuwen dat de houtrook dodelijk is voor IEDEREEN.

    Probeert u - binnenkort - ook eens een gesprek aan te gaan met stokende buren, RIVM, de GGD Groningen, Bureau Overlast.
    En als u nog lucht heeft: De Burgemeester.
    Dan komt u vast met een ogendraaiende wonderlijke anekdote.
    Ik kijk er naar uit!

    Mevrouw Kiki

  • Tja ..meneer Neeteboom ..ik heb begrepen dat U het niet heb begrepen ..Mevrouw KikI wel ... dat heeft te maken met een zekere gedachtegang en intellect die zoals ik merk niet voor iedereen is weggelegd.
    Ik verwacht ook eenzelfde soort van reactie van Y ..maar dat heet dan vooroordelen hé ?
    Met mij gaat het redelijk goed en de foto's hebben geen schokkende zaken opgeleverd.
    Nu de bloedtest nog ..bij Certe op het Damsterdiep waar ik kuchelend gisteren ook ( rechtstreeks van uit het UMCG) was langs gegaan.
    Even voor mevrouw kiki ..
    Ik werd bijna er uitgeknikkerd door de dames bij de balie ..omdat ik zonder een soort van afspraak .."omdat ik last heb van mijn luchtwegen en kuchelend binnenkwam" onaangemeld was binnen gewandeld.
    BELEID meneer Strobos en regels ..of mijn dokter dat niet wist.
    Ik zei hoe moet ik dat weten ..ik krijg een brief van de dokter met een lijst die iedereen krijgt om te prikken en ga naar jullie toe .
    Het moet via de dokter meneer strobos..ik zeg.... ik heb hier met een bloedprik lijst VAN DE DOKTER ..wat doe ik verkeerd ?
    Om je bloed te onderzoeken moet je toch HIER zijn ?
    Nou hier ben ik ..met briefje van de dokter.
    U kucheld en loopt te hoesten dan zijn er andere regels van toepassing in verband met de corona virus werd me medegedeeld.
    Er komt op afspraak iemand bij U thuis om bloed te prikken steriel ..
    Is goed zei ik ..ik meld me wel weer bij de dokter voor de juiste procedure ..
    Tjonge .tjonge tjonge ..
    Sorry meneer Strobos ..wij kunnen er niks aan doen het zijn de regels ...
    Ik zie in gedachten de medewerker van certe in z'n steriele ( soort van astronauten pak) al verschijnen op het hofje waar ik woon.
    Dus ..moet U bloed prikken ..kuchel niet ..
    Uw toch al nerveuze buren worden er alleen maar zenuwachtiger van

  • "gedachtegang en intellect die zoals ik merk niet voor iedereen is weggelegd."

    Prachtig.. jammer dat je verheven voelt boven anderen, Beterschap zowel lichamelijk als in je gedachtegang over anderen.

Recente berichten

Kwart miljard subsidie voor productie volledig hernieuwbare waterstof, grootste capaciteit komt uit Groningen

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland heeft 250 miljoen euro aan subsidies verdeeld over zeven projecten,…

3 minuten geleden

Waterloolaan afgesloten vanwege verward persoon die huisraad op straat gooit

De Waterloolaan is maandagmiddag door de politie afgesloten tussen de Verlengde Oosterweg en de Verlengde…

42 minuten geleden

Aardbeving met kracht van 1.5 op schaal van Richter bij Usquert

Bij het Usquert (Het Hogeland) heeft maandag een aardbeving plaatsgevonden. Volgens het KNMI ging het…

52 minuten geleden

Vanaf volgend week rijden treinen uit Stad vaker door naar Eemshaven voor veer naar Borkum

De treinen van Arriva rijden vanaf aanstaande maandag vaker helemaal door naar de Eemshaven. (meer…)

57 minuten geleden

Hotel Schimmelpenninck Huys aan Oosterstraat failliet verklaard

Het Hotel Schimmelpenninck Huys aan de Oosterstraat is failliet verklaard. (meer…)

2 uur geleden

Ouders met baby in Martini Ziekenhuis kunnen nu ook buiten het ziekenhuis naar hun kind kijken

Met steun van de Vrienden van het Martini Ziekenhuis heeft de verpleegafdeling twaalf webcams geplaatst…

2 uur geleden