Categorieën: Nieuws

Liveblog: Coronavirus in Groningen (gesloten)

In dit liveblog houden we je vandaag op de hoogte van de laatste ontwikkelingen over het coronavirus in de Groningen. Woensdagavond werd bekend dat het virus ook zijn weg naar de Stad heeft gevonden.

 • Het kabinet heeft donderdagmiddag verregaande maatregelen afgekondigd
 • Alle Nederlanders moeten thuis blijven als ze hoesten, koorts hebben of andere griepverschijnselen bemerken.
 • Evenementen met meer dan 100 mensen worden afgelast.
 • Werknemers die thuis kunnen werken, moeten dat ook doen.
 • Er zijn drie patiënten in de gemeente Groningen met het virus. Eén daarvan is een 21-jarige Groningse studente.
 • Het UMCG heeft strenge maatregelen genomen in het ziekenhuis om het virus buiten de deur te houden.
 • Vrijwel alle sportwedstrijden in Nederland tot 1 april worden afgelast

00.15

Het gratis reizen met de trein met het boekenweek geschenk op zondag 15 maart gaat niet door. Dat meldt de website van de Boekenweek. De maatregel is genomen na overleg van de NS met de organisatie van de boekenweek. Het evenement zal verplaatst worden naar een later moment maar het is op dit moment nog onduidelijk wanneer.

22.50

Het vrijdaggebed in alle drie de moskeeën in Groningen gaat niet door. “Vanwege het coronavirus hebben we besloten het gebed niet door te laten gaan”, meldt de Al-Rahma moskee. “Wij willen voorkomen dat via bezoekers het virus kans krijgt zich verder te verspreiden.” Het bestuur van Stichting Moskee en Islamistisch Centrum Groningen laat tevens weten dat alle komende bijeenkomsten, waaronder Jumu3a en onderwijs voor kinderen voor onbepaalde tijd stop worden gezet.

21.30

De gemeente laat weten dat alle loketten vrijdag gewoon open zijn en de dienstverlening door gaat. Grote bijeenkomsten zijn tot 1 april afgelast.

21.00

Ook de Hanzehogeschool staakt het onderwijs. Zij doet dat in ieder geval tot 31 maart.

20.45

De treinen van Arriva in het noorden blijven in tegenstelling tot die van de NS voorlopig volgens de dienstregeling rijden.

20.40

De meeste sportclubs in Groningen hebben naast de wedstrijden ook de trainingen en andere activiteiten tot 31 maart of tot nader orde geschrapt.

20.25

Alle universiteiten en hogescholen geven tot 10 april geen fysiek onderwijs aan studenten. Ook de Rijksuniversiteit Groningen is tot deze dag gesloten. De universiteit maakte dit besluit donderdagavond bekend.

19.55

Ook Holland Casino heeft besloten om alle vestigingen vanaf middernacht te sluiten. Om 23.00 uur worden er geen mensen meer binnengelaten. De maatregel duurt tot 1 april.

19.27

Vanaf vrijdag rijden er minder NS-treinen in de spitsuren. Tussen Groningen en Zwolle rijden tijdens de spits ieder uur twee treinen minder, in beide richtingen. De NS adviseert om kort voor vertrek de reisplanner te gebruiken. Deze is bijgewerkt met deze wijzigingen.

19.10

Drie leerlingen van O2G2 zijn in quarantaine geplaatst door de eigen huisarts. Twee van hen zaten op het Montessori Lyceum Groningen (één van de ouders is besmet) en één op de Bekenkampschool (vermoeden van besmetting van één van de ouders). Bij geen van deze leerlingen en medewerkers het coronavirus vastgesteld.

19.05

Volgens RTV Noord sluit het Openbaar Onderwijs Groningen vanaf vrijdag de Mytylschool Prins Johan Friso en de Groninger Buitenschool in Haren. Dat doet de onderwijsinstelling omdat de leerlingen tot de kwetsbare groepen behoren.

18.05

Het Forum Groningen is vanaf vrijdag tot nader order gesloten. Restaurant NOK is donderdagavond al gesloten.

17.58

Aanpak Ring Zuid last de review van de Helperzoomtunnel op 28 maart af. Ook de informatiebijeenkomst op dinsdag 17 maart gaat niet door.

17.48

De bijeenkomst in Ten Boer over de versterkingsoperatie met de gemeenteraad en inwoners van donderdagavond gaat wel door. Maar mochten er meer dan 100 personen komen, dan wordt de bijeenkomst alsnog afgelast.

17.40

Het Martiniziekenhuis heeft het Martini Restaurant en de Espressobar gesloten voor bezoekers. Deze zijn alleen nog toegankelijk voor medewerkers van het Martini Ziekenhuis. Patiënten en bezoekers zijn nog wel welkom in de Food & Shop bij de hoofdingang.

17.31

Ook het Grand Theatre heeft alle activiteiten stilgelegd tot 31 maart.

17.24

Ook het Groninger Museum is gesloten vanaf 13 t/m 31 maart. Het museum volgt hiermee de richtlijnen van het RIVM en Museumvereniging.

17.20

Donar schort alle wedstrijden in ieder geval op tot 1 april. Dat geldt ook voor Donar onder-18 en onder-21. De club na het besluit na overleg met de NBB en NOC*NSF.

16.58

15 Maart  aanstaande zou het de prijs voor het Beste Groningen Boek uitgereikt worden. In verband met de maatregelen rond het corona-virus gaat de uitreiking niet door. Noordwoord heeft nog geen nieuwe datum geprikt voor het evenement.

16.57

Ook de Conferentie Nederland Digitaalgaat niet door. De organisatie volgt hiermee de aanwijzing op van het kabinet.

16.45

De informatieavonden voor toekomstige studenten van het Alfa College en Noorderpoort gaan niet door

16.40

Het Groninger Museum is momenteel in beraad over vervolgstappen na de maatregelen van het kabinet.

16.38

Alle voorstellingen, concerten en evenementen van SPOT Groningen tot en met 31 maart worden geannuleerd. De organisatie kijkt per per evenement of een vervangende datum mogelijk is en komt spoedig mogelijk met meer informatie richting de kaartkopers.

16.32 

Volgens de Hanzehogeschool circuleert er een bericht dat de Hanzehogeschool zou gaan sluiten. Dat is volgens het onderwijsinstituut niet waar.

16.30

Bij MartiniPlaza komen meerdere evenementen te vervallen of worden verplaatst. Woon- en lifestylebeurs Wonen & Co De Beurs 2020 in Martiniplaza in Groningen is direct stilgelegd. Het evenement was pas twee uur bezig.

15.25

Het kabinet heeft donderdagmiddag verregaande maatregelen afgekondigd in verband met de bestrijding van het coronavirus.

Alle Nederlanders moeten thuis blijven als ze hoesten, koorts hebben of andere griepverschijnselen bemerken. Evenementen met meer dan 100 mensen worden verboden. Dat geld ook voor theater- en museabezoek en het bijwonen van sportwedstrijden. Werknemers die thuis kunnen werken, moeten dat ook doen. Ook moeten Nederlanders het contact met oudere en kwetsbare mensen beperken. Zij moeten zelf ook minimaal sociaal contact opzoeken. Scholen blijven wel open, maar mogen grote hoorcollege’s alleen online aanbieden. Reizen naar het buitenland worden afgeraden.

De maatregelen zijn in ieder geval van kracht tot 31 maart.

Het kabinet komt met de maatregelen op advies van het Outbreak-Management Team van het RIVM. De ziekenhuizen en GGD’s in Brabant dreigen de uitbraak niet meer aan te kunnen. Ook kan het RIVM de keten van infecties met het virus niet goed meer in kaart brengen en daarmee het virus indammen. Dat kan volgens het RIVM duiden op een kantelpunt in de uitbraak van het virus.

14.50

Volgens het RIVM is het aantal besmettingen met het coronavirus in de gemeente Groningen donderdag uitgebreid naar drie. Bij twee nieuwe patiënten is het virus geconstateerd.

Beide personen verblijven in thuisisolatie. In de rest van Nederland is het aantal besmettingen gestegen met 111 nieuwe patiënten. In totaal zijn er nu totaal 614 positief geteste personen in Nederland.

In Groningen werden woensdag de eerste besmettingen met het coronavirus naar bekend gemaakt door de GGD.

13.27

Persconferentie Rutte op groot scherm in Forum Groningen

Forum Groningen gaat de persconferentie die premier Rutte vandaag om 14.00 gaat geven over het coronavirus op een groot scherm uitzenden.

13.23

LTO schrapt bijeenkomsten

Ook LTO-Noord last alle bijeenkomsten van de komende veertien dagen af. Ook alle voorjaarsbijeenkomsten die tot en met 6 april gepland staan, gaan niet door.

13.00

Symposium met Ben Feringa in UMCG voor onbepaalde tijd uitgesteld

Ook het symposium ‘From science to innovative treatment’, waar Nobelprijswinnaar Ben Feringa zou spreken, gaat niet door. Volgens de organisatie is het op dit moment geen optie om deze grote bijeenkomst te organiseren in het UMCG.

12.15

Het Groninger bedrijf omapost start met de actie coromapost.

Dit omdat veel kinderen hun ouders of opa’s en oma’s niet meer bezoeken uit angst om het coronavirus over te dragen. De kaartjes worden tegen kostprijs verstuurd.

11.50

De activiteiten van De Jonge Onderzoekers zijn voorlopig allemaal geschrapt. Dat geldt niet alleen voor de vestiging in Groningen, maar ook voor Appingedam.

Ook gaat De Jonge Onderzoekers niet meer naar locaties waar technieklessen gegeven worden. De maatregel geldt in ieder geval tot en met 21 maart.

11.45

Een geplande informatie- en kennismakingsbijeenkomst van het Openbaar Onderwijs Groningen, de Christelijke Scholengemeenschap Groningen en het Gomarus College gaat niet door in verband met de ontwikkelingen rondom het coronavirus.

De bijeenkomst was georganiseerd voor het samenwerkingsverband Sterk Techniekonderwijs Stad en Regio Groningen. Scholen, het bedrijfsleven en andere organisaties in regio werken hierin samen op het gebied van techniekonderwijs.

“We hebben een grote verantwoordelijkheid voor de gezondheid van onze leerlingen, docenten en partners, zeker voor hen die al over een kwetsbare gezondheid beschikken”, aldus Peter Holsappel, directeur vmbo Vakcollege van het Gomarus College. Ook zijn er gasten die vanwege aangescherpte protocollen bij gezondheidsorganisaties niet aanwezig mogen zijn bij de bijeenkomst.

Volgens de samenwerkende scholen wordt gezocht naar een goed alternatief.

10.40

Het Universitair Medisch Centrum Groningen gaat de komende weken alle minder urgente afspraken van patiënten op poliklinieken verplaatsen, afzeggen of telefonisch afhandelen. Deze maatregel heeft het ziekenhuis donderdagochtend genomen.

Het ziekenhuis wil met de maatregel voorkomen dat patiënten zonder urgente medische noodzaak het coronavirus naar het ziekenhuis brengen.

De maatregel beperkt het aantal bezoekers van het ziekenhuis verder, nadat de afgelopen dagen al conferenties en onderwijsactiviteiten werden stilgelegd.

Tom Veenstra

Bekijk reacties

 • Als de scholen en universiteiten nu niet dicht gaan, is het duidelijk Rutte dat met behulp van.RIVM een flinke besparing op pensioenen, zorgkosten, en een sterke verbetering van de positie van de pensioenfondsen wil realiseren.

 • We lopen in Nederland al een tijdje achte de feiten aan, en de oorzaak daarvan is de politieke betrokkenheid in en om de besluitvorming van het RIVM. Politiek nepotisme dus. Op Wikipedia kunnen we lezen dat het RIVM een onafhankelijk instituut is, maar de top wordt benoemd door de ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), en voor het onderzoeksprogramma moet overleg gepleegd worden met en goedkeuring verkregen worden van de drie ministers.

  Wet op het RIVM
  De leiding van het RIVM berust bij de directeur-generaal van het RIVM. De directeur-generaal wordt door Onze Minister in overeenstemming met Onze Ministers van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer en van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit benoemd. Onze Minister geeft aan de directeur-generaal geen aanwijzingen met betrekking tot de methoden, volgens welke de in de
  meerjaren-activiteitenprogramma’s opgenomen onderzoeken worden uitgevoerd en de resultaten daarvan worden gerapporteerd.

  Wie de wet op het RIVM leest zal weinig fantasie nodig hebben om tot het oordeel te komen wie hier echt aan de touwtjes trekt.
  Hopelijk komt het besef bij meer politieke partijen in de 2e kamer, dat dit een bijl aan de wortels van ons vertrouwen in zogenaamde wetenschappelijke onafhankelijk genoemde instituten is.

 • geef De mensen nog even de tijd om tot het weekend boodschappen te doen , en de nodige dingen inslaan ,
  En dan alles 3 weken plat leggen voor ieder zijn veiligheid. Anders heeft het toch geen nut , het verspreiden zal dan toch verder gaan . En de economie lijdt er toch wel onder , dan maar even zekere voor het zekere, anders gaat dit nog zekers wel maanden duren.met nog grotere gevolgen voor de economie.

 • "Forum Groningen gaat de persconferentie die premier Rutte vandaag om 14.00 gaat geven over het coronavirus op een groot scherm uitzenden."
  Soms moet je toch wel lachen: met zijn allen kijken naar een premier die zegt dat je niet met zijn allen moet kijken ;-)

 • Ell nadeel heeft z'n voordeel, EK voetbal gaat naar het volgende jaar. ( goed nieuws in barre tijden )

 • VSH onderbouwt nooit iets op een deugdelijke manier. Hij roept maar wat.
  Vanachter het beeldscherm durft hij van alles te beweren.

Recente berichten

‘Woensdag zon en bewolking, later in de week buien’

De zon verdwijnt de komende dagen wat uit het beeld. Donderdag en vrijdag gaan bewolkt…

8 uur geleden

Politieke partijen pleiten voor campagne tegen straatintimidatie en website waar meldingen gedaan kunnen worden

Verschillende politieke partijen pleiten voor een campagne tegen straatintimidatie. Ook moet er een website komen…

9 uur geleden

Buurtcamping Lewenborg brengt wijkbewoners samen: “Iedereen is gelijk, het maakt niet uit wie je bent”

Het terrein van stadsboerderij het Boegbeeld in Lewenborg ligt er weer bij alsof er niks…

11 uur geleden

Fietspad Vrijheidsplein vanaf komend weekend weer open

Het fietspad bij het Vrijheidsplein was lange tijd niet bruikbaar maar vanaf komende zaterdag kan…

12 uur geleden

Kop-staartbotsing op westelijke ringweg

Op de westelijke ringweg heeft dinsdagmiddag een kop-staartbotsing plaatsgevonden. Dat meldt nieuwsfotograaf Patrick Wind van…

14 uur geleden

Kind raakt moeder kwijt, agenten schieten te hulp

Agenten hebben er dinsdagmiddag voor gezorgd dat een verdwaald kind herenigd kon worden met diens…

14 uur geleden