Categorieën: Nieuws

Hamsteren: “Eerst het brood, dan de crackers en tot slot de koeken. Alles gaat weg”

Ook zaterdag wordt er ondanks alle oproepen om het niet te doen volop gehamsterd in de supermarkten. “Ze nemen echt alles mee.”

Het hamsteren is sinds vrijdag zichtbaar en naar alle waarschijnlijkheid een indirect gevolg van het pakket aan maatregelen dat premier Mark Rutte (VVD) en het RIVM donderdag bekendmaakten om de verspreiding van het coronavirus een halt toe te roepen. “De winkel wordt in fases leeggehaald”, laat een supermarktmanager weten die niet met naam genoemd wil worden. “Als eerste wordt het brood weggehaald, vervolgens zijn de crackers aan de beurt, dan de afbakbroodjes en tot slot wordt de stellage met koeken leeggehaald. Bij de groente zien we hetzelfde. “Eerst grist men de verse groente weg, dan zijn de potten aan de beurt, vervolgens de blikken en als laatste worden de diepvriezen met ingevroren groente geplunderd.”

Hamsteren is asociaal
De supermarktmanager is verbaasd. “Er zijn nergens problemen bij de groothandelaren en in de aanlevering. Alles is nog volop leverbaar. Dit hoeft echt niet.” Minister Mark Rutte deed vrijdagmiddag in zijn wekelijkse persconferentie een vergelijkbare oproep. “Hamsteren is niet nodig. En realiseer je je ook goed dat mensen die nu de hele dag hard aan het werk zijn in de gezondheidszorg, de politie en het onderwijs, die moeten ’s avonds nog boodschappen halen. Het is asociaal als juist deze mensen niets meer kunnen kopen.”

Dramatische dag
Eerder zaterdag werd duidelijk dat het op de warenmarkt op de Vismarkt drukker was dan normaal. “Ik zie hier vandaag mensen die ik anders nooit zie”, liet een marktkoopman weten. Ook bij de Voedselbank Groningen merken ze de hamsterwoede. “Het is een dramatische dag”, zegt Ulfert Molenhuis. “’s Ochtends maken we met onze vrachtwagen een rondje langs de supermarkten. Vandaag is er geen brood geleverd en ook nauwelijks groente terwijl er vandaag wel honderdtwintig mensen eten bij ons komen halen.”

Sebastiaan Scheffer

Bekijk reacties

  • Om verspreiding van het virus een halt toe te roepen, komen drommen mensen nu bijeen om supermarkten leeg te kopen. Het is dat er voor betaald wordt, maar als je leeplunderen zou schrijven zou je dit bij het aanzien van de beelden ook geloven.

  • Te zot. Hopelijk is het snel voorbij met die idioterie omdat alle tokkies de kast vol hebben.

  • Gewoon wachten tot de gekte wegebt. Er zit niets anders op. Als ze nu voor weken voorraad hebben ingeslagen, gaan ze komende week dan opnieuw hysterisch hun boodschappenkarretje volstorten? Verstand op nul, blik op oneindig. Wat zijn we toch een 'nuchter' volkje.

  • Marc waarom gelijk met je tokkie,s zou jou even een ding zeggen het is juist het kak volk ! want tokkie,s hebben niet zoveel geld om te hamsteren ik dacht dat jij qua niveau wel hoge lag schijnbaar ligt jou niveau op een laag pitje
    en je moet even uitkijken met jou oordelen anders zeg het een tokkie face to face

  • Doe plunderaars zijn randdebielen, het laagste van het laagste in de samenleving. Het begrip solidariteit kennen ze niet, laat staan dat ze het kunnen schrijven. Hier in Amstelveen hebben wij ook al opstootjes gehad en zelfs één waar ik bij betrokken was. Voorbeeld: man midden veertig stopt kar vol toiletpapier. Ik heb maar 1 pak nodig en vraag vriendelijk of ik 1 pakje van 4 rolletjes mag. Zegt ie nee, dan had je maar eerder moeten komen. Ik zeg dat het asociaal is, zegt hij rot op. Vervolgens pak ik 1 pak en komt hij op mij af waarop ik hem terug duw en waarschuw dat indien hij dichterbij komt zijn tanden bijeen kan rapen. Hij twijfelt een paar seconden en begint dan te schelden dat ik asociaal ben. Ik draai me om en reken af. Ik weet nu in ieder geval dat indien Nederland in nood verkeert ik mij niet hoef te beroepen op mijn medemens. Nul komma nul solidariteit, maar een smerige egoïstische bende.

Recente berichten

Donar komt tekort tegen Heroes Den Bosch

Het is Donar zondagmiddag in Den Bosch niet gelukt om wederom te stunten. Het werd…

23 minuten geleden

Wall House tijdens Pinksteren geopend: “Tentoonstelling ’thuis’ te zien”

Wall House aan de A.J. Lutulistraat is tijdens het hele Pinksterweekend geopend. In het gebouw…

1 uur geleden

Grand Theatre ademt dit weekend hiphop: “Jammer dat hiphop weinig kansen krijgt op festivals”

De noordelijke hiphopscene is dit weekend neergestreken in het Grand Theatre. Stichting Noordstaat presenteert in…

2 uur geleden

Twee minibiebs in brand in Haren, onderzoek naar brandstichting

In Haren heeft in de nacht van zaterdag op Pinksterzondag brand gewoed in twee minibiebs.…

3 uur geleden

Handig in de Buurt ontvangt twee giften: “Lijkt me heel leuk om in De Geheime Tuin iets met muziek te doen”

Handig in de Buurt in de wijk De Hoogte heeft afgelopen week twee bijzondere giften…

4 uur geleden

Schade bij brand in café winkelcentrum Lewenborg

In een café in winkelcentrum Lewenborg heeft zondag in het begin van de middag brand…

5 uur geleden