Categorieën: Nieuws

Groot onderzoek naar rol gemeenten in oorlogstijd

Het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie, het NIOD, start volgende maand een groot onderzoek naar het functioneren van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, de VNG, en het Nederlandse openbare bestuur tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Het onderzoek is een vervolg op een onderzoek van het NIOD naar de rol van de gemeente Amsterdam in oorlogstijd. “Er is nauwelijks iets bekend over de geschiedenis van de VNG en de openbare besturen tijdens de Tweede Wereldoorlog”, zegt directeur Frank van Vree van het NIOD. “Het onderzoek dient een groot maatschappelijk en wetenschappelijk belang”. Het onderzoek bestaat uit twee delen. Allereerst wordt gekeken naar de organisatie en de activiteiten van de VNG en alle gemeenten in de periode van 1933 tot 1945. Het tweede deel bestaat uit het schrijven van een biografie naar de Joodse bestuurskundige Prof. mr. David Simons die in zijn werk geconfronteerd werd met grote zakelijke en persoonlijke dilemma’s.

Duitse troepen vielen op 10 mei 1940 Nederland binnen. Het Nederlandse leger trok zich al snel terug op de stelling Kornwerderzand waardoor de stad Groningen vroeg kwam te vallen. Pieter Cort van der Linden (VDB) was tijdens de inval burgemeester van Groningen. In de herfst van 1942 werd hij door rijkscommissaris Seyss-Inquart ontslagen. Van der Linden had geprotesteerd tegen het op transport stellen van Joodse Stadjers. Hij werd vervangen door Petrus Fokkes Tammens (NSB). Tijdens de bevrijding van de stad Groningen werd Tammens op 15 april 1945 gearresteerd vanwege zijn NSB-lidmaatschap. Hij zou zeven jaar gevangenisstraf krijgen. Het percentage Joden uit Groningen dat de oorlog niet overleefde, is hoger dan het toch al hoge Nederlandse gemiddelde. Van de bijna drieduizend Joden die de stad Groningen voor de oorlog telde, leefden er in 1945 nog zo’n honderdvijftig.

Sebastiaan Scheffer

Bekijk reacties

  • Het NIOD gaat onderzoek doen naar het gedrag van de Gemeenten in de Tweede Wereld Oorlog.

    Ik citeer:
    "Het percentage Joden uit Groningen dat de oorlog niet overleefde, is hoger dan het toch al hoge Nederlandse gemiddelde."

    Door de aan mij - sinds 22 december 2009 - opgelegde de totale ambtenaren-boycot van de afgelopen ruim 10 jaar - wat bovendien een is straf voor onbepaalde tijd - word ik gedwongen om dagelijks na te denken over het huidige gedrag van politici (a), burgers (b), media(c) en eveneens van hen in het '40-'45 verleden.

    Al 10 jaar vinden CdK's, B&W's, Raadsleden, Stadjers, Lokale Ombudsman en Media deze complete boycotmaatregel doodnormaal.
    Ik niet.

    Ik heb de Tweede Wereld Oorlog niet meegemaakt, maar ik ken de impact van deze 'moderne' politieke strafmaatregel nu tot diep in mijn ziel.

    Waarschijnlijk ben ik de enige in Nederland die een dergelijke maatregel heeft.

    Ik heb - voor mijzelf - een aantal termen om die strafmaatregel te benoemen, te duiden, te omschrijven, te overleven.
    Maar die noem ik niet in het openbaar.

    Het verhelderende boek 'Hoe raak je ze kwijt' van Joep Schrijvers sleept mij door deze bizarre en akelige periode.

    Wat levert mij deze - bizarre politieke en uiterst inhumane - strafmaatregel op?
    De overdonderende schoonheid van zeer enkele - uitzonderlijke - mensen komt fenomenaal mooi tot uiting.
    Zoals een zeer bijzondere kleur van het schilderij spat.

    Mevrouw Kiki

Recente berichten

Jacques d’Ancona (86) overleden

Jacques d’Ancona is vrijdag in zijn huis in Paterswolde overleden. Dat meldt het Dagblad van…

5 uur geleden

Droge en zomerse periode op komst

Er staan enkele droge en zomerse dagen op het programma. Halverwege komende week kan het…

5 uur geleden

Foodtruckfestival ‘Rrrollend Groningen’ op Ossenmarkt afgelast

Het foodtruckevenement 'Rrrollend' komt in september niet naar Groningen. “Na zorgvuldige overweging hebben we besloten…

6 uur geleden

Burgemeester Schuiling opent kunstproject Noorderstation-historie

Burgemeester Koen Schuiling heeft vrijdag het kunstproject Noorderstation-historie geopend. Het was vorige maand namelijk precies…

8 uur geleden

Nieuwe afsluitingen komend weekeinde, maar ook weer wegen en fietspad open

Dit weekend moeten weggebruikers rekening houden met afsluitingen vanwege het werk aan de zuidelijke ringweg,…

11 uur geleden

FC Groningen verdediger Liam van Gelderen definitief naar RKC Waalwijk

FC Groningen verdediger Liam van Gelderen gaat definitief naar RKC Waalwijk. (meer…)

11 uur geleden