Categorieën: Nieuws

GroenLinks wil gevluchte kinderen uit Idlib naar Groningen halen

De gemeenteraadsfractie van GroenLinks in Groningen wil dat het stadsbestuur een leidende rol neemt in Nederland bij de opvang van zeker 500 kinderen uit de Syrische stad Idlib. Daarover heeft de fractie donderdagmiddag schriftelijk vragen gesteld aan het college.

Hulporganisaties hebben de gemeenten Amsterdam, Utrecht, Nijmegen en Groningen opgeroepen om ‘ten minste 500 kinderen’ op te vangen uit overvolle kampen in Griekenland. De gemeenteraadsfractie vraagt het college van B&W daarom om het kabinet met klem op te dragen dit zo snel mogelijk in orde te maken.

Ook vraagt de fractie aan het stadsbestuur zelf een deel van deze kinderen op te vangen binnen de gemeente Groningen.

De stad Idlib in Syrië is sinds het begin van het jaar een strijdtoneel geworden tussen Syrische- en rebellengroepen. Bijna een miljoen mensen zijn hiervoor op de vlucht geslagen.  Op het Griekse eiland Lesbos zitten nu van 19.000 mensen in vluchtelingenkampen, waar er plek is voor nog geen 3.000. Er staan  24.000 vluchtelingen voor de Griekse grens in Turkije te wachten op opvang in de EU.

Tom Veenstra

Bekijk reacties

  • Goed idee om de meest kwetsbaren een veilige plek te bieden.

    Maar ik denk dat hieronder the usual suspects weer lekker ongenuanceerd los gaan.
    Maar misschien word ik verrast?

  • Nu Merel, volgens Assad is de rest van Syrië bevrijd wat bij mij nu de vraag oproept waarom deze kinderen en familieleden niet in bevrijd gebied op zouden kunnen worden gevangen.
    Of is dat niet sociaal wenselijk? Een deel van de kosten welke de opvang hier met zich mee zou gaan brengen kunnen ook besteed worden aan inwoners in en uit deze gemeente welke noodgedwongen gebruik van de voedselbank moeten maken.
    Een ander deel van dit geld zou je daar in Syrië kunnen gaan gebruiken om zo zorg te dragen voor kleding, voedsel en scholing aan hen welke in Syrië zelf naar bevrijde gebieden verhuizen.

  • Laat GroenLinks haar aandacht maar focussen op het debacle WarmteStad. Maar juist daarom is dit stokpaardje een welkome afleiding. Misschien kan messias Mattias deze zieligerds in zijn huis opnemen. Moet kunnen. Nu die op de valreep van zijn vertek de kortingsbonnen voor gezinnen in armoede heeft afgeschaft in ruil voor een utopisch nieuw stukje beleid, heeft ie nog wat goed te maken.

  • Mijn vraag is, waar zijn de ouders van deze kinderen, en waarom willen we ze duizenden kilometers van hun ouders in een land waar ze de taal niet spreken opvangen? Hoe zijn ze daar mee geholpen?

  • Rebellengroepen? Wordt deze propagandistiche bullshit-term nog steeds gebruikt?

    Zelfs de voormalig hoogste baas van de Amerikaanse operatie tegen ISIS (Brett McGurk) verklaarde dat "Idlib" de grootste safe haven voor Al Qaeda sinds Afghanistan van voor 11/09/2001 is. Niet voor niets is Baghdadi daar gevonden en gedood. Al Qaeda is de vader van ISIS. Latere concurrentiestrijd tussen Al Qaeda (alias Al Nusrah alias HTS) doet daar niets aan af.

  • Groen Links probeert weer de deug partij uit te hangen, net als de vorige keer weer zeker toen alle Groen Links prominenten en aanhangers in de krant stonden dat zij een 'vluchteling' in huis zouden nemen. ( uiteindelijk werden ze 'gedropt' in de wijken met de mindere bedeelden en lieten alle prominenten verstek gaan )
    Dat zijn de toetsbare feiten.

  • Vluchtelingen uit Idlib? Wat is dat trouwens voor een onzin.

    Grens tussen Idlib en Turkije is al langere tijd afgegrendeld. Al Qaeda (tegenwoordig genaamd HTS in Syrië) en co hebben natuurlijk wel menselijke schilden nodig. Voor de paar honderd duizend niet-jihadisten is het te hopen dat Erdogan snel bij zinnen komt.

    Van de 24.000, met bussen en taxi's bij grens afgezette, mensen zitten amper Syriers. En ook weinig vluchtelingen trouwens.

  • Waar zijn de jonge socialisten? Die laten dit toch niet gebeuren. Of valt het ineens weer mee met de woningnood.

    Los eerst dit op. Voordat je over dat soort zaken gaat nadenken. Het zijn kinderen, maar in het kader van gezinshereniging, mag je de 500 met minstens 3 of 4 vermenigvuldigen.

Recente berichten

Groningen biedt excuses aan voor rol in slavernijverleden

Burgemeester Koen Schuiling (VVD) heeft donderdagavond excuses gemaakt voor de rol die het toenmalige gemeentebestuur…

8 uur geleden

Aanhoudend zonnig en temperaturen blijven boven de 20 graden

Vrijdag is er af en toe zon en kans op een enkele bui. Het wordt…

8 uur geleden

Pinstoring treft ook Groninger winkels

Ook bij Groninger winkels kon en kan donderdagavond niet altijd gepind worden. (meer…)

9 uur geleden

Traktaties voor mensen die op de fiets naar het werk gaan

Fietsers konden donderdag op een traktatie rekenen als zij op hun tweewieler naar het werk…

9 uur geleden

Groninger moet 34 maanden de cel in voor helpdeskfraude

Een 22-jarige man uit Groningen is vrijdag veroordeeld tot 34 maanden celstraf wegens helpdeskfraude. (meer…)

10 uur geleden

Walter Flapper zakelijk leider Stichting Jonge Harten

Walter Flapper is sinds deze maand de nieuwe zakelijk leider van Stichting Jonge Harten, de…

11 uur geleden