Categorieën: Nieuws

“Eindexamens voor de zomer afronden, studievertraging mbo onvermijdelijk”

Het is de intentie van het ministerie van Onderwijs om de Centrale Eindexamens in het voortgezet onderwijs voor de zomervakantie af te ronden. Dat heeft minister Ingrid van Engelshoven (D66) van Onderwijs donderdagochtend gezegd in het radioprogramma 1 op 1 op NPO Radio 1.

“De eindexamens in het voortgezet onderwijs gaan in principe door”, zegt minister Van Engelshoven. “De bedoeling is dat de examens ondanks het coronavirus dat momenteel woedt, gaan worden afgenomen op een manier die qua gezondheid voor iedereen verantwoord is. Scholen zullen hier maatwerk in moeten gaan leveren.” Van Engelshoven sluit zich daarbij aan bij een uitspraak van collega-minister Arie Slob (ChristenUnie). Die liet afgelopen weekend weten dat scholen op zoek moeten gaan naar grote zalen waar eindexamenleerlingen op een afstand van anderhalve meter van elkaar kunnen zitten. Eventueel is het volgens Slob ook mogelijk om scholieren in verschillende ruimtes of leslokalen te zetten.

Studievertraging mbo onvermijdelijk
De situatie in het mbo is ingewikkelder. “We willen de examens in het middelbaar beroepsonderwijs zoveel mogelijk door laten gaan om studievertraging te voorkomen.” Toch lijkt studievertraging voor veel studenten onvermijdelijk. “We proberen door te laten gaan wat mogelijk is. Toch zien we ook studenten die niet naar hun stage kunnen omdat leer- of stagebedrijven dicht zijn of bedrijven die studenten juist naar huis hebben gestuurd.” Toch wil de minister dat ook binnen het mbo de examens zoveel mogelijk door gaan. “Dit kan online, maar praktijkexamens kunnen ook worden afgenomen volgens de richtlijnen van het RIVM.”

Zomervakantie opheffen
Ondertussen gaan er geluiden op om de zomervakantie op te heffen. Argument is dat scholieren nu thuis zitten waardoor men in de zomervakantie zou kunnen werken. “Daar kan ik nu nog niets over zeggen. Het is een proces dat we van dag tot dag moeten bekijken. We zoeken met mijn allen naar de beste mogelijkheden en ik sluit niets uit. Maar het is niet verstandig om daar nu al uitspraken over te doen.”

Compliment
“Wel wil ik nog een groot compliment maken aan al die mensen die werkzaam zijn in het onderwijs”, zegt de minister tot slot. “Ongelofelijk hoe snel men weet om te schakelen naar afstandsonderwijs. Hoe creatief leraren en docenten wel niet zijn. Geweldig om te zien dat iedereen zijn schouders er onder zet om er voor te zorgen dat het leren door moet gaan.”

Sebastiaan Scheffer

Bekijk reacties

  • Stop met onze gestreste kinderen nog meer te stressen met het verhaal dat de centrale examens zullen doorgaan.

    Ik snap niet waarom de ministers willen te koste van alles de centrale examens door te laten gaan. Los van enorme gezondheidsrisico’s kunnen de leerlingen in deze vreselijke situatie zijn niet goed voorbereiden op de examens. Geen examentrainingen , niet samen kunnen leren , geen lessen op school... vorige generaties hadden dat allemaal.
    Is dat eerlijk om de leerlingen die 5/6 of 7 jaren goed bezig met school hun diploma te ontnemen door de examens in deze gestreste periode af te nemen ?
    En gelijke monniken gelijke kappen : geen Cito bij de basisschool leerlingen, geen centrale examens bij de middelbare school leerlingen.

    Mocht de centrale examens doorgaan , verwacht ik dat duizenden ouders naar de rechter zullen stappen.

Recente berichten

Twee minibiebs in brand in Haren, onderzoek naar brandstichting

In Haren heeft in de nacht van zaterdag op Pinksterzondag brand gewoed in twee minibiebs.…

13 minuten geleden

Handig in de Buurt ontvangt twee giften: “Lijkt me heel leuk om in De Geheime Tuin iets met muziek te doen”

Handig in de Buurt in de wijk De Hoogte heeft afgelopen week twee bijzondere giften…

1 uur geleden

Schade bij brand in café winkelcentrum Lewenborg

In een café in winkelcentrum Lewenborg heeft zondag in het begin van de middag brand…

2 uur geleden

Twee zeearenden geboren in De Onlanden: “Dit is heel erg bijzonder”

In natuurgebied De Onlanden zijn de afgelopen dagen twee zeearenden geboren. Boswachter Bart Zwiers van…

6 uur geleden

Petitie om serieus werk te maken van ateliers 850 keer ondertekend: “We willen zekerheid”

De petitie die de gemeente oproept om serieus werk te maken van ateliers in de…

6 uur geleden

Gemeente gaat in gesprek met KNVB om jeugdcompetities op zondag te laten spelen

Wethouder Inge Jongman (ChristenUnie) van Sport gaat in gesprek met de KNVB om te onderzoeken…

6 uur geleden