Categorieën: Nieuws

Eerste twee besmettingen met coronavirus in Groningen

Bij een inwoner van de gemeente Pekela en een inwoner van de gemeente Groningen is besmetting met het coronavirus (COVID-19) vastgesteld. Het zijn de eerste twee besmettingen in de provincie Groningen.

Het gaat om een 21-jarige studente uit de stad Groningen die in de week van 20 tot 29 februari in Noord-Italië is geweest. De GGD benadrukt dat deze studente geen lid is van Vindicat en dus niet mee was met de skivakantie van de vereniging. Zij heeft sinds haar besmetting geen colleges gevolgd. Daarnaast betreft het een vrouw van 62 jaar uit Nieuwe Pekela waar het onderzoek naar de bron nog loopt. Volgens de GGD gaat het met beide patiënten naar omstandigheden goed.

GGD Groningen onderzoekt wat de bron van de besmetting is en met wie deze patiënten contact hebben gehad. Contacten van de patiënt worden door de GGD benaderd en krijgen instructies over wat zij moeten doen.

Het RIVM en de GGD blijven alert op nieuwe besmettingen en passen hetzelfde protocol toe als nieuwe patiënten gevonden worden: isolatie, contactonderzoek en doorlopende monitoring van de contacten van een patiënt. Door deze maatregelen proberen ze de kans te verkleinen dat de ziekte zich in Groningen verder kan verspreiden.

Menno van Duinen

Bekijk reacties

  • Dit was te verwachten. Waar ik van schrik is het geval van de studente, die dus ruim elf dagen vrij rond heeft gelopen, colleges gevolgd etcetera. Dat contactonderzoek kan nooit meer sluitend uitgevoerd worden.

  • Indien deze studente meedeed aan de Vindicat-wintervakantie in Noord-Italië, dan zijn de rapen gaar. Dan moeten alle 900 Vindicat-studenten, die bij deze reis aanwezig waren, dwingend (!) worden getest op het Corona-virus. Plus totale thuisisolatie van al deze studenten. Totale sluiting van het pand van Mutua Fides voor zeker vier weken. Desnoods door middel van een noodverordening van burgemeester mr. Koen Schuiling.

    Gegeven de incubatietijd van 14 dagen. Hoeveel medestudenten heeft deze studente tijdens haar wintervakantie ontmoet? Honderden? De buschauffeurs moeten eveneens onderzocht worden. Idem dito de docenten die deze studenten deze week hebben ontmoet of gesproken.

    Stevent de gemeente Groningen af op een enorme ramp, omdat de WHO over een pandemie spreekt?

    Zie: https://nos.nl/liveblog/2326660-who-uitbraak-coronavirus-is-pandemie.html

    • Het betreft geen lid van Vindicat, inmiddels is dit toegevoegd aan het bericht.

  • Zo kom maar in mensen die hier reageerde dat het allemaal maar mee viel met het reisje van de studenten, het geeft precies jullie beperkte vermogen weer om logisch na te denken. En daar hoort onze burgervader en tevens voormalig Vindicat corps balletje bij )
    Al deze super naïeve mensen die allemaal geen clou hadden wat incubatietijd inhoud.

    • De GGD benadrukt dat de student geen lid van Vindicat is en dus niet bij de desbetreffende skireis was. Inmiddels is het toegevoegd aan de berichtgeving.

  • De studente is gelukkig geen lid van Vindicat atque Polit.

    De kans dat de 900 Vindicat-studenten tijdens hun verblijf in Noord-Italië besmet zijn geraakt met het Corona-virus lijkt me statistisch gezien erg waarschijnlijk. Daarom lijkt een noodverordening inzake Mutua Fides mij alsnog zeer raadzaam toe.

    Zelf wil ik op 20 maart 2020 graag naar een theateruitvoering van Tonio in De Oosterpoort, maar ik ben huiverig geworden om naar grote bijeenkomsten te gaan. Is het aanbevelenswaardig om De Oosterpoort, de Stadsschouwburg, Martiniplaza en de bioscopen van Groningen tijdelijk te sluiten? "Voorkomen is beter dan genezen", aldus het wijze spreekwoord.

  • Zwam niet zo Kees, Vindicat kwam pas vier dagen geleden terug. Deze joffer was toen al lang terug in Nederland en kan dus nooit deel uitgemaakt hebben van dat gezelschap. Maar paniekzaaien en de gebruikelijke haat tegen eenieder die niet minstens 4de-generatie Oosterparktokkie is, is natuurlijk belangrijker dan lezen.

  • Vrouw uit Nij-Pekel zondag bij FC Groningen geweest?

    Hoop PSV-supporters op de hoofdtribune. Met hun typische Brabantse gezelligheid ook Groningen even aansteken met dit verwoestende virus. Of het aanstaande capaciteitstekort van ziekenhuisbedden niet een landsbreed probleem gaat worden. Keigezellig volk die Brabanders.

    P.S.

    Als Rutte en zijn vriendjes bij RIVM nu niet komen met een platleggen van Nederland, willen ze gewoon van een grote groep oudjes af. Moge duidelijk zijn. Een lockdown is onvermijdelijk. Nul medische redenen om daar nog een dag mee te wachten.

  • @ coos
    Klopt deze studente is in de week van 20/29 februari
    Terug gekomen , nu na bijna 2 weken ( incubatietijd )
    Blijkt dat ze het heeft opgelopen. Nou en dan ben ik benieuwd onder die 900 studenten als we 2 week verder zijn . 4 dagen geleden zegt dus niks . En dan notabene 4 studenten getest op de zelfde dag van terugkomst .

  • Vorige keer blokkeerden de boeren den haag. Nog even en de ME busjes blokkeren alle wegen naar en van Groningen.

  • @Coos Neetebeem

    Als je nu nog "Fuck de rest" mentaliteit van Vindicat-skiërs verdedigt, snap je het niet of is jouw morele kompas rijp voor de milieubouvelard.

    Afkeer van corporaal volk met crypto-feodale arrogantie heeft niks met xenofobie te maken. De meest hartstochtelijke tegenstander van vernieling van ons historisch centrum was een uit Zuid-Holland afkomstige kennis van me. En het mooiste stad-Gronings werd gesproken door een klasgenoot met Frans-Algerijnse ouders. Staan in mijn all time top tien van favoriete stadjers.

  • Dat gezeur over die wintersportende Vindicatters. Die hadden al die tijd contact met de GGD. De afstand tot de eerste besmette persoon was daar 100km (en niet via de snelweg) en Sestriere ligt op 15km van de Franse(!) grens. Nee, Dalen ligt een stuk dichter bij Groningen.
    Wat mij frustreert is dat er in diezelfde tijd dagelijks 7 vluchten uit Noord-Italië landden zonder dat er enige vorm van screening plaatsvond. Deze Groningse vrouw is daar een voorbeeld van.
    Ik ben in ieder geval voorzichtiger dan het RIVM, want die lopen achter de gebeurtenissen aan.
    Voorkomen is beter dan genezen, daar heeft de Nederlandse overheid blijkbaar nog niet van gehoord. En voorop loopt onze halfbakken prutspremier Mark.

Recente berichten

Donkergroene stoeltjes op Noordtribune krijgen toch een kans in Euroborg

Euroborg NV gaat toch nog eens kijken naar de kleur van de nieuwe stoeltjes op…

51 minuten geleden

HSV gooit het tijdens verkiezingsweek over andere boeg: “Geen enkele student verdient een goede studietijd”

De opkomst bij de jaarlijkse medezeggenschapsverkiezingen op de Hanze ligt al jaren op een laag…

1 uur geleden

Grote oefening hulpdiensten langs Winschoterdiep in Waterhuizen

De politie, Rijkswaterstaat, de Groninger brandweer en de provincie hebben woensdag een grote oefening gehouden…

2 uur geleden

Meikermis moest eerder dicht vanwege grote vechtpartij tussen jongeren met messen: “We hadden er de handen vol aan”

De reden dat de meikermis vorige week vervroegd gesloten werd heeft te maken met een…

3 uur geleden

Mobiele flitspaal trekt opnieuw door provincie en staat later dit jaar aan de Paterswoldseweg

Over een paar maanden is het voor automobilisten oppassen geblazen op de Paterswoldseweg tussen Ter…

4 uur geleden

Boekencollectie Beno Hofman wordt over twee weken verkocht op de Vismarkt

Tijdens de vlooienmarkt op de Vismarkt op zondag 2 juni wordt een groot deel van…

4 uur geleden