Categorieën: Nieuws

Doek voor drafbaan in Stadspark valt waarschijnlijk in 2021

Het college van burgemeester en wethouders is voornemens om het huurcontract met de Koninklijke Harddraverij- en RenVereniging Groningen voor de drafbaan in het Stadspark in 2021 op te zeggen.

Het gemeentebestuur, uit name van wethouder Inge Jongman, zegt geen toekomstperspectief meer te zien voor de drafsport op de Drafbaan. De koersen trekken steeds minder publiek, investeringen in delen van de baan staan al sinds 2014 stil. Nu er opnieuw een investering nodig is van 80.000 euro, besluit de gemeente de drafbaan op te offeren voor haar plannen voor meer festivals en evenementen op het terrein.

De KHRV laat het er echter niet bij zitten. “Een echte Groninger geeft niet op, dus ook wij niet! De drafbaan Groningen heeft al 134 jaar bestaansrecht. Een beslissing als deze heeft landelijk impact”, zo schrijft de vereniging op haar Facebookpagina.

Tom Veenstra

Bekijk reacties

  • Het handjevol gokkers dat op de paardenrennen afkomt neemt steeds meer af. Om zo'n groot gebied exclusief voor die mensen te reserveren vind ik niet verantwoord.
    Meer ruimte maken voor festivals en evenementen past veel beter bij de behoefte die er is dan wat rondrennende paarden. Belangrijk is wel dat er rekening gehouden wordt met de omgeving, niet meer geluidsproductie en overlast. Nadruk moet liggen op evenementen met een kleine impact op de omgeving.

  • prachtige kans voor nieuwe hoogbouw al la central park in NEY YORK. je lost het woningprobleem grotendeels op in de stad en je laat de natuur ongemoeid. (liefst nog nieuwe beplanting) er mag rustig hoger gebouwd worden dan de martinitoren. van deze middeleeuwse gedachte moeten we snel af. paardjes maar in de wei

  • Het terrein heeft al jaren een dubbele functie, drafbaan en festivalterrein. Dat kan toch gewoon zo blijven? Het een zit het ander niet in de weg lijkt me, gewoon een kwestie van plannen.
    Wat is dat met die investering van 80k? Is zand zo duur tegenwoordig?

  • Ik hou er niet van om dieren rondjes te laten rennen.
    Ik hou er ook niet van om appels met peren te vergelijken.

    Maar massale onderdrukking van de kleine - ten koste van de grote massa - daar kan ik absoluut niet tegen.

    Ik raad het bestuur aan om eens heel stevig al de subsidie uitgaven van de afgelopen jaren - van de gemeente Groningen de Provincie Groningen - tegen het licht te houden.

    En doe ook goed WOB verzoek!
    Om inzage te krijgen over al die extra verborgen kosten door festivals ( bijv. Noorderzon, festivals in het Stadspark, festivals op de Renbaan etc.etc etc) vanwege schade en extra onderhoud.
    Zoals - de verkapte schade en herstelkosten - aan het Noorderplantsoen.

    Burgemeester mr. Koen Schuiling en wethouder Roeland van der Schaaf hebben - pas eind vorig jaar dus maaaanden na Noorderzon 2019 - al mijn bezwaren tegen Noorderzon 2019 afgewezen.

    Ook wacht ik al maanden op het verdichtingsonderzoek Noorderzon 2019.
    Nog steeds niets gekregen.
    Dat verdichtingsonderzoek hebben B&W dus ook - NIET - meegewogen in hun afwijzing van mijn bezwaar!

    Vandaag - 2 maart 2020 - beklaagde de voorzieningenrechter mr. H.J. Bastin zich ALWEER en HEFTIG over het wangedrag van B&W.

    Vrij vertaald:
    ""Het komt veel te vaak voor dat B&W heel laat is in de procedures. En dan worden wij als rechtbank onderdruk gezet!"

    Of mr. H.J. Bastin ditmaal wel de bal in het doel zal trappen....
    Dat is afwachten.....

    "Veel van mooi subtiel Groningen dreigt verloren te gaan.
    De rechtsstaat vernielen is geen kunst.
    Haar koesterend behouden wel!"

    Mevrouw Kiki

  • Ach, ineens is 80.000 euro een groot probleem? Het Groninger Forum kost 140 miljoen, de aanpak stadhuis (vanwege o.a. gebruikerseisen (lees men wil meer luxe)) 19 miljoen, de kosten voor een paar nieuwe bordjes bij de wegen 19 miljoen, ja dan is 80.000 euro net iets teveel. Zo wordt er weer een mooie traditie om zeep geholpen. Ook al houden velen wellicht niet van paardensport, een gemeente doet er goed aan voor ieder wat wils te behouden. Paardenraces en festivals kan prima samen. Hoewel de buurt daar er anders over denkt, die heeft liever wat paardenraces op de drafbaan. Al die evenementen, hoe leuk het ook is, brengt ook een hoop nadeel voor de buurt mee. Dronken mensen, wildpassen, vernielingen, geluidsoverlast. Echter deze gemeente denkt maar aan 1 belang, hun eigen belang.

  • @Evert Jan

    Je weet ook direct met dit soort opmerkingen, wie zijn roots heeft in Groningen. Het feit al, om de paarden uit het stadspark te verbannen zegt ook veel over de lokale politiek

  • @Sjoerd
    Er komt bijna geen Stadjer kijken naar het geren van paarden. Een klein groepje agrariërs en gokkers uit de provincie komen een paar keer per jaar nog naar het stadspark.
    Die paarden kunnen best een paar rondjes in Wolvega rennen.
    Van de renbaan kan dan een mooi en permanent festivalterrein gemaakt worden. Daar doe je heel wat meer stadjers een plezier mee.

  • @ RealJack. Het gaat mij met name om onze Groningse tradities. Als rasechte stadjer is het moeilijk te accepteren, dat ons erfgoed voorgoed verdwijnt op 28 augustus.

    De wannabe's claimen dat gevoel niet van de rasechte stadjer! Die denken alleen aan feesten.

Recente berichten

Groningen Atletiek pleit voor bouw sporthal: “Indoorlocatie zou van grote meerwaarde zijn”

Groningen Atletiek pleit voor de bouw van een sporthal waar indooratletiek bedreven kan worden. Wethouder…

2 uur geleden

“De vermissing stopt pas als de vermiste is gevonden, dat is mijn drijfveer”

Waar zijn de lichamen van de vijftien geëxecuteerde stakers die begraven zijn op Appèlbergen? Dat…

3 uur geleden

Harense brengt 22 terreinwagens naar Oekraïne: “Beeld van kapot geschoten vliegveld moet ik nog een plekje geven”

Willemijn Kemp van de Sociale Brigade uit Haren is weer terug in Nederland. De afgelopen…

3 uur geleden

Eerste gierzwaluwen weer in Stad gesignaleerd: “Skrieeh, skrieeh”

De gierzwaluw is weer in de stad gearriveerd. Met het mooie weer van de afgelopen…

4 uur geleden

Groningen viert Bevrijdingsdag: Leutje Festival, Bevrijdingsfestival en activiteiten in Bevrijdingsbos

Groningen viert zondag de vrijheid. Op Bevrijdingsdag vinden in de stad verschillende activiteiten plaats. (meer…)

4 uur geleden

Haren kampioen, Gruno doet goede zaken, VVG gedegradeerd

In de tweede tot en met de vierde klasse was er weer van alles te…

5 uur geleden