Categorieën: Nieuws

Broeksma: ‘Dubbel werk is zonde’

Wethouder Philip Broeksma vindt het zonde dat Enexis nu al begint met het vervangen van gasleidingen in de wijk Vinkhuizen.

Dat moet gebeuren voor 2023 dat is Enexis wettelijk verplicht. Maar Vinkhuizen wordt voor het jaar 2030 ook aangesloten op het warmtenet. 12 Miljoen euro, dat kost het aanleggen van twaalf kilometer leiding voor warmtestad in Vinkhuizen. Volgens de wethouder veroorzaakt het aanleggen ook veel overlast.

De wet moet aangepast worden, of er moet in ieder geval een proef komen. Broeksma wil actie van de minister.

Ecco van Oosterhout

Bekijk reacties

  • Waterstof gaat de toekomst bepalen, dat kan door bestaande en de nu te vervangen gasleidingen, waarom moeilijk doen als het met waterstof kan?

  • Deze wethouder leeft blijkbaar in een parallel universum waar Warmtestad wel een financieel succes is en dus CO2 uitstoot besparend. De realiteit is anders... nog steeds geen geschikte realisitische warmtebron en dramatisch vehikel dat miljoenen verliest lijdt omdat ze energie moeten inkopen. In tegenstelling tot deze groene kliek die in hun eigenwijsheid en waandenken de gemeente er rustig op failliet kan laten gaan moeten de directie van Enexis verantwoording afleggen aan mensen die WEL sjoege van de complexe energieproblematiek hebben.

  • En ze hebben geen vrije keuze, want WarmteStad is een monopolist voor zover ik weet. Blijkbaar kan de heilige marktwerking zomaar uit het raam gegooid worden als het om een politiek stokpaardje gaat.

  • Je gaat bijna tweeën keer meer betalen aan warmtenet dan gas nu. Ik meende dat je in Duitsland tegenwoordig subsidie krijgt als je aan het gas gaat. Waterstof, zonnepanelen, wind en biogas zijn ook geen duurzame oplossingen (20 jaar of langer). Maar dat weten de belanghebbenden (betreffende bedrijven en aandeelhouders) dondersgoed. Hun lobby's zijn alleen onuitputtelijk door veel geld bij de politiek en ze krijgen "gratis" de mensen mee (milieu hippies) die deze hype voor zoete koek slikken. Ongelofelijk eigenlijk hoe goed we soms de geschiedenis kennen en hoe volkeren gemanipuleerd werden maar dat we het nu niet door hebben.

  • Als er straks al (veilig) warmte uit een thermische grond bron in de buurt gewonnen kan worden lijkt me het uitermate optimistisch om te verwachten dat deze dan voldoende is voor Paddepoel én Vinkhuizen. Dat soort roze-bril-voor-de-groene-religie politiek lijkt me dus problematisch.
    Het lijkt me al helemaal dom om warmte uit de Eemshavenregio te importeren via een lange buis. Als dat al rendabel kan lijkt me een korter buis naar bv Delfzijl en Winschoten een effectievere oplossing. Elke km extra betekent enorm energieverlies, want zo'n buis is niet perfect isoleerbaar en de minerale afzettingen zorgen voor nog al wat onderhoud. Zoveel onderhoud dat zelfs geothermie in IJSland maar net rendabel is.

Recente berichten

Vier dagen Pasar Malam Asia in Kardinge

Een lang weekend vol oosterse dansen en culinaire specialiteiten: van vrijdag 17 mei tot en…

52 minuten geleden

Dinsdag opklaringen met een spetterbuitje, Hemelvaartsdag begint zonnig

Aankomende week kunnen we zon, bewolking en een buitje verwachten. Volgens OOG-weerman Johan Kamphuis lopen…

2 uur geleden

Meerdere mensen opgelicht bij tweedehands verkoop tickets FC Groningen

Vrijdagavond strijdt FC Groningen in een uitverkochte Euroborg tegen Roda JC om directe promotie naar…

3 uur geleden

Botsing tussen scooter en auto op Helperpark

Maandagavond heeft een aanrijding plaatsgevonden tussen een scooter en een auto. Dat gebeurde bij Sportcentrum…

3 uur geleden

UMCG ontvangt 45.000 euro voor veiling kistje meischol op Urk

De Hematologie afdeling van het Universitair Medisch Centrum in Groningen (UMCG) heeft 45.000 euro ontvangen…

5 uur geleden

Fietsster aangevallen door ontsnapte hond op Regattaweg

Een fietsster is maandagmiddag aan de Regattaweg in Oosterhoogebrug aangevallen door een ontsnapte hond. Dat…

6 uur geleden