Groningse scholen, horeca en sportclubs drie weken dicht vanwege corona

nieuws
Foto: Nassauschool

Alle Groningse scholen blijven vanaf maandag drie weken gesloten vanwege het coronavirus. Daarnaast sluiten ook horeca en sportclubs. Dat heeft het kabinet zondagmiddag besloten.

“We hebben besloten dat alle scholen tot 6 april gesloten blijven”, zegt minister Arie Slob (ChristenUnie) van Onderwijs. “We hebben dit besluit genomen omdat de afgelopen dagen is gebleken dat de scholen steeds meer moeite hebben om open te blijven. Veel onderwijspersoneel zit thuis, scholen spreken over veiligheidsrisico’s en er zijn veel zorgen bij ouders en leerkrachten. De sluiting geldt voor alle scholen. Ook de hogescholen en de universiteiten zullen tot 6 april gesloten zijn.”

Kinderen met ouders die vitale beroepen hebben welkom op school
De maatregel betekent niet dat de scholen letterlijk gesloten zijn. “Mensen die vitale beroepen hebben, denk aan zorgverlenend personeel, politie en brandweer, deze kinderen kunnen gewoon naar school. Dit betekent dat wij vragen dat onderwijspersoneel dat niet ziek is, gewoon aan het werk gaat.” Slob geeft aan dat er hoge prioriteit wordt gegeven aan de eindexamenleerlingen. De komende week krijgen deze leerlingen informatie hoe dit precies gestalte gaat krijgen. “Daarnaast starten we in Brabant een onderzoek naar de besmettingsrisico’s onder jongeren. Deze informatie zal gebruikt worden voor nadere stappen die eventueel genomen moeten worden.”

Horeca tot 6 april gesloten
Behalve de scholen zullen ook alle eet- en drinkgelegenheden tot 6 april gesloten worden. “Deze maatregel gaat vanavond om 18.00 uur in”, vertelt minister Bruno Bruins (VVD) van Medische Zorg. “Behalve alle eet- en drinkgelegenheden geldt de maatregel ook voor alle sportclubs, fitnesscentra en seksclubs. Daarnaast roepen we de Nederlanders op om gepaste afstand te bewaren. En tot slot. Pas en let goed op elkaar.”

Afhaal- en bezorgrestaurants
Afhaal- en bezorgrestaurants blijven voorlopig nog wel open. “Momenteel gelden de maatregelen voor horecagelegenheden die klanten bedienen”, aldus een woordvoerder van thuisbezorgd.nl. “Dit geldt dus nog niet voor afhaal- en bezorgrestaurants. Indien hier verandering in komt zullen wij uiteraard de benodigde maatregelen treffen.”

Niet de laatste maatregelen
Bruins verwacht dat het niet de laatste maatregelen zijn die genomen worden om de verspreiding van het virus een halt toe te roepen. “Er zullen nog meer maatregelen gaan volgen.” Premier Rutte (VVD) gaat maandagavond om 19.00 uur het volk toespreken in een persconferentie die live wordt uitgezonden op NPO1 en RTL.