Categorieën: Nieuws

Milieudefensie sceptisch over plannen Shell en Gasunie

Milieudefensie reageert afwachtend op de plannen van Shell en de GasUnie voor de bouw van ’s werelds grootste windpark en een waterstoffabriek in Groningen.

Directeur Donald Pols van Milieudefensie zegt: “Als Shell het geld voor dit prachtige plan haalt uit de geplande 20 tot 25 miljard dollar aan jaarlijkse fossiele investeringen, dan kan Milieudefensie dit alleen maar toejuichen. Alleen in dat geval beweegt deze fossiele reus de richting op die wij van ze eisen in onze Klimaatzaak tegen Shell. Eerst zien en dan geloven.”

Shell heeft beloofd vanaf 2017 één tot twee miljard per jaar in duurzame energie te investeren, maar dat wordt niet gehaald. Het gaat onder meer om zonneparken en windmolens op zee. Volgens dat plan zou Shell nu in totaal minimaal 3 miljard dollar aan groene investeringen gedaan moeten hebben. De teller staat momenteel op 2 miljard dollar, dat is onder Shells laagste doelstelling, aldus Milieudefensie

Gert van Akkeren

Bekijk reacties

  • Het maken van waterstofgas kost relatief veel energie. De energie van windmolens is veel efficiënter als het rechtstreeks wordt afgegeven aan het elektriciteitsnet. Het heeft eigenlijk alleen zin om waterstofgas te maken op dalmomenten in verbruik van elektriciteit, waarop windmolens nu nog worden stilgezet. Waarom geen gas importeren uit Noorwegen, Rusland, Arabië of de VS, zoals onze buurlanden. Eerst alle kolencentrales dicht. En kappen met biomassa en de geldverspillende subsidies daarvoor.

  • Dit is Shell, de partij die Groningen heeft laten beven. De partij die wereldwijd olie heeft gewonnen voor de meest duistere regimes. De partij die erom bekend staat rapporten te kopen en onderzoeken te doen die hen welgevallig uitkomen. Ze betalen nu ook al onderzoekrapporten naar duurzaamheid... zullen ze wel (subsidie) geld in zien..

    VERTROUW ZE NIET!

    Na de grond onder Groningen te hebben leeggezogen tot er aardbevingen volgden, willen ze nu het hele landschap verkwanselen met windmolens. En dan verder profiteren door hun pompen te gebruiken voor waterstof gas. De reden waarom Shell al die klimaatrapporten betaald is simpel ze willen alles, behalve kernenergie. Met kernenergie kan Shell haar biezen pakken als auto´s allemaal elektrisch gaan.

    TRAP ER NIET IN!
    Zometeen het Groninger landschap verkracht en de vis uit de zeeen verdwenen en de vogels uit de lucht gehakseld. Leer van de aardbevingen! Shell zal NOOIT met goede oplossingen komen. Ze willen alleen hun macht houden.

  • Zou de overheid deze keer wel de deal die ze met Shell willen maken over windmolens openbaar maken? Of gaat deze ook in een kluis ergens diep verborgen zodat we moeten hopen dat ooit iemand een kopietje heeft???

    Waarschijnlijk zal de hele Noordzee volkomen met windmolens totdat we erachter komen dat dat wel heel veel milieuschade oplevert. (net zoals bij de Wadden nu het geval is). Dan zal Shell wel een beding hebben dat de NL belastingbetaler ervoor opdraait als er iets mis gaat (zoals bv aardbevingen) en de stekker er eerder uit moet… zoals bij aardbevingen. Allemaal contracten in geheime rapporten en dikke beloftes en verplichten van de NL overheid aan Shell.

    Weet je wat; laat Shell maar eerst eens belasting laten betalen in Nederland. In plaats van ze nog meer opdrachten te gunnen. En als ze eindelijk eens belasting gaan betalen kunnen we daar wel een mooie kerncentrale van kopen. Stroomt het geld meteen eens naar de burger in de vorm van betaalbare elektriciteit.

    Zakendoen met Shell kan nooit goed zijn voor onze wereld.

  • @anja For the record: we zijn afwachtend én sceptisch :) En verder zien we vooral graag dat de betrokken bedrijven het geld hiervoor zelf ophoesten en uit alle geplande fossiele investeringen halen.

  • Als je zoals een gemeente met belastinggelden zaken kunt doen, of zoals milieudefensie grotendeels met ontvangen subsidie`s, is het altijd makkelijk praten. Als je als Shell zijnde geplande investeringen zelf wilt financieren, dan moet het tij ook meezittten waar het om geld verdienen gaat. Valt dit dan tegen door welke omstandigheden dan ook, dan kun je verwachten dat de geplande investeringen lager worden.
    Shell wil inderdaad geld verdienen, ook waar het om investeren in windmolens, groene waterstof en zonne energie gaat. Wat dat betreft zou iets als een Warmtestad er beter aan doen te kijken hoe een privaat bedrijf investeringen pleegt, dan zouden er miljoenen minder weggegooid zijn..

  • De naam Shell werkt voor sommige lui nu eenmaal als een rode lap op een stier. Als er vliegtuigen ontwikkeld worden die op vloeibaar waterstof kunnen vliegen is dat voor Shell een enorme markt. Waterstof weegt veel minder dan een accu, ook in vloeibare vorm. Dus voor de luchtvaart is dat erg interessant. Voor de scheepvaart ook. Op land kun je beter elektrisch rijden of met een brandstofcel op waterstof voor langere afstanden in dun bevolkte gebieden. Het is heel erg duur om een volledige infrastructuur aan te leggen, daar heb je nu eenmaal grote bedrijven voor nodig. Dan liever Shell dan een Chinees staatsbedrijf.

Recente berichten

Kosten Bevrijdingsfestival zijn te hoog, dus kun je een badeendje kopen voor een race in de Papiermolen

Aanstaande vrijdag organiseert de organisatie van het Bevrijdingsfestival in Groningen een Badeendenrace. De 'Badeendenrace voor…

24 minuten geleden

Aangepaste dienstregeling en extra bussen op Bevrijdingsdag in Groningen

Het busvervoer van Qbuzz in Groningen is op Bevrijdingsdag aangepast. In Groningen rijden onder meer…

45 minuten geleden

“Maandag opklaringen en stapelwolken, woensdag zomers warm met 25 graden”

De temperatuur zit de komende dagen in de lift. Volgens OOG-weerman Johan Kamphuis kan het…

11 uur geleden

Veel animo voor Victory Museum: “Conflicten in de wereld laten zien hoe kwetsbaar we zijn”

Het komende weekend zijn we op 4 mei twee minuten stil tijdens de Nationale Dodenherdenkingsdag.…

12 uur geleden

Komende dagen geen treinverkeer mogelijk naar Zwolle vanwege werkzaamheden aan bruggen

Treinreizigers richting Zwolle en verder moeten de komende dagen rekening houden met extra reistijd. Door…

13 uur geleden

Container tegen gevel gebouw in lichterlaaie, forse rookontwikkeling

Aan de Donderslaan heeft zondagavond brand gewoed in een container met bouwafval. De brand ging…

14 uur geleden