Categorieën: Nieuws

Jonge Socialisten plaatsen tenten op Grote Markt uit protest tegen ‘wooncrisis’

Vandaag starten de Jonge Socialisten in Groningen met de landelijke campagne genaamd “Uitgewoond”. Dat doen ze door tenten op de Grote Markt op te zetten. Met deze aftrap lanceren ze ook een petitie tegen de huidige wooncrisis.

“Wachtlijsten die wel kunnen oplopen tot 10 jaar, onbetaalbare huurprijzen en malafide huisjesmelkers die over de rug van jongeren veel geld verdienen. Het zijn zaken die de afgelopen jaren steeds vanzelfsprekender zijn geworden,” zegt Lise Deijs, voorzitter van de Jonge Socialisten Groningen, die samen met andere jongeren de actie in Groningen organiseert. “We zitten in een wooncrisis en de overheid doet er niets aan. Dit zou niemand meer moeten pikken.”

Volgens Deijs is deze actie nog maar het begin: “We zullen door het land de komende weken acties organiseren om aandacht te vragen voor deze crisis. Er moet een oplossing komen, hierover zullen wij zelf dan ook gaan nadenken en wij nodigen natuurlijk iedereen uit om met ons mee te denken.”

De petitie kan getekend worden op de website van de actie.

Tom Veenstra

Bekijk reacties

  • @Marc, wat een onzin. De huizencrisis is gewoon veroorzaakt door jarenlang fout beleid. Het begon al bij het verzelfstandigen van de corporaties. De markt moest haar werk doen, dan zou alles vanzelf goed komen. We hebben de resultaten gezien. En nu hebben we de tijdelijke huurcontracten; niets meer dan een constructie waardoor huisjesmelkers de mogelijkheid wordt geboden te ontsnappen aan de wettelijke maximale jaarlijkse huurverhoging. Het jarenlange beleid waarbij uitsluitend nieuwe regels werden opgesteld om bedrijven en vermogende particulieren te feteren, begint nu eindelijk op steeds meer weerstand te stuiten.

  • De huizencrisis is veroorzaakt door de bankencrisis Appie. Het heeft jaren lang op zijn gat gelegen. In Groningen is daarna het aardbevingsbestendig bouwen met alle vertragende gevolgen van dien er nog eens overheen gekomen. Allemaal zaken waar beleid van de gemeente weinig mee te maken heeft. Dat is er altijd op gericht geweest voldoende huizen bij te bouwen. Dat is de hele reden waarom Meerstad ontwikkeld is.

  • @Marc, Het gaat de SP-ers natuurlijk over het gebrek aan betaalbare huurwoningen. De huurcrisis dus. Of het specifiek gemeentelijk beleid betreft betwijfel ik, maar feit is dat veel corporaties meer huizen hebben verkocht dan gebouwd. Even gegoogled op Meerstad, maar dan vind ik alleen maar een bericht over 19 sociale huurwoningen die gerealiseerd worden. Daar gaan we de oorlog niet mee winnen.
    In het verleden zijn eerst de corporaties geprivatiseerd (heil marktwerking!), en toen bleek dat er veel meer geld zat in hun onroerend goed dan gedacht (de zonnekoningen gingen in Maserati's rijden etc. etc.) , is men met de verhuurdersheffing gekomen. Alle maatregelen hebben contraproductief gewerkt. Pas nu worden er weer betaalbare huurwoningen gebouwd, bijvoorbeeld in De Hoogte. Het is too little, too late. 'De markt' regelt het dus niet. 'Starters' en mensen aan de 'onderkant van de arbeidsmarkt' zitten met de ellende.'What else is new', met deze regering.

  • De corporaties zijn niet geprivatiseerd. Het zijn nooit delen van de overheid geweest. Het zijn alleen baantjesmachines geworden voor hotemetoten. Het wordt tijd dat de huurder wat te zeggen krijgt in de corporaties. Dat rare mens van Lefier is een treffend voorbeeld van het soort los van de realiteit staande halve garen dat er met de scepter zwaait. Het zijn vastgoedbedrijven geworden in plaats van verenigingen en stichtingen voor betaalbare nette woningen. Doordat ze projectontwikkelaartje zijn gaan spelen is de focus verloren.

  • Precies wat Appie ons vertelt.

    De huizencrisis is veroorzaakt via de woningwet uit 1995. De paarse regering van PvdA D66 en VVD. Met deze wet waarin corporaties vergaande vrijheden kreeg voorzag onder andere Vestia de mogelijkheid tot speculeren. In dit dit geval met derivaten. Toen de bankencrisis ging ontstaan, waren deze derivaten niets meer waard. Hetgeen een miljarden schuld betrof. Ook de bakencrisis was een overheidsbeleid van VVD PvdA en D66, doordat men mee ging in de globalisering en de aloude staatsbanken daarin werden geliberaliseerd/geprivatiseerd. De gevolgen van deze ontwikkelingen werden dus in 2008 zichtbaar. Een dominospel, waarin iedereen omviel.

    Om de miljarden schuld van onder andere Vestia te ondervangen, heeft men allerlei maatregelen getroffen, zoals de verhuurdersheffing.Alsook de uitverkoop, het in de verkoop plaatsen van sociale huurwoningen. Het ontstaan van deze krapte heeft er ook voor gezorgd, dat men veroordeeld was tot een koopwoning. Zelfs de mensen die hun toekomst niet zeker zijn, werden daartoe veroordeeld. Denk aan een tijdelijk contract. Of op leeftijd. Maar het ergste, dan men tegelijkertijd ook nog de 'buitenlandse student; introduceert via het Erasmusprogramma. Waardoor pandjesbazen hun kans zagen als een gat in de markt en hierdoor heel veel van onze woningen hebben opgekocht. Om ze vervolgens te verbouwen tot studentenwoningen. Dit heeft de krapte veroorzaakt. Alsook de torenhoge huizenprijzen. Een onverantwoord incapabel beleid.

    Tevens is het enorm wrang, dat van de overgebleven sociale huurwoningen het meeste daarvan worden toegewezen aan vluchtingen. Waardoor velen hiertoe zijn veroordeeld tot een koopwoning voor toch nog een dak boven je hoofd. Enorme risico's worden er daartoe genomen. En als vraag en aanbod niet meer matcht, dan heb je de poppen echt aan het dansen. Het heeft resulteert in een woningcrisis. Regeren is vooruitzien!. Onverantwoord! Een gecreëerde woningcrisis!

Recente berichten

Organisatrice afvaldumpingen op A7 moet tienduizenden euro’s schadevergoeding betalen aan taxichauffeur uit Stad

De 30-jarige vrouw uit Oldehove, die in de zomer van 2022 afvaldumpingen organiseerde op de…

21 minuten geleden

OM wil Algerijn vijftien maanden achter slot en grendel voor rooftocht in Engelbert

Het Openbaar Ministerie wil dat een 23-jarige Algerijn zeker vijftien maanden in het cachot verdwijnt.…

1 uur geleden

Boek over Grote Markt in de maak: gemeente zoekt verhalen en foto’s

Ter gelegenheid van de afronding van de nieuwe Grote Markt is de gemeente bezig met…

1 uur geleden

Willeke Alberti keert terug op het podium tijdens Roze Zaterdag in Stad

'Homomoeder' Willeke Alberti keert bij uitzondering terug op het podium. Op zaterdag 22 juni staat…

2 uur geleden

De Onlanden wordt toneel voor grote internationale kunsttentoonstelling

In 2026 komt de grote internationale buitententoonstelling van Into Nature naar De Onlanden met uitgebreid…

3 uur geleden

Bejaarde Stadjer (82) die psychiater op het hoofd sloeg met vleeshamer blijft achter de tralies

Een 82-jarige man uit Groningen, die verdacht wordt van poging tot moord, mag zijn proces…

3 uur geleden