Categorieën: Nieuws

‘Groningers krijgen weinig terug voor hondenbelasting’

“We betalen natuurlijk hondenbelasting, maar we krijgen er heel weinig voor terug,” zo vertelt Wil Driessen van de vereniging Hondvriendelijk Groningen. Inwoners van de gemeente Groningen betalen met 129,60 per jaar de hoogste hondenbelasting in Nederland.

“We betalen toch ook geen kattenbelasting,” zo stelt Driessen. “En voor een hond betaal je dan die 129 euro per jaar. Maar heb je nog een tweede, dan kost die 192 euro. Voor het hebben van twee honden betaal je dus meer dan 320 euro. En dat geld dat de belasting oplevert gaat ook niet direct naar honden, maar gewoon naar de algemene middelen. We krijgen er dus maar weinig voor terug.”

De afgelopen jaren hebben veel gemeenten de hondenbelasting juist afgeschaft, omdat de handhaving ervan de kosten niet zou dekken.  Het geld dat de belasting oplevert gaat ook niet direct naar honden, maar gewoon naar de algemene middelen.

In vier andere gemeenten in de provincie wordt nog hondenbelasting geheven, maar deze is minimaal 40 euro lager dan in de gemeente Groningen.

Tom Veenstra

Bekijk reacties

  • Deze gemeente doet zich vaak voor als een sociale gemeente die wat doet voor de mensen. Niks is minder waar. Hoe kun je nu in 1 van de armste provincies de hoogste hondenbelasting invoeren. Hondenbelasting is gewoon een welkome aanvulling op de gemeentebegroting waar inderdaad allerlei andere zaken van gedaan worden. Het zou een stuk eerlijker zijn als er voor iedere bewoner een algemene middelen belasting zou worden ingevoerd waar diverse zaken van betaald worden. Algemene middelen is gedeelde lasten en niet alleen door hondenbezitters.
    Overigens is het argument kattenbelasting een slechte, net zoals mensen zeggen ik betaal hondenbelasting dus ik ruim de poep niet op want ik betaal er al voor. Prima als daar voor beboet wordt, het geeft overlast. Maar gemeente Groningen, hef die hondenbelasting op, je reinste diefstal!

  • Afschaffen. Het is een anachronistische belasting uit de tijd dat honden als lastdieren werden gebruikt. Niet rechtvaardig.

  • Die hondenbelasting is nodig, doordat hondenbezitters ook overlast (woef, woef) veroorzaken. Burenruzies etc. En een aantal instanties die dit boeltje moeten sussen. Of denken die hondenbezitters, dat dit ook gratis is.

  • Komt er dan ook luidsprekerbelastingen en deurensla en traploopbelasting en drumstelbelastingen en boormachinebelasting en ruziemetjevrouwbelasting en kinderbelastingen, en zo kan ik nog wel even door gaan met zaken die burenruzies kunnen veroorzaken.

  • Altijd maar weer een vergelijking trekken met katten. Zowel in artikelen als in opmerkingen. Het gaat om hondenbelasting en dat is hopeloos achterhaald. Dat heeft niets met katten te maken. Er zijn nog meer huisdieren, maar dat helpt de discussie totaal niet. Hondenbelasting is niks meer dan een extra inkomst voor met name armlastige of geldverslindende gemeentes en dat moet stoppen.

  • Absurde belasting die ook nog eens heel veel geld kost aan controle en inning.
    Het is heel wat effectiever om de OZB een klein beetje te verhogen. Dat is heel wat eerlijk dan zo'n achterhaalde bureaucratische belasting uit de 19e eeuw.

  • De interviewster (journaliste?) in de reportage zou best wat kritischer mogen zijn, het probleem wordt nu slechts van 1 kant belicht. Alleen de hondenlobby aan het woord laten is niet de manier.
    Beter zou dan zijn bijvoorbeeld door ook iemand te interviewen die serieus last van één of meerdere honden heeft (op wat voor manier dan ook).

  • Overlast door honden ga je niet tegen met belastingen. Vaak betalen de eigenaren van overlasthonden niet eens belasting. Alleen brave burgers doen aangifte. De pakkans is namelijk niet zo heel groot en er wordt voor zover ik weet geen boete op gelegd.

Recente berichten

Vier dagen Pasar Malam Asia in Kardinge

Een lang weekend vol oosterse dansen en culinaire specialiteiten: van vrijdag 17 mei tot en…

8 uur geleden

Dinsdag opklaringen met een spetterbuitje, Hemelvaartsdag begint zonnig

Aankomende week kunnen we zon, bewolking en een buitje verwachten. Volgens OOG-weerman Johan Kamphuis lopen…

9 uur geleden

Meerdere mensen opgelicht bij tweedehands verkoop tickets FC Groningen

Vrijdagavond strijdt FC Groningen in een uitverkochte Euroborg tegen Roda JC om directe promotie naar…

10 uur geleden

Botsing tussen scooter en auto op Helperpark

Maandagavond heeft een aanrijding plaatsgevonden tussen een scooter en een auto. Dat gebeurde bij Sportcentrum…

10 uur geleden

UMCG ontvangt 45.000 euro voor veiling kistje meischol op Urk

De Hematologie afdeling van het Universitair Medisch Centrum in Groningen (UMCG) heeft 45.000 euro ontvangen…

12 uur geleden

Fietsster aangevallen door ontsnapte hond op Regattaweg

Een fietsster is maandagmiddag aan de Regattaweg in Oosterhoogebrug aangevallen door een ontsnapte hond. Dat…

13 uur geleden