Categorieën: Nieuws

Tou eem! RTV Noord in actie tegen Facebookterreur

RTV Noord voert deze maandag de hele dag actie tegen het toenemende gescheld op Social Media. De omroep zegt dat mensen zich niet meer veilig voelen om te discussiëren op de kanalen van het mediabedrijf.

Daarom stonden medewerkers van de omroep vanochtend op de Grote Markt. Daar werden voorbeelden van aanstootgevende teksten opgelezen en kregen voorbijgangers een ‘beetje extra liefde’ in de vorm van een doosje met snoepjeshartjes. De hele dag is er geen nieuws op de Facebook te zien, maar wordt er live uitgezonden vanaf de Grote Markt. Om 19:00 is er een discussieprogramma op Facebook over wat wel en niet mag op social media.

Het mediabedrijf heeft daarnaast een besloten Facebookpagina opgericht, waar je alleen toegelaten wordt als je de voorwaarden accepteert. Overtreedt je de regels door bijvoorbeeld iemand te bedreigen, te discrimineren of op een andere manier over de grens gaat, dan wordt je uit de groep gezet. Het openbare kanaal blijft wel open, maar daar worden de reacties strenger gemodereerd. ‘Het is geen censuur,’ zegt social media-redacteur Janke de Haan, ‘maar we willen graag een omgeving creëren waar mensen op een prettige manier en met argumenten de discussie met elkaar aan gaan.’

Casper Slotboom

Bekijk reacties

  • Hele goede actie van RTV Noord om allerlei vuilspuiterij tegen te gaan.
    OOGTV doet het ook prima door de ergste onzin en gescheld niet op de site toe te staan.

    Het zou ook nog niet zo gek zijn om allerlei factfree geleuter van sommigen wat meer aan banden te leggen. Zo langzamerhand weten we nu wel dat er een groep is die linkse mensen, allochtonen, de establisment, etc. etc. als oorzaak van alle mogelijke denkbare problemen ziet. En passant ontkent men ook nog eens vaststaande wetenschappelijke feiten zoals klimaatverandering, de stikstofuitstoot ed.
    Van dat soort onzin zouden we op fora gevrijwaard moeten blijven. Het vervuilt serieuze uitwisseling van meningen.

  • Komt paternalistisch over. Maar stelt RTV ook eisen aan het privé gedrag van hun eigen personeel op de sociale media, of geld het alleen maar voor dit account. Doet mij een beetje denken aan het voorbeeld van Ronals Plasterk die zich ergerde aan de tegenstanders van kernenergie. “alle GroenLinksers die ik ken, hebben een huis in Noord-Frankrijk en ik heb ze nog nooit horen klagen over stroom die ze daar uit de muur halen”

  • En als de argumenten niet bevallen dan verwijder je ze onder groepsdruk. Weer een bubbel gecreëerd waar gelijkgestemden komen. Je moet denken en zeggen zoals de massa!

  • Daarmee gezegd hebbende: ik wil alle meningen weten, niet alleen gecensureerde reacties (eigen bubbel dus) lezen. En ja daar kunnen reacties tussen zitten die voor sommige mensen aanstootgevend zijn of meningen waar je het niet mee eens bent. Grow the fuck up, de wereld is niet aardig. En dit soort sissy's moeten leren zelf eens een schil te bouwen ipv anderen steeds de schuld te geven dat ze zelf iets lezen waar ze "gechoqueerd" van raken.

    Door alle kanten te weten/te leren blijf je niet eenzijdig in je eigen bubbel zitten met gelijkgestemden.

Recente berichten

Oranje plantenbakken worden verwijderd van het Damsterplein

De oranje plantenbakken op het Damsterplein zijn veelal kapot en het groen in de bakken…

10 minuten geleden

Stadjer (31) moet twee jaar in het cachot voor drugshandel

Een 31-jarige Stadjer kreeg vrijdag twee jaar cel opgelegd door de rechtbank, voor jarenlange handel…

1 uur geleden

Herdenking Joodse slachtoffers Tweede Wereldoorlog bij monument aan Hereweg

Afgevaardigden van de joodse gemeenschap in Groningen hielden vrijdagmiddag voor de 35e keer een herdenking…

2 uur geleden

Nieuwbouwproject Molenkampsteeg Haren feestelijk van start

Het nieuwbouwproject aan de Molenkampsteeg in Haren is donderdag feestelijk van start gegaan. Woningcorporatie Woonborg…

3 uur geleden

Julianaplein komend weekend bijna geheel afgesloten; knooppunt daarna open van en naar Drachten

Operatie Ring Zuid zit nog tot maandag in fase 3, maar toch verandert deze vrijdag…

4 uur geleden

Helena Vegter brengt single uit over Lili Marleen uit de Tweede Wereldoorlog

“It was a small town, but you and me were bigger than the world”. Het…

4 uur geleden