Categorieën: Nieuws

Stadjerspas: “Bezuinig alstublieft niet op sociale voorzieningen”

De aangekondigde bezuiningen op de Stadjerspas die donderdagmiddag door wethouder Gijsbertsen werden afgeschoten, maken onder gebruikers veel los. De SP en het CDA gaan vragen stellen aan het college hoe dit in zijn werk is gegaan en of de wethouder van deze voorziening af wil blijven.

De Stajderspas geeft mensen met een kleine beurs kortingen op bepaalde voorzieningen, zodat ook zij deel kunnen nemen aan de maatschappij. Dit gaat bijvoorbeeld om sport- en hobbyverenigingen, buurtcentra en musea. In een nieuwsbrief tussen kerst en oude&nieuw werd een bezuiniging aangekondigd. Onder andere de cliëntraad van de Sociale Dienst sprong met succes in het verweer.

Toch laat de aankondiging van de bezuiniging alleen al niet iedereen koud. “Toen ik de email van de gemeente las over de bezuinigingen, dacht ik: Hoe kan je nou iets wegpakken wat zo gigantisch belangrijk is voor de mens, de deelname aan de maatschappij, want die haal je weg”, aldus Willy, gebruiker van de pas.

Angst om te praten
Het viel nog niet mee om mensen te regelen die voor de camera wilden reageren. “Ik heb vijf mensen gebeld. Allemaal gaven ze uitzonderlijk aan dat ze zich schamen voor hun lage inkomen. Maar wat mij meer verbaasde is dat ze ook bang zijn dat als ze iets zeggen op beeld, dat hun uitkering in gevaar komt. Dus zeggen ze liever dan maar niks”, vertelde Renneke. “Ik heb nu gemerkt dat er maar heel weinig mensen zijn met een Stadjerspas die er iets van durven te zeggen, het is kennelijk een hele makkelijke groep om op te bezuinigingen.

De SP en het CDA gaan vragen stellen aan de wethouder: “Hoe kan dit, hoe heeft dit kunnen gebeuren? Ik weet ook niet waar die bezuiniging ineens vandaag komt. Wilt u het alstublieft uit uw hoofd halen om te bezuinigen op sociale voorzieningen,”aldus SP-voorman Jimmy Dijk.

Wouter Holsappel

Bekijk reacties

  • De toegang tot een museum bedraagt tussen de 12 en 15 euro!!! Mensen met een laag inkomen komen daardoor weinig in museums. Een museumkaart kost ca 60 euro per jaar. Is ook al heel duur voor lage inkomens. Juist de stadjerspas geeft lage inkomens de kans om ook naar musea en bibliotheek te gaan. Gelukkig kunnen kinderen tot 19 jaar gratis lid worden van de bieb. Als je de armoede de wereld uit wilt helpen begin dan tenminste met bijv. de Stadjerspas. Hoe meer men zich ontwikkelt, hoe minder kans op armoede. Dat wil de overheid toch juist? En in dit geval bedoel ik de gemeente Groningen. Dus niet op bezuinigen, want ook de gemeente wil toch niet het paard achter de wagen spannen?

  • Misschien moet de stekker eruit bij het ICT bedrijf, dat is gelokt met 71 miljoen euro, en daar plukt 'de liberaal'Joost van Keulen van de VVD nu de vruchten van. Joost moet maar leren op eigen benen te staan als 'de liberaal'!

    De verhoudingen zijn ronduit scheef in Groningen!

  • Stadjerspas, ik begrijp dat het een soort kortingskaart is voor mensen met bijstand. De gemeente staat diep in het rood, en er dient dus fors bezuinigd te worden. En bovendien, de werkende inwoners van deze stad, ja, in sommige wijken bestaan ze nog, hebben ook geen recht op een Stadjerspas met allerlei kortingen. Volgens mij krijgen mensen met een bijstandsuitkering al kortingen op gemeentelijke belastingen en nog meer.

  • Dit was de volgende stap geweest van de gemeente Groningen om de mensen nog dommer en zwakker te maken. De zwakkere medemens zou misschien iets kunnen leren in een museum of te gezond blijven. Dan valt er immers niets meer te verdienen aan de niet te vertrouwen burger (worden van een gemeente ambtenaar) en zou de gemeente wel eens mensen moeten ontslaan. Kunnen ze die trouwens wel weer goedkoop aannemen via een participatiebaan of een onbetaalde tegendienst vragen voor de uitkering

  • @Henk Kamminga

    Er bestaat nog altijd iets van subsidie op vermogen, zoals de hypotheekrenteaftrek of een ondernemersaftrek of gunstige voorwaarden op de inkomensbelasting. Ook flauw door zo te reageren. De armoede is hardnekkig in Groningen. Ook veroorzaakt, omdat Groningen nooit kreeg, waar het recht op had. Zoals een eerlijke verdeling van de gasbaten.

    Bovendien is het diepe rood van de gemeente niet door zijn oervolk ontstaan, maar door een clubje elite van elders dat zo nodig allerlei prestigeprojecten moesten optuigen. Het was zelfs geld, wat Groningen economisch soelaas moest bieden en dus de bijstander moest helpen, waarop jij zit te katten. Maar daarover hoor ik je niet?

    Verzoen je met het feit, dat je geluk hebt in Groningen

  • Henk Kamminga. Het is voor mensen in de bijstand vrijwel onmogelijk om veel meer uit te geven dan aan vaste lasten en eten en drinken zeker wanneer er ook kinderen in het gezin zijn. Beetje hardvochtig van je ze dat niet te gunnen. Bovendien komen werkenden ook in aanmerking voor een stadjerspas. Leidraad is het inkomen. Dat mag niet hoger zijn dan 120% van de bijstandsnorm (en je mag geen student of scholier zijn met recht op studiefinanciering).

  • Voor alle ‘Henk Kamminga’s’ ....
    Het rijk stelt geld beschikbaar voor armoede bestrijding. Dit geld is dus speciaal voor de mensen die amper rond kunnen komen en wordt niet ergens anders vanaf gehaald.
    De gemeente heeft de vrijheid om zelf beleid te maken en te bepalen hoe ze de armoede gaan bestrijden.
    Ik vrees (net als met het geld voor de wmo voorzieningen) dat dit geld niet gelabeld is. En dat, als het college de kans krijgt, het geld besteed wordt aan andere dingen dan waar het voor bedoeld wordt.
    Maar goed dat zoveel mensen hun stem hebben laten horen toen ze overvallen werden (tussen kerst en oud en nieuw) met de mededeling dat de stadjerspas (vooral voor volwassenen) niets meer waard is.

Recente berichten

Donar incasseert zware nederlaag tegen Filou Oostende

Donar heeft de laatste wedstrijd van de Elite Gold verloren. De Groningers kwamen er vrijdagavond…

6 minuten geleden

Ongekende thriller bij Telstar: Van Bergen houdt FC Groningen in dying seconds op promotiekoers

In de slotseconden van de wedstrijd ontpopte Thom van Bergen zich tot de held van…

12 minuten geleden

Minder natuur- en bosgebied in Groningen, woningen nemen plaats in

Het aantal natuur- en bosgebieden in Groningen is in de periode 2013-2022 met negentien vierkante…

2 uur geleden

Afgelopen: Van Bergen is de held van Groningen in Velsen-zuid

FC Groningen neemt het vrijdagavond op tegen SC Telstar. FC Groningen moet minimaal gelijkspelen om…

3 uur geleden

NAM wil deel schadekosten Groningen niet betalen zonder ‘onderbouwing’

Als het aan de Nederlandse Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) ligt, draagt het bedrijf vooralsnog niet…

4 uur geleden

Stadjers gaan in gesprek met experts over voorwerpen Tweede Wereldoorlog

Persoonsbewijzen, speldjes of oude apparaten. Op vrijdag 3 mei konden Stadjers in gesprek met experts…

4 uur geleden