Categorieën: Nieuws

Groningen in beroep tegen verkoop Pepergasthuis

Het stadsbestuur gaat in beroep tegen de verkoop van het Pepergasthuis. Woningcorporatie Lefier wil het gasthuis verkopen aan belegger Jan Berry Drenth. Die verkoop was goedgekeurd door de Autoriteit Wonen.

Het gasthuis, met bijbehorende kerk, is aan de stad en haar bewoners geschonken door vader en zoon Solleeder in 1405. Sindsdien is het gasthuis bestuurd door een voogdijbestuur. Lefier kreeg het gasthuis via fusies in handen en wil het nu verkopen. Met de opbrengst van 4 miljoen euro wil Lefier sociale woningen bouwen aan de rand van de stad. Bewoners, gebruikers en het stadsbestuur zijn tegen en vinden dat de Pepergasthuis van de stad is. Ze willen het openbare en sociale  karakter behouden.

Wethouder Van der Schaaf gaat nu in beroep tegen de uitspraak van de Autoriteit Wonen, maar probeert tot een akkoord te komen met Lefier en belegger Drenth.

Ecco van Oosterhout

Bekijk reacties

  • Ik raad de belegger aan om voor 4 miljoen bejaarden woningen te gaan bouwen. hij zijn geld belegd en Groningen behoudt het peper gasthuis........
    Maar ja daar zal wel niet genoeg aan verdient worden......
    Raar dat Lefier dat dan ook niet kan.....

  • Een grote schande, dat zo'n huisjesmelker en cultuurbarbaar zo'n gasthuis in handen krijgt. Lekker slapen op de orgelgalerij. Hoe bedenk je het.

  • Lefier kan ook wel zonder de miljoenen van Jan Berrie sociale huurwoningen bouwen. Die leveren namelijk ook gewoon huur op.

  • Een grote schande van de stad Groningen om een woonverblijf aan een onderneming te verkopen! Wetende dat dit soort gasthuizen teloor gaan aan de smet van de ondernemers. Denk aan de medemens; stad Groningen!!!!
    Denk aan de burger!!!!

  • Wederom een schrijnend voorbeeld van Geld, Macht & Lust uit de neo-liberale doos.
    Inplaatsvan: 'behoud het goede....enz.' het Peper gasthuis is hier al ruim 600 jaar een schitterend voorbeeld van,
    Gemeente Groningen 'hol de poot'n stief'.

  • als v/d schaaf nat gaat bij de rechter dan mag ie zich zo langzamerhand wel eens achter zijn oren gaan krabben over zijn juridische kennis en dat van zijn juridische team/adviseurs.

  • Het is natuurlijk onzin dat Lefier de opbrengst van het hofje nodig heeft voor sociale woningbouw. Lefier bezit veel bedrijfsonroerendgoed. Als zij dat verkopen, kunnen zij voor miljoenen sociale woningbouw realiseren. Daarbij komt dat de woningbouwverenigingen hebben afgesproken dat zij hun bedrijfsonroerendgoed gaan afstoten. Lefier houdt zich niet aan deze afspraak. Wat moet een woningbouwvereniging doen met bedrijfsonroerendgoed? Laat ze al hun middelen steken in sociale woningbouw, dat is de taak van de woningbouwvereniging!

  • Bij dit alles komt vooral één vraag bij mij naar voren: Hoe is het in 's hemelsnaam mogelijk geweest dat het Pepergasthuis überhaupt in handen gekomen is van een commerciële instelling als Lefier ? Daar moet toch wel een onverantwoordelijke gek bezig geweest zijn. Misschien een stadsbestuurder ? In ieder geval zou "men" of Oog-TV daar ook maar eens aandacht aan mogen besteden !

  • @Henk Visser. De verkoop van bedrijfsonroerendgoed is tot nu toe niet ingebracht. Geweldig zo'n ontnuchterende bijdrage in deze kwestie.
    De vrijkomende miljoenen zouden dan niet alleen voor nieuwbouw ingezet moeten worden, maar ook voor het oplossen van langdurige ernstige klachten in de bestaande bouw !

Recente berichten

ETT Media maakt doorstart na faillissement: drie medewerkers nemen bedrijf over

ETT Media maakt een doorstart. Na het faillissement van begin maart hebben drie medewerkers besloten…

58 minuten geleden

Woensdag 24-uurs staking in Groningen voor betere cao Metaal & Techniek

Vakbonden FNV en CNV roepen hun leden in de Metaal & Techniek in Groningen op…

1 uur geleden

‘Waarom vindt gedeputeerde Emmens een post over ‘hoogverraad’ van FDF interessant?’

De Statenfracties van D66, GroenLinks en de SP willen van het College van Gedeputeerde Staten…

2 uur geleden

Kwart leerlingen in Groningen voelt zich onveilig op school

Een kwart van de jongeren op scholen in Groningen en Drenthe voelt zich niet veilig…

3 uur geleden

Fietser naar ziekenhuis na botsing in spoortunnel Paterswoldseweg

In de tunnel onder het spoor op de Paterswoldseweg raakte zondagavond een fietser gewond door…

3 uur geleden

Noorderlicht laat zich opnieuw zien

In de nacht van zondag op maandag was opnieuw het noorderlicht te zien. De afgelopen…

11 uur geleden