Ook lager opgeleiden met een gezond voedingspatroon hebben een twee keer zo hoog diabetesrisico dan hoger opgeleiden met een gezond voedingspatroon. Dat concluderen wetenschappers van het UMCG.
De onderzoekers keken naar gegevens van ruim 90.000 Nederlanders. Uit de resultaten concluderen de onderzoekers dat diabetes bij lager opgeleiden vaker door een combinatie van oorzaken wordt veroorzaakt, niet alleen door leefstijl.
De onderzoekers pleiten daarom dat de gangbare aanpak in de huisartsenpraktijk, namelijk het verbeteren van het voedingspatroon, niet de preventie van diabetes tot effect heeft die het zou moeten hebben. Deze strategie is namelijk effectiever bij hoger opgeleiden dan bij lager opgeleiden. Beter inzicht in de rol van bijkomende risicofactoren bij sociaaleconomische gezondheidsverschillen is nodig, zo stellen de onderzoekers.
De onderzoekers publiceerden hun resultaten deze week in EClinical Medicine, gepubliceerd door The Lancet.
Burgemeester Koen Schuiling van Groningen, tevens voorzitter van de Veiligheidsregio Noord, is zwaar teleurgesteld dat…
Het zonnige en warme weer van de afgelopen dagen kent aan het eind van donderdagmiddag…
Er is mogelijk een oplossing voor de bewoners van het Betonbos. Dat heeft wethouder Rik…
De gemeente gaat onderzoeken of het mogelijk is om kabelgoten in te zetten waarmee huiseigenaren…
De gemeenteraad heeft woensdagmiddag ingestemd met het aanstellen van vijf nieuwe personeelsleden voor Thuisin050, de…
Het gedeelte van de zuidelijke ringweg dat mogelijk in de toekomst gebruikt gaat worden voor…