Categorieën: Nieuws

Krakers: Garagehouder Rouaanstraat stelt zich agressief op

De krakers van een pand aan de Rouaanstraat zeggen dat niet zij, maar de beheerder van het pand zich agressief heeft opgesteld. De krakers zitten in een kantoorruimte die direct grenst aan een garagebedrijf.

In een interview met OOGTV geeft de beheerder, garagehouder Taco Muntjewerf, de indruk dat de krakers de oorzaak zijn van diverse vechtpartijen. De krakers ontkennen dit: “We hebben gebeld met de eigenaar”, aldus kraker Jan. “Hij stond wel open voor een overeenkomst. Dat moesten we dan bespreken met de beheerder die de bedrijfsruimte achter de kantoren huurt, Taco Muntjewerf. Maar er viel van af het begin niet met hem te praten.”

Muntjewerf wil om diverse redenen van de krakers af. De krakers zeggen dat Muntjewerf met honden langs kwam en dreigende taal uitte. Dat escaleerde in een vechtpartij waarbij met breekijzers op de krakers is ingeslagen en een hond losgelaten werd. Een van de krakers moest met een bijtwond naar het ziekenhuis.

“We snappen de reactie van Taco niet”, zegt kraker Matijs. “Er gebeurt niets met het kantoorgedeelte. En de eigenaar is volgens de nieuwe leegstandswet verplicht om iets met die ruimtes te doen als het langer dan zes maanden leeg staat.”

De krakers zeggen dat het pand vijf jaar leeg staat en het laatste dat er ingezeten had een hennepplantage was. De krakers zijn afkomstig uit Raab Karcher/Bambara aan de Koningsweg dat onlangs ontruimd werd door de gebruikers, omdat Qbuzz het terrein is gaan gebruiken.

Andor Heij

Bekijk reacties

  • Voor oktober 2010 was kraken onder bepaalde omstandigheden toegestaan. Werd een pand namelijk langer dan een jaar niet gebruikt, dan mocht het pand gekraakt worden en werden de krakers niet vervolgd. Mits ze niet op heterdaad werden betrapt en er geen opzettelijke beschadigingen werden veroorzaakt. Met het intreden van de nieuwe wet doet de leegstandstermijn niet meer ter zake, kraken is hoe dan ook strafbaar.

    Straffen voor kraken
    Kraken is daarmee opgenomen in het Wetboek van Strafrecht. Krakers riskeren een celstraf van één jaar en bij geweld kan het oplopen tot twee jaar en acht maanden.
    Ti's maar even dat U het weet

  • Als ze in mijn huis zouden zitten omdat ik een kamer zogenaamd niet gebruik zou ik ook agressief worden en met breekijzer in de weer gaan om ze mijn huis uit te meppen.

  • Ja Marc, wat zou je dan doen als je op de maan zou landen?
    Wel een béétje bij de realiteit blijven hè... krakers kraken geen kamers in huizen. Daar is zover als ik weet geen enkele registratie van.
    Krakers kunnen wel (deel van) een bedrijfspand kraken. Als dat leegstaat en een onafhankelijke kadastrale eenheid is en een eigen opgang heeft tenminste.
    Dat is hier gebeurd na tijdenlange leegstand. Eigenaar wil overeemkomst met krakers totdat hij nieuw gebruik heeft. Iedereen blij. Behalve Muntjewerf die wordt agressief. Wat een zak patat. Ik zeg het je jongen als Wilders aan de macht komt dan is het met dat soort types zoals Muntjewerf snel gedaan.

  • Lekker selectief geciteerd, René.
    Kraken is strafbaar, maar dat was het onder de oude wet ook, alleen onder andere omstandigheden. De wet heet trouwens niet voor niks 'wet kraken en leegstand' want er worden eisen gesteld aan beide partijen. De wet is strenger tewgen krakers, treedt ook strenger tegen leegstand op. Dat laatste willen sommige mensen wel eens vergeten.
    Dat het strafbaar ( = mogelijk om te bestraffen ) is, betekent niet dat de kraakactie meteen illegaal is. Het betekent ook niet dat er meteen ontruimd kan of moet worden en het betekent helemaal niet dat iemand z'n hond er op af kan sturen.

  • Wat verwachten die krakers dan, dat ze met koffie worden ontvangen?
    De krakers van nu zijn een samenraapsel van figuren uit allerlei landen die ook nog eens denken dat ze recht hebben op andermans bezitting te bezetten.
    Overigens stappen krakers vanuit hun zelf op zodra er een aantal stevige jongens voor de deur staan, dat werkte vroeger en nu nog steeds, want als het er op aankomt zijn 99,9 procent al die krakers een stel watjes.

  • "De krakers zeggen dat Muntjewerf met honden langs kwam en dreigende taal uitte. Dat escaleerde in een vechtpartij waarbij met breekijzers op de krakers is ingeslagen en een hond losgelaten werd. Een van de krakers moest met een bijtwond naar het ziekenhuis."

    Maar ze hebben geen aangifte daarvan gedaan...?

  • Artikel 138 A

    1 Hij die in een woning of gebouw, waarvan het gebruik door de rechthebbende is beëindigd, wederrechtelijk binnendringt of wederrechtelijk aldaar vertoeft, wordt, als schuldig aan kraken, gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste een jaar of geldboete van de derde categorie.

    2. Indien hij bedreigingen uit of zich bedient van middelen geschikt om vrees aan te jagen, wordt hij gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste twee jaren of geldboete van de vierde categorie.
    Hier boven staat het in het Nederlands ..!!

    ER IS GEEN WOORD CHINEES BIJ .. dacht ik ..

    https://mijnoverdenkingen.blogspot.com/2017/09/we-zijn-nog-altijd-hier-brandpunt.html

    3. De in het eerste en tweede lid bepaalde gevangenisstraffen kunnen met een derde worden verhoogd, indien twee of meer verenigde personen het misdrijf plegen.

  • PVV Stemmer Menso is satire lijkt me. Geen partij die Krakers zo hard will aanpakken als de PVV. Ze wilden niet voor de huidige wet stemmen omdat ze hem te slap vonden.Uiteindelijk toch gedaan omdat de het oude gedoogbeleid gewoon noch van kracht zou zijn. Dit kraken van bedrijfspanden heeft niets met echte woningnood meer te maken. Dit zijn mensen die er voor kiezen een leven als kraker te leiden, niet uit nood geboren.

  • MCS is vlakbij gevestigd, waarom niet simpelweg een x aantal 40ft zeecontainers huren en deze 2 hoog rondom het gebouw laten plaatsen? Geef je deze deze ratten eenmalig de mogelijkheid om er uit te gaan en kunnen deze hierna er niet weer in.

  • De omgekeerde wereld, waarbij de crimineel een goede, respect- en liefdevolle behandeling eist en
    nog krijgt ook? Slachtoffers zijn daders en wie zijn eigendom beschermt een schurk!? Het moet niet gekker worden.

    De wet kan misschien eisen stellen aan leegstand, maar criminelen met behulp van de wet de mogelijkheid bieden toegang te krijgen tot andermans eigendom geeft aan dat de wetgever niet deugt.

Recente berichten

Donar incasseert zware nederlaag tegen Filou Oostende

Donar heeft de laatste wedstrijd van de Elite Gold verloren. De Groningers kwamen er vrijdagavond…

8 uur geleden

Ongekende thriller bij Telstar: Van Bergen houdt FC Groningen in dying seconds op promotiekoers

In de slotseconden van de wedstrijd ontpopte Thom van Bergen zich tot de held van…

8 uur geleden

Wisselvallig bevrijdingsweekend in aantocht: wolkenvelden, buien en opklaringen

Het komende bevrijdingsweekend wordt er één waarin het weer wat heen en weer zwalkt na…

8 uur geleden

Minder natuur- en bosgebied in Groningen, woningen nemen plaats in

Het aantal natuur- en bosgebieden in Groningen is in de periode 2013-2022 met negentien vierkante…

10 uur geleden

Afgelopen: Van Bergen is de held van Groningen in Velsen-zuid

FC Groningen neemt het vrijdagavond op tegen SC Telstar. FC Groningen moet minimaal gelijkspelen om…

10 uur geleden

NAM wil extra schadekosten Groningen niet betalen zonder ‘onderbouwing’

Als het aan de Nederlandse Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) ligt, draagt het bedrijf vooralsnog niet…

11 uur geleden