“Kap ruim 90 bomen op Zernike voorkomen”

De Stadspartij en de Partij voor de Dieren willen een spoeddebat om de kap van 92 bomen deze zomer op Zernike Campus te voorkomen.

De bomen moeten verdwijnen vanwege een verbetering van het onderwijscomplex van onder meer de Zernikelaan. Er komt een fiets en voetpad. Voor de bomen is al een kapvergunning afgegeven. Volgens beide partijen hoeven de bomen niet weg als de plannen wat gewijzigd worden.

De partijen zijn benaderd door Ward van der Houwen en diens collega Martin Specken. Beide onder andere docent industrieel product ontwikkeling aan de Hanzehogeschool. Volgens hen zijn er genoeg alternatieven voor een fiets en wandelpad waarbij de bomen wel kunnen blijven staan. Het plan wat nu op tafel ligt past volgens van der Houwen niet in de visie die de gemeente heeft uitgesproken. Namelijk dat er meer groen moet komen voor het geluk van de mens. Van der Houwen en Specken hebben zestien andere ontwerpen gemaakt waarbij het kappen van de bomen niet of nauwelijks nodig is. “Maak van de autoweg éénrichtingsverkeer, de weg kan dan worden gehalveerd en de andere helft kan worden gebruikt als fiets en wandelpad.” aldus van der Houwen.

Update: Het spoeddebat is aanstaande woensdagmiddag.

Deel dit artikel:

 1. Waarom spuiten ze de weg niet groen, voldoe je ook aan de groene ambities als ik de beredenering zo goed begrijp? Ik bedoel deze “individuele” bomen dragen helemaal niets bij voor het klimaat behalve tussen de oren dat de kleur groen is en oogt (en iets staat mij bij dat het zelfs averechts werkt dit soort bomen). De enige valide reden wat ik zou kunnen bedenken om ze te laten staan is omdat je niet alles steen en grijs eruit wil laten zien (zijn ook andere oplossingen voor) maar kom niet aan met groen/milieu/klimaat. Dat is fake nieuws. Wees gewoon eerlijk. Net zoals Beijum waar ze zo trots op zijn dat het de groenste wijk van de stad zou zijn. Heel leuk maar het is alleen maar voor het oog, dat geeft niet maar wees er wel eerlijk over.

  Tenminste dat is wat ik mij nog herinner ooit gelezen/geleerd te hebben. Het is tegenwoordig verdomd moeilijk goede bronnen te vinden tussen alle misinformatie van alle subsidieslurpende milieuclubjes die hun geld blijkbaar vooral besteden aan zoekmachines om hoog in de resultaten te staan.

 2. Zal maar niet over fotosynthese beginnen, vast een complot van geitewollensokkenbiologen.
  Maar goed, mag het nodeloos kappen van bomen eens ophouden? Ik heb dat wegkappen in mijn eigen straat meegemaakt, en terugplanten ho maar! Éen straat, zes bomen. GroenNiets college, maak de rekensom maar!

 3. K. Vaak, misschien goed om u eerst te verdiepen in het onderwerp voordat u besluit hier desinformatie te komen verspreiden. Als het gaat om het tegengaan van klimaatverandering dan spelen bomen een cruciale rol. Dat is niet mijn persoonlijke mening, maar die van (klimaat-) wetenschappers. Het planten van bomen (en dus niet kappen!) is zo’n beetje het beste dat er kunnen doen in de strijd tegen klimaatverandering. Kappen met kappen dus. Is dit nu een groene gemeente?

 4. Evertje je bijdrage is wederom reageren om het reageren, en bovendien niet juist maar dat vergeef ik je aangezien je aan tunnelvisie syndroom leidt.
  Van mij mogen ze de hele stad vol planten met bomen, dat had je geweten als je niet in de tunnel zat.

 5. Ik denk dat u vast wel rekenen op de lagere school gehad hebt @K. Vaak.
  Even goed opletten want hier komt een sommetje.

  -Één boom haalt in 50 jaar een ton CO2 uit de lucht.
  -Als je tweeënnegentig bomen kapt dan is dat dus 92 ton in 50 jaar.

  Elke boom haalt CO2 uit de lucht, hoe je het ook wenst of keert, en draagt bij aan een beter klimaat.
  Tweeënnegentig bomen halen nog veel meer CO2 uit de lucht.
  Enzovoort, enzovoort.

  Simpel toch?

  ‘Het is tegenwoordig verdomd moeilijk goede bronnen te vinden tussen alle misinformatie [….]’ schrijft u.
  Klopt!
  Want bronnen die een klimaatprobleem als een hoax zien zijn er vrijwel niet.
  Die stranden op het leveren van bewijs.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *