Categorieën: Nieuws

Gemeente wil verbod op vuurpijlen en knalvuurwerk

Er moet een verbod komen voor het meest gevaarlijke vuurwerk, zoals vuurpijlen en knalvuurwerk. Dat schrijft de gemeente in een brief over het verloop van de recente jaarwisseling.

Zo’n verbod komt de veiligheid van bewoners, hulpverleners en dieren ten goede en vermindert de overlast. De gemeente wacht de landelijke uitwerking van het kabinet over dit onderwerp af. Volgens de gemeente zal de strengere regelgeving er niet toe leiden dat er geen overlast meer zal zijn. Er zijn rond de jaarwisseling immers ook branden en vernielingen die los staan van het afsteken van vuurwerk.

De gemeente heeft zich op diverse manieren op de jaarwisseling voorbereid. Brandweer, politie en jeugdwerkers hebben met wijkbewoners afspraken gemaakt over het maken van vreugdevuren. Enkele autowrakken en oude aanhangers zijn verwijderd en zes mensen die eerder de openbare orde hadden verstoord, kregen een gebiedsverbod. Grote incidenten zijn dan ook uitgebleven.

De beide ziekenhuizen in de stad en de Doktersdienst hebben in totaal 31 vuurwerkslachtoffers behandeld. Het vrijhouden van vuurwerkvrije zones is in grote lijnen goed verlopen. De totale schade aan gemeentelijke eigendommen bedroeg 104 duizend euro. Dat is veel meer dan het jaar ervoor, maar dat kwam vooral door een vernielde houten brug aan de Meerpaal in Lewenborg (kosten: 60 duizend euro).

Gert van Akkeren

Bekijk reacties

  • mooi verhaal. maar! de overlast komt van het illegale vuurwerk en niet van het gewone vuurwerk. daarbij staat de vernielingen ook nog eens los van het vuurwerk! mogelijk zal beter zijn om de raddraaiers goed aan te gaan pakken en niet de hele bevolking!! ik zal zeggen dat de dagen voor en tijdens de feestdagen drank (alle alcohol)verboden moet gaan worden. omdat daar mee de meeste domme dingen doen! maak ja dat daar de meeste problemen door komen en overlast er gepaard mee gaat wordt vergeten! onderdruk maar weer een doelgroep! en die gaat zeker dan over grenzen die niet leuk zijn! geef elke Nederlander maar een veiligheid uitrusting met zo veel dingen dat die niets meer kan doe! dan krijgt die het nog voor elkaar om of zich zelf of een andere zich gaan te verwonden! er zijn gewoon mensen die zo dom zijn. stop die maar die dagen ergens achter gesloten deuren! en leg niet op alle slaken zout en weet het beter! ga je de straat over kun je ook dood gereden worden zonder dat het je schuld is!

  • @jan, dus legaal vuurwerk veroorzaakt geen overlast en geen gewonden. Echt fantastisch nieuws, dank voor het delen.
    En je vele uitroeptekens maken je verhaal zelfs nóg geloofwaardiger. Hulde.

Recente berichten

Minder natuur- en bosgebied in Groningen, woningen nemen plaats in

Het aantal natuur- en bosgebieden in Groningen is in de periode 2013-2022 met negentien vierkante…

2 uur geleden

LIVE: FC Groningen moét scoren tegen Telstar, de tijd dringt

FC Groningen neemt het vrijdagavond op tegen SC Telstar. FC Groningen moet minimaal gelijkspelen om…

2 uur geleden

NAM wil deel schadekosten Groningen niet betalen zonder ‘onderbouwing’

Als het aan de Nederlandse Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) ligt, draagt het bedrijf vooralsnog niet…

3 uur geleden

Stadjers gaan in gesprek met experts over voorwerpen Tweede Wereldoorlog

Persoonsbewijzen, speldjes of oude apparaten. Op vrijdag 3 mei konden Stadjers in gesprek met experts…

4 uur geleden

Herdenking Joodse slachtoffers Tweede Wereldoorlog bij monument aan Hereweg

Afgevaardigden van de joodse gemeenschap in Groningen hielden vrijdagmiddag voor de 35e keer een herdenking…

5 uur geleden

Slachtoffers april-meistaking herdacht in Appèlbergen

Bij het 3 mei-monument in Appèlbergen zijn vrijdagmiddag de slachtoffers van de april-meistaking herdacht. (meer…)

5 uur geleden