Categorieën: Nieuws

“Geen alternatieven voor bomenkap Zernikelaan”

Er zijn geen goede alternatieven voor de herinrichting van de Zernikelaan. Vanwege nieuwe bouwprojecten op de Zernike Campus moeten 92 bomen langs de Zernikelaan sneuvelen, zegt het gemeentebestuur.

De Partij voor de Dieren en de Stadspartij vroegen woensdag tijdens een spoeddebat waarom die kap nodig is en waarom de gemeenteraad er niet van op de hoogte was. Volgens wethouder Roeland van der Schaaf passen alternatieve plannen niet in het ontwerp, mede gezien de vele kabels en leidingen die er liggen. Dat geldt ook voor de plannen die twee docenten van de Hanzehogeschool eerder deze week aan het gemeentebestuur hebben voorgelegd.

Bovendien heeft de gemeenteraad een kleine twee jaar geleden al ingestemd met het ontwerp voor de campus. Daar zou volgens de kritici echter niets specifieks in staan over de kap van 92 bomen. Volgens de wethouder gaan de Zernikelaan en de Campus er uiteindelijk op vooruit: er komen veel nieuwe bomen en de uitstraling van het gebied wordt ook veel groener.

Gert van Akkeren

Bekijk reacties

  • "Veel nieuwe bomen" Hoeveel dan, van welk soort en hoe groot? En wat moet ik precies verstaan onder "groene uitstraling"? (Groene VW Kevers? ;) ) Is het nou klimatologische vergroening of groenwassen?

  • Wat een onduidelijke impressie!

    Als dit het plaatje is dat de gemeenteraad heeft goedgekeurd, dan weet ik niet of zij wel weten wat zij hebben goedgekeurd.

    Ik zie - groen en bruine - Bomen.
    > Wat is het verschil?
    > Waar staan die 92 te kappen Bomen?

    Mevrouw Kiki

  • het stukje tekst over 'groene uitstraling' had de wethouder wel achterwege mogen laten. 't is zo al erg genoeg, want het zijn niet de eerste bomen die hier achteloos in de shredder verdwijnen.

  • je moet bomen niet als een stuk meubilair gebruiken dat je naar gelang je wensen kan vervangen en/of verplaatsen, het zijn levende wezens die een gemeenschap vormen met elkaar en hun omgeving
    probeer daar nou eens je plannen op aan te passen

  • Chapeau voor de aanvragers van het spoeddebat... Ik werk zelf op het Zernike-terrein (de naam Zernike-campus klinkt hip, maar is complete onzin omdat er geen studenten/personeel op het Zernike-terrein wonen...) en heb (helaas) de paaltjes al zien staan die de toekomstige situatie markeren.
    De "impressie" komt op mij over als het beeld van over 20 jaar o.i.d.. Bomen hebben tijd nodig om te groeien, terwijl bomen omzagen en met beloning opfikken in biomassa-centrales (SDE-subsidie) aanzienlijk sneller gaat. Natuurlijk ook minder groen-onderhoud voor onze armlastige Gemeente dus duidelijk voorbeeld van een win-win situatie (waar blijft de klokkenluider???)...
    Je hoort niets van Groen Links, die (behalve dat ze in Groningen op het pluche zitten...), landelijk de kardinale fout hebben gemaakt om (m.n. onder druk v/d VVD) de SDE-subsidie regeling voor biomassa te aanvaarden in ruil voor vervroegde sluiting van kolencentrales.
    Bomen vertegenwoordigen de meest goedkoopste/efficiënte vorm van (bovengrondse) CO2-opslag en hebben altijd natuurwaarde. Laten staan dus!

  • Vandaag weer een prima stuk in het DvhN, van Frits Poelman:
    'Kap aan Zernikelaan niet eerlijk verkocht'

    Plat gezegd, er wordt weer een vuil spelletje gespeeld (is natuurlijk helemáál geen spelletje).

  • Aangezien dat niet online staat zul je wel geabonneerd zijn op het vod. Lekker milieuvriendelijk ook, al die bomen die gekapt moeten worden om je krant op papier te ontvangen.

Recente berichten

Donar incasseert zware nederlaag tegen Filou Oostende

Donar heeft de laatste wedstrijd van de Elite Gold verloren. De Groningers kwamen er vrijdagavond…

4 uur geleden

Ongekende thriller bij Telstar: Van Bergen houdt FC Groningen in dying seconds op promotiekoers

In de slotseconden van de wedstrijd ontpopte Thom van Bergen zich tot de held van…

4 uur geleden

Wisselvallig bevrijdingsweekend in aantocht: wolkenvelden, buien en opklaringen

Het komende bevrijdingsweekend wordt er één waarin het weer wat heen en weer zwalkt na…

4 uur geleden

Minder natuur- en bosgebied in Groningen, woningen nemen plaats in

Het aantal natuur- en bosgebieden in Groningen is in de periode 2013-2022 met negentien vierkante…

6 uur geleden

Afgelopen: Van Bergen is de held van Groningen in Velsen-zuid

FC Groningen neemt het vrijdagavond op tegen SC Telstar. FC Groningen moet minimaal gelijkspelen om…

7 uur geleden

NAM wil extra schadekosten Groningen niet betalen zonder ‘onderbouwing’

Als het aan de Nederlandse Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) ligt, draagt het bedrijf vooralsnog niet…

8 uur geleden