Categorieën: Nieuws

Buurtbewoners Henricus Muntinglaan Haren voeren actie tegen bomenkap

Buurtbewoners van de Henricus Muntinglaan zijn het niet eens met de kap van bomen in de straat. Middels voertuigen die voor de bomen staan laten ze zien dat er niets mag gebeuren totdat er wat met hun ingediende bezwaarschrift wordt gedaan.

Jochem Ring, inwoner van de straat heeft in het radioprogramma Haren Doet verteld over de beweegredenen achter de actie. De kastanjebomen aan de Henricus Muntinglaan zijn al geruime tijd ziek. De gemeente Groningen heeft daarom besloten meerdere bomen te gaan kappen. Voor de buurtbewoners viel dit niet goed, vanwege de onduidelijke informatie. Daarnaast is het geen mooi aangezicht als de bomen weg zijn. Op dit moment zijn er gele stickers geplakt op de bomen die weg moeten.

‘Er moet eerst meer duidelijkheid komen over herplanting van de bomen. Het is heel vaag of en wanneer dat gaat gebeuren’ licht Jochem toe. Hij heeft daarom in overleg met zijn buren bezwaar aangetekend. De buurt vond dat er in ruil voor de kap wel wat terug moest komen. Mogelijk een versnelde herplanting van de bomen, in samenspraak met de buurtbewoners.

Er zijn pamfletten op de bomen geplakt en er zijn voertuigen voor gezet om de kap te verhinderen. Zo weten ze zeker dat er niets gaat gebeuren. Jochem vertelt dat hij bij het opzetten van de actie toestemming heeft gevraagd van de politie. Hij begon met zijn auto voor de boom te plaatsen. Later hebben meer buurtbewoners zijn voorbeeld gevolgd. Tot wanneer de actie door blijft gaan is niet bekend.

De gemeente Groningen is op de hoogte van de actie en heeft adequaat gereageerd. Jochem heeft o.a. een rapport ingezien en is er achter gekomen dat vier mensen beslissen over het lot van 140.000 bomen. Daarbij is er ook een tekort en weinig budget voor herplanting van bomen.

Luister hier het volledige interview

Heleanne Prins

Bekijk reacties

  • Dus in plaats van een voorlopige voorziening aan de te vragen bij de rechtbank zet men er een fiets aan vast. Ik denk dat de aannemer gewaarschuwd is en naast een motorzaag ook een betonschaar mee neemt. De auto's worden op kosten van de eigenaars weggesleept.

  • @Marc; Het is nu al zover gekomen dat burgers het niet meer pikken en in verzet komen tegen het ongelimiteerde kappen. Je kunt in bezwaar gaan maar de gemeente heeft gelijk, zo niet dan toch. Waarom zou jij het op willen nemen voor een gemeente die structureel haar burgers negeert op dit onderwerp? Je ziet dat het verzet steeds groter wordt. Misschien zou de gemeente zich eens achter de oren moeten krabben i.p.v. steeds loze beloften te doen (heraanplant).

  • Een voorlopige voorziening aanvragen??
    Dat heeft dus geen enkele zin bij de zgn. overvaltactiek die overheden en projectontwikkelaars vaak toepassen: snel en stiekem kappen. Weg is weg, en zie dan nog meer eens de boom of bomen terug te krijgen! Niet dus.

  • @anton berg je hooivork maar weer op. Ik neem het niet voor de gemeente op, ik bekritiseer de gevoerde tactiek van de bewoners. Die is niet effectief.

  • Waarom niet stoppen met kappen als er geen budget is voor herplanten…
    Waar verdwijnen die honderden miljarden extra belastingen voor het klimaat?

  • Het is wel duidelijk dat Groenlinks de schuld van alles is, net zoals de joden dat waren voor de nazi's

  • Marc.
    Wat een ongepaste vergelijking.
    GroenLinks voert niet de politiek die je bij zo'n naam(!) mag verwachten, en ze zijn de grootste.
    De andere partijen in het college zijn natuurlijk evengoed schuldig aan een versteende stad. Neem CU, want die staat zich ook voor op natuur/klimaat.
    De fout die gemaakt wordt is de opvatting dat er in een compacte stad geen ruimte voor bomen is.

Recente berichten

Komende dagen geen treinverkeer mogelijk naar Zwolle vanwege bouw loopbrug Passerelle

Treinreizigers richting Zwolle en verder moeten de komende dagen rekening houden met extra reistijd. Door…

1 uur geleden

Container tegen gevel gebouw in lichterlaaie, forse rookontwikkeling

Aan de Donderslaan heeft zondagavond brand gewoed in een container met bouwafval. De brand ging…

2 uur geleden

Jonathan van Dorssen flink op schot: GVAV geeft GRC Groningen pak slaag

“Het was een heerlijke middag, maar ik kreeg wel heel veel vrijheid”, aldus GVAV aanvaller…

4 uur geleden

SC Stadspark dieper in de zorgen, Groninger Boys klopt kampioen Peize

SC Stadspark verloor in de tweede klasse I van het zondagvoetbal en raakte dieper in…

4 uur geleden

Partij voor het Noorden ontstemd over opstelling College: “Waar doen we als raad nog toe?”

De fractie van Partij voor het Noorden is zwaar ontstemd over het besluit van het…

5 uur geleden

Zo’n 25 mensen springen op eerste dag in het water in Hoogkerk: “Het wat koudere weer deert ze niet”

Openluchtzwembad Hoogkerk is zondagmiddag geopend. Ondanks de overwegend bewolkte dag waren er genoeg mensen die…

5 uur geleden