“Alle democratisch gekozen raadsleden worden nu buiten spel gezet”

Teleurgesteld en zelfs boos is fractievoorzitter Jimmy Dijk van de SP. Aanleiding is het niet uitvoeren van een motie die twee jaar geleden met ruime meerderheid door de Groningse gemeenteraad werd aangenomen.

“Het ging om een motie over zonnepanelen”, vertelt Dijk. “Op ons initiatief hebben we het idee ingebracht om zonnepanelen op daken van huurwoningen te plaatsen. Deze panelen zouden dan aangeschaft moeten worden door de gemeente en wanneer ze zich terug verdient hebben zou de woningcorporatie ze dan over nemen.” De motie werd twee jaar geleden met ruime meerderheid aangenomen. Alleen het CDA en de VVD bleken tegen.

Ondanks die meerderheid wordt de motie nu toch niet uitgevoerd. “Ik heb al heel veel meegemaakt maar zoiets nog nooit. Op deze manier zet je een hele gemeenteraad en alle democratisch gekozen raadsleden buiten spel. De verantwoordelijk wethouder zegt de motie als afgedaan te beschouwen omdat woningcorporaties toch wel actief zonnepanelen op de daken van woningen plaatsen. Dat is echt een heel slap argument.” De SP, maar ook andere partijen, zeggen het er niet bij te willen laten zitten.

Deel dit artikel:

 1. En groene daken zouden, zeker in het centrum, ook geen overbodige luxe zijn. Bij hittegolven in de zomer, 40+ graden binnenshuis, smog, geen zonnewering, is het uiterst onaangenaam leven.

 2. Beste ???,
  als jij een groen dak wil in het centrum, dan regel je dat toch mooi zelf! Groene daken op alle oude monumentale gebouwen, ik zie het nog niet voor me. Ook een zonnewering kan je zelf iets aan doen. Daarbij heb ik nog geen smog meegemaakt.
  Als jij net als ik kan betalen om in het centrum te wonen kan je ook best zelf je steentje bijdragen!

 3. Je zou zeggen twee vliegen in één klap. De opwarming van de aarde, en het terugdringen van het gebruik van fossiele brandstof. De verantwoordelijk wethouder zegt de motie als afgedaan te beschouwen omdat woningcorporaties toch wel actief zonnepanelen op de daken van woningen plaatsen. Maar stel nu eens dat de wethouder van de VVD afkomstig zou zijn geweest, dan was dit artikel overstroomd geworden door GroenLinks adepten, die het ondemocratische karakter daarvan zouden hebben benadrukt. Nu zwijgen ze, immers de uitverkoren leider(s) die spreek je niet tegen en val je niet af.

 4. Beste Koeala,
  In jouw reactie op mijn bericht staan een aantal aannames.
  In de eerste plaats dat ik zelf een groen dak mag regelen. Nou, dat mag ik dus niet.
  In de tweede plaats dat het centrum van Groningen alleen bestaat uit monumentale panden. Dat is niet waar. Er zijn bovendien tal van woningen met een onbenut plat dak.
  Ten derde over zonnewering. Dat mag ik ook niet op eigen houtje aanbrengen in mijn sociale huurwoning in het centrum. (dat heeft overigens ook betrekking op dit nieuwsitem)
  Ten vierde dat je nog geen smog hebt meegemaakt in Groningen. Zou zeggen, lees het Dagblad van het Noorden van afgelopen zomer.
  Ten vijfde dat ik zelf mijn steentje moet bijdragen. Misschien doe ik dat al wel, dat weet je niet.
  Verder zou ik willen zeggen, kijk naar de temperatuurmetingen van de stad, dan zul je zien dat de temperatuur in het centrum hoger is dan daarbuiten en dat ligt niet puur aan het feit dat het hoger gelegen is op een uitloper van de Hondsrug. Dat is meer vanwege alle beton, bakstenen en asfaltdakbedekking, dichte bebouwing en vooral het lage aandeel groen ten opzichte van andere wijken.
  Groene daken houden water vast, isoleren en zorgen voor verkoeling. Water dat niet onnodig wegstroomt in de rioolafvoer, maar deels verdampt en in de vorm van regen een positief effect heeft op de temperatuur in het centrum in tijden van warmte.

 5. Het gaat hier om huurwoningen, dus niet aankomen met je koopwoning-geklets.
  Zonnepanelen op een dak helpen ook al een beetje tegen de hoge temperaturen binnenshuis.
  Een groen dak moet kunnen kwa gewicht. Een plant van 30 cm. hoog heeft ongeveer ook wortels van 30 cm. Dat is een enorme bak potaarde.
  Een wit dak scheelt in de zomer trouwens ook 3 a 4 graden binnenshuis.

 6. Met groene daken bedoel ik sedumdaken. (vetkruid) Dat zijn kleine planten die bij lange na geen 30cm diep wortelen, denk eerder aan een tiende daarvan (3cm) of nog minder. Zoek het maar eens op.
  Dat zou je zonder belemmeringen toe kunnen passen op platte daken, zelfs deels in combinatie met zonnepanelen. Op schuine daken bij voorkeur zonnepanelen i.v.m. waterafvloeing.
  Voor koopwoningen zouden subsidieregelingen kunnen worden opgezet, ook voor groene daken. Minder CO2 betekent bijvoorbeeld minder astma bij kinderen. In het buitenland wordt groen (planten) om verschillende redenen zelfs al toegepast in grote nieuwbouwprojecten.
  En, mensen vinden groen prettiger dan baksteen en beton.

 7. “En, mensen vinden groen prettiger dan baksteen en beton”

  Op dit forum zijn meerdere mensen actief welke uw mening beslist niet delen, die zien liever iedere groene postzegel ook nog volgebouwd worden met in beton gegoten hoogbouw tumoren voorzien van kijkgaten en afgewerkt met baksteen bestemd voor de ongebreidelde aanwas van studenten.

  On topic, wij hebben zelf 20 zonnepanelen op het dak liggen en deze blijken voldoende capaciteit te bezitten om de airconditioning kosten neutraal, of is het nu energieneutraal, te laten draaien.

 8. Die mensen zijn er ongetwijfeld. Misschien als er geld aan wordt verdient of voor politiek gewin of om andere redenen. Dat kan ik op dit forum niet inschatten.

  Of zonnepanelen werken hangt natuurlijk af van meerdere factoren: kwaliteit/positie t.o.v de zon, opslag/gebruik etc. etc.
  Ik denk dat woningstichtingen hun geld liever investeren in kwantiteit dan kwaliteit als ze er subsidie voor krijgen.
  De airconditioning van mijn woning heeft energielabel D en verbruikt ook erg veel energie.
  Er zijn overigens ook schuine groene daken, met bijvoorbeeld mossen op de schaduwzijde.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *