Categorieën: Nieuws

Afvalstoffenheffing in 2021 flink omhoog

De afvalstoffenheffing gaat in 2021 jaarlijks met twintig euro omhoog. Dat meldt het stadsbestuur. Dat heeft te maken met de gestegen lonen en prijzen.

Het college heeft ook aangekondigd om onder andere meer glas, papier, en textielbakken te gaan plaatsen zodat het afval in de stad beter gescheiden kan worden. Die bakken komen vooral bij hoogbouwcomplexen. De gemeente wil graag dat het afval beter gescheiden wordt.

Daarnaast wil het college in de gemeenteraad een discussie over het betalen van de afvoer van het afval. Diftar, betalen per vuilniszak, is een optie. Ook bestaat een variant waarbij de Groninger achteraf beloond wordt voor het beter scheiden van afval.

Andor Heij

Bekijk reacties

  • Ja de inflatie en de lonen stijgen namelijk ook ieder jaar met minimaal 10%. Logisch dus! De groen linkse hobby's mogen wat kosten.

  • Hoe zit het eigenlijk met Studentenhuizen?
    Betalen de studenten ook IEDER deze heffing?
    Of gaat dit per huis?
    Daar valt dan wel wat geld binnen te halen , ipv de burgers extra te belasten!

  • Stel graaiers deze gemeente. Altijd maar doen alsof de linkse politiek het goed voor heeft met de mensen. Groningen is 1 van de armste gebieden van Nederland, maar betalen het meest voor o.a. afval, hondenbelasting, rijbewijs etc. Ze weten nog steeds niet wat ze moeten doen, diftar of zoals het nu is. Daar moeten ze wel erg lang over doen om daar uit te komen. Wat ze wel weten is dat de prijs flink omhoog moet. Groningen heeft namelijk nogal wat rode cijfers, en die gaan de burgers betalen. Ook Haren en Ten Boer dragen fijn bij. Lekker handje ophouden gemeente, dat Forum en andere prestigeprojecten moeten immers doorgaan!

  • Ik kan mij niet geheel aan de indruk onttrekken dat de inwoners van de gemeente Groningen op deze wijze ook vanaf 2021 gaan bijdragen aan de jaarlijkse begroting voor de uitvoer van een aantal prestigieuze projecten, zoals de verbouw van het stadhuis, de nieuwbouw van het Cultuurcentrum Oosterpoort, de herinrichting van het station en omgeving en natuurlijk aan het Forum. Ook gaat de OZB 8% omhoog. Ben ik nog een project vergeten?
    De gemeente Groningen had op 01-01-2019 231.299 inwoners (Google). Een snelle rekensom:
    € 20,- x 231.299 = € 4.625.980,- extra in 2021!

  • Lijkt er op dat de gemeente met deze absurde verhogingen de bevolking warm probeert te draaien voor de Diftar?
    Maar zo lang dezelfde gemeente geen zinnige oplossing kan geven voor de problemen die... zeker in verstedelijkt gebied.. voortkomen uit Diftar lijkt me dat een wanhoopsdaad. De extra opruimkosten zouden dan al gauw betekenen dat iedereen nog meer gaat betalen. (Behalve de fraudeurs zoals die er al genoeg zijn in de omliggende gemeentes die Diftar al ingevoerd hebben)

  • Zo simpel is dit rekensommetje ook weer niet Dity. Je moet uitgaan per hoofd van de bevolking, zoals ze dat noemen. Oftewel 'per capita' De door jou opgeven inwonertal gaat uit alsof alle kinderen binnen een gezin eveneens dit bedrag betalen.

  • Helemaal met je eens Sjoerd! Die berekening van @Dity de Voogd klopt inderdaad niet.

    Wat ook niet klopt @Dity is de zin 'Ik kan mij niet geheel aan de indruk onttrekken dat de inwoners van de gemeente Groningen op deze wijze ook vanaf 2021 gaan bijdragen aan de jaarlijkse begroting voor de uitvoer van een aantal prestigieuze projecten [...]'

    Dat is een insinuatie die u hard moet maken met cijfers.
    En anders blijft het bij de uitleg van de Gemeente Groningen die op het Stadhuis te checken is.

  • Dan zijn we het toch nog een keer eens Merel.

    Het weerstandsvermogen is dusdanig groot, dat dit soort tegenvallers al opgevangen kunnen worden. Vervolgens ook kan worden aangevuld, door maatregelingen uit het verleden.

    En toch vraag ik mij af, waar al dit geld blijft. Een gemeente als Groningen is veel efficiënter gaan werken mbt de afvalverwerking. Dan niet alleen, men deed ook de suggestie, dat het opzetten van één belastingkantoor deze lasten konden worden gedeeld door alle gemeenten en per saldo ook goedkoper. Maar er zijn financiële tegenvallers geweest, door slecht management. Ook zijn er bestuurders met flinke bedragen uitgekocht. Om het te verklaren!

  • Afvalstoffenheffing wordt per huishouden berekend. Niet per persoon. Per persoon betalen alleenstaanden relatef het meest 236,40 samenwonenden €138,24 Bij 3 tot 7 personen betaal je 111 tot 47,60 pp (afhankelijk van het aantal Met 8 8 55,35 pp (maar bij iedere persoon meer dan 8 wordt dat ud minder. Conclusie. Alleenstaanden brengen het grootste deel van de afvalstoffenheffing op. Voor alleenstaanden zou Diftar dus zeer voordelig uitpakken.

Recente berichten

Rus uit Groningse vluchtelingenopvang krijgt twee jaar cel in België voor rooftocht langs supermarkten

De rechtbank in het Belgische Hasselt heeft een Rus, die naar Nederland was gevlucht om…

48 minuten geleden

VVD wil dat ondergrondse afvalcontainers met telefoon geopend kunnen worden

Ondergrondse afvalcontainers moeten in de toekomst met een telefoon geopend kunnen worden. Daar pleit de…

1 uur geleden

Kwart miljard subsidie voor productie volledig hernieuwbare waterstof, grootste capaciteit komt uit Groningen

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland heeft 250 miljoen euro aan subsidies verdeeld over zeven projecten,…

2 uur geleden

Waterloolaan afgesloten vanwege verward persoon die huisraad op straat gooit

De Waterloolaan is maandagmiddag door de politie afgesloten tussen de Verlengde Oosterweg en de Verlengde…

3 uur geleden

Aardbeving met kracht van 1.5 op schaal van Richter bij Usquert

Bij het Usquert (Het Hogeland) heeft maandag een aardbeving plaatsgevonden. Volgens het KNMI ging het…

3 uur geleden

Vanaf volgend week rijden treinen uit Stad nog vaker door naar Eemshaven

De treinen van Arriva rijden vanaf aanstaande maandag nog vaker helemaal door naar de Eemshaven.…

3 uur geleden