Categorieën: Nieuws

De Oosterpoortwijk wil verduurzamen

Als het aan de Werkgroep Oosterpoort Duurzaam ligt, moet de Oosterpoortbuurt energieneutraal worden.

De wijkgroep is een initiatief van buurtbewoners om hun medebewoners te informeren over energiegebruik. Iedere tweede en vierde maandag van de maand is er een inloopspreekuur over duurzaamheid. De buurtbewoners kunnen in overleg wat ze gezamenlijk kunnen doen aan duurzaamheid. Ook is er een warmtecameraworkshop, daarmee kunnen de bewoners zien waar hun huis beter geïsoleerd kan worden.

Bé van der Heide en Wim Hartman zijn onderdeel van de wijkgroep, zij kijken samen met buurtbewoners naar de mogelijkheden voor de verduurzaming van hun woning. “We willen de mensen ook bewuster maken, doe de cv een graadje omlaag of trek een trui aan. Dat kan in de kosten al schelen.” Aldus van der Heide.

Maandag avond brengt de wijkgroep verschillende partijen in het poortershoes bij elkaar. De gemeente, woningbouwverenigingen, bewoners en andere geïnteresseerden kunnen langs komen om met elkaar in gesprek te gaan over de duurzaamheid in de wijk.

Jan Harm Baard

Bekijk reacties

 • Dat Bé van der Heide met een trui aan in z'n eigen huis gaat zitten moet hij zelf weten, je zult met je visite maar in huis zitten met allemaal een trui aan, dan ontbreekt alleen de schnitzel, sneeuw en bergen nog.

 • Allemaal leuk, lief en aardig. Maar even een paar vragen. Gaat immers om zeer veel geld. Zeker voor de iets mindere kapitaalkrachtige Oosterpoorter.

  ...

  Hoe komt het dat er geen versnelling in de stijging van zeespiegel wordt waargenomen?

  Waarom worden statistieken ten faveure van klimaathysterie gemanipuleerd? Zo worden hete jaren veertig uit verhaaltjes van KNMI gerommeld, worden (actueel !) zeer hete periode van voor 1910 uit niet meegenomen in opwarmverhaaltjes.

  Waarom waren alle fouten van IPPC in "Inconvenient Thruth" (Nederland was nu al voor de helft verdronken) in voordelig voor het verhaal van klimaathysterici?

  Is klimaatverandering niet van alle tijden, en is een gang richting nieuwe IJstijd binnen enkele eeuwen niet veel realistischer?

  Hoe groot is de rol van CO2 in de huidige geringe opwarming? Stelt men zich werkelijk voor dat uitstoot van CO2 een soort thermostaat is?

  Hoe krijg je huizen in hete zomers enigszins gekoeld als ze volledig geïsoleerd zijn? Daarbij meenemende dat de ramen vanwege nachtelijke geluidsoverlast in 'levendige' Oosterpoort niet lekker openstaan. En dat bij wonen op begane grond /lager verdieping de kans op insluiping reëel is.

  Met betrekking tot financiële aspect van energietransitie: Qui Bono? (De rijken).

  Hoeveel doden zijn er naast de dertig van Tjernobyl-ramp, door kernenergie gevallen? Is het schadelijker dan de stille moordenaar genaamd lawaai? Zijn windmolens en verschrikkelijke warmtepompen niet een groot gevaar voor volksgezondheid.

  Is er meer ongeremde celmutatie waargenomen bij de fauna rond Fukushima (na kernongeluk)?

  Zijn windmolens niet fataal voor vogelstand? Zorgen ze op zee niet voor marteldood (door gesloopt gehoororgaan) bij walvisachtigen?

  Zijn mislukte grizzlyberen (ijsberen) belangrijker dan walvissen en vogels? Is het niet zo dat het aantal ijsberen weer aan het toenemen is?

  Zorgt klimaathysterie niet voor heel veel stress bij jonge mensen? Is armoede (door torenhoge energierekening) bij minima niet zeer schadelijk voor de gezondheid?

  Als een additionele 1 miljard hectare bomen (1/16 mondiale landoppervlak) voor reductie van CO2 tot pre-Industriele Revolutie waarde zorgt, waarom zijn politici/beleidsmakers dan zo voor bomenkap?

  Wist u dat Freeman Dyson één van de grootste fysici van vorige eeuw, theoretisch gespard heeft met Einstein, Bohr en Feyman heel oud en onafhankelijk is, en het idee van CO2 als thermostaat lachwekken vind?

  Kosten energietransitie > kosten klimaataddaptie minus baten opwarming? (Reken maar van Yes)

  Hoeveel kost het om Nederland zeespiegelstijging-proof te maken hierbij uitgaande van €10M per kilometer voor een zeedijk? (Ongeveer 1/250 van Nederlandse energietransitie)

  Is een begin 21e eeuw gebouwde "klimaatwijk" in Nijmegen niet op een complete mislukking uitgelopen?

  Waarom is Duitsland met klimaatidioterie gestopt, en koopt het weer gewoon Russisch gas? (Energietransitie is ook geopolitieke agressie van het Atlantische deel binnen de NAVO. De oude Nazi-wens om Rusland te onderwerpen is nog niet opgedroogd)

  Welk landschappen moeten er voor windparken opgeofferd worden? De mooie? Of de minder mooie zodat degenen die het geld niet hebben om in stad of mooi landschap te wonen dubbel pech hebben?

  ...

  Vragen, vragen, vragen.

 • Verduurzamen vind ik allemaal maar lastig en vervelend, en DUS is het totale onzin. Zo simpel is het.
  Ik haal er natuurlijk van alles bij, om vooral maar wél proberen respect af te dwingen (en eindigen met "vragen, vragen, vragen" scoort ook altijd uiteraard).

 • Klimaat... het nieuwe geloof... terug naar de middeleeuwen of eerder... We kunnen die greta bijvoorbeeld aan het kruis ophangen en die de nieuwe jezus noemen...

 • En af en toe duikt er weer een complotdenker op die denkt dat er geen sprake is van klimaatverandering die door de mens wordt veroorzaakt.
  Is dat domheid of kwaadaardigheid of gewoon een internettrol?

 • @RealJack:
  Ja, dat is inderdaad vaak domheid. Maar ook deels egoïsme, geen zin hebben om eigen gedrag te veranderen, koppigheid, stoer doen en ontzag inboezemen met een opvallende, afwijkende en interessantdoenerige mening, en 'cognitieve dissonantie'. Met daarbij onder andere de trucs fakenieuws en twijfel zaaien (die er niet is). Dit lijstje is vast niet compleet.
  Eén van de trucs is overigens ook ontkenning van één of meerdere bovenstaande punten.

Recente berichten

Zomerse warmte in aantocht met tropische waarden richting het weekend: “Komt toch nog vrij plotseling”

Het wordt zomer. Dat zegt OOG-weerman Johan Kamphuis. Op dinsdag en woensdag kan het 26…

15 minuten geleden

Politie beleeft onrustige nacht: vuurwapen aangetroffen, zware mishandeling en steekpartij

Een onrustige nacht. Zo omschrijft de politie de nacht van vrijdag op zaterdag waarbij agenten…

3 uur geleden

Volksuniversiteit maakt wederopstanding: “De ruimte is wel een uitdaging”

Jarenlang was het een begrip in Stad: de Volksuniversiteit. Met de verhuizing van de bibliotheek…

3 uur geleden

Asfalteringswerkzaamheden in Beijum in volle gang, Amkemaheerd tot zondagochtend afgesloten

In Beijum wordt zaterdag druk gewerkt om de Amkemaheerd van een nieuwe asfaltlaag te voorzien.…

4 uur geleden

VVD start meldpunt verkeersaso’s: “Steeds meer mensen ervaren overlast door asociale bestuurders”

De fractie van de VVD is een meldpunt gestart om inzicht te krijgen in verkeersoverlast…

5 uur geleden

Kaartverkoop internationaal hoofdprogramma Noorderzon van start

De kaartverkoop voor het internationaal hoofdprogramma van Noorderzon is zaterdagmiddag van start gegaan. De kaartverkoop…

7 uur geleden