Categorieën: Nieuws

VVD stelt vragen naar aanleiding van gekraakt pand Emdenweg

De VVD Groningen stelt vragen aan het college naar aanleiding van het kraakpand aan de Emdenweg. De VVD is vooral benieuwd hoe het kan dat er niet binnen 24 uur actie is ondernomen.

Ietje Jacobs, fractievoorzitter van VVD Groningen, vraagt zich af of er iemand van de veiligheidsdriehoek (justitie, politie en burgemeester) binnen 24 uren na het binnentreden van het pand door de krakers hiervan op de hoogte was. Volgens de wet moet binnen 24 uur aangetoond worden of er wel of geen woonrecht is voor een gekraakt pand. Als dit niet gebeurt, mogen de krakers blijven zitten.

Jacobs vindt het dan ook jammer dat de eigenaar van het pand niet is beschermd door de driehoek. Volgens de VVD is dit de tweede keer in korte tijd dat een pand gekraakt wordt en dat er niet binnen 24 uur is overgegaan tot ontruiming en dat de driehoek de pandeigenaar niet juist heeft beschermd. De vraag aan het college is dan ook hoe het kraakverbod in de toekomst kan worden gehandhaafd en hoe pandeigenaren worden beschermd.

Jan Harm Baard

Bekijk reacties

  • Die krakers mogen alles stuk maken binnen in het gebouw, eigenaar draait voor de schade op, gevalletje jammer dan. Het is beschamend dat zoiets in Nederland zomaar kan, het is gewoon inbreken wat die gasten en ze worden nog beschermd ook door de wet. Ons Nederland zakt steeds verder af wat rechtspraak aan gaat.

  • kijk kun je zien wat ondernemers macht hebben bij de burgermeester zijn eerste optreden in zeggen gevaar in mogelijke opstoot zo straatje waar niemand zoveel komt maarja het is maar een bedrijfs pandje in waarom zo druk er om heen te maken maargoed de krakers hebben het licht in de kachel in gebruik wie betaalt dit dan de burgermeester niet doen ik maargoed wat maakt het uit maar als wij of een ander wat doen dan ben je gelijk de lul hoor maar goed we zien wel waneer de burgermeester dit geval oppakt wandt kraken is tocht verboden in nederland wij werknemers zijn dus weer de lul wandt moet de rechter erbij kost weer geld maarja alles kan in nederland tocht

  • Art. 172 Gemeentewet de burgemeester is altijd bevoegd het pand te laten ontruimen, hij is het gezag van de politie. Burgemeester Halsema Groen Links heeft 17 december 2019 haar beleid bekend gemaakt namelijk ontmoedigen van kraken door zonder vooraankondiging binnen drie dagen te ontruimen en krakers moeten zich legitimeren. Omdat dit beleid plaatselijk is kan ook Groningen een toestroom van krakers verwachten uit Amsterdam. Het beleid van Halsema moet landelijk uitgerold worden anders is de ramp niet te overzien.
    Art. 551a SV is hierin essentieel namelijk iedere handhaver is bevoegd binnen te treden en te ontruimen in geval van vermoeden van kraken. Er is een arrest waar een zeven uur termijn wordt genoemd maar dat is een beperking voor een civiele procedure en in geval O.M. of de burgemeester optreedt niet aan de orde.
    Het grote probleem voor de overheid is angst voor rellen en natuurlijk ontwricht dat alle rechten van burgers. Iedereen behalve een kraker wordt ook thuis ingerekend bij wetsovertredingen. Feitelijk fasciliteert de staat het kraken zowel juridisch als met uitkeringen.

  • RealJack schreef " Waarom stelden ze geen vragen toen de politie niets deed bij de acties van de boeren?" Misschien omdat ze niet in alles van bovenaf aangestuurd worden , zoals bij GroenLinks bijvoorbeeld waar voor hen gedacht wordt. en daarom ook een eigen afweging over te mogen maken.

  • Kan de politie(k) zich niet richten op de ondermijnende criminaliteit die vaak schuil gaat achter leegstand? Frauduleuze constructies met b.v.-tjes in het buitenland e.d.

Recente berichten

Nieuwe zoektocht naar lichamen vijftien geëxecuteerde stakers Appèlbergen

Dit voorjaar is er een nieuw onderzoek gestart naar de vijftien vermiste lichaam van geëxecuteerde…

22 minuten geleden

Honderden euro’s geboden voor kaartjes voetbalkraker Groningen tegen Roda JC

Op Marktplaats wordt er fanatiek geboden op kaartjes voor de voetbalwedstrijd FC Groningen tegen Roda…

1 uur geleden

Groningse brandweer herdenkt collega’s die tijdens Tweede Wereldoorlog om het leven kwamen

Brandweer Groningen heeft zaterdag bij het oorlogsmonument aan de Sontweg een bloemstuk gelegd. Ook werd…

2 uur geleden

Gestolen scooter teruggevonden voor eigenaar aangifte kon doen

Politieagenten hebben zaterdagochtend een gestolen scooter aangetroffen terwijl er van de diefstal nog geen aangifte…

2 uur geleden

De Wijert wil sporthal in zuidelijke wijken, wethouder richt echter vizier op oosten en westen

Als het aan wethouder Inge Jongman (ChristenUnie) van Sport ligt wordt er in de zuidelijke…

5 uur geleden

Ondanks monsterzege grijpt PKC’83 naast kampioenschap

Ondanks de monsterzege van PKC'83/Team Amoeri op ZVV Zwaag (10-1) grijpen de zaalvoetballer toch naast…

6 uur geleden