Veel animo voor symposium over Lelylijn

nieuws
Foto: Alfenaar - https://www.flickr.com/photos/alfenaar/15371655120/, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=36458104

Ruim 350 belangstellenden en geïnteresseerden waren maandag aanwezig in Drachten waar een symposium over de Lelylijn gehouden werd. “Een indrukwekkende opkomst.”

De Lelylijn is een te realiseren snelle treinverbinding van Groningen via Drachten, Heerenveen, Emmeloord naar Lelystad. Het symposium werd georganiseerd door werkgeversorganisatie VNO-NCW Noord. In de zaal veel ondernemers maar ook flink wat politici waaronder wethouder Philip Broeksma (GroenLinks) van de gemeente Groningen. Broeksma liet tijdens een debat weten, waarbij het onder andere ging over de klimaatverandering, dat het een idee is om de stekker uit Groningen Airport Eelde te halen ten gunste van een snelle treinverbinding met de Randstad. Daarin werd hij gesteund door wethouder Harmke Vlieg (ChristenUnie) van de gemeente Assen.

Ook andere politici lieten zich lovend uit over de plannen. Onder hen Michael Westhagemann die lid is van de Duitse Bondsraad. Hij sprak de hoop uit dat er een snelle verbinding komt tussen Groningen en Hamburg omdat dit de samenwerking tussen de steden op het gebied van de waterstofeconomie zou bevorderen. De uitspraak is opmerkelijk omdat de Duitsers eerder nog lieten weten geen behoefte te hebben aan een snelle verbinding met het Noorden van Nederland. Ook burgemeester Femke Halsema van Amsterdam liet zich lovend uit. Volgens Halsema kan snel spoor de Randstad ontlasten, want mensen kunnen dan in het Noorden wonen en in Amsterdam werken.

Op het symposium was ook directeur Anne Hettinga van Arriva aanwezig. Hij was het met Broeksma en Vlieg eens dat de trein boven de luchthaven gaat. Wel was hij sceptisch naar aanleiding van de uitspraak van de minister van vorige week waarin ze aangaf om onderzoek te doen naar de nieuwe verbinding. Volgens Hettinga kan het een truc zijn om een besluit uit te stellen.