Categorieën: Nieuws

SP maakt “inschrijfformulier” voor wonen in Pepergasthuis

De SP wil woningzoekenden laten reageren op huizen die leeg staan in het Pepergasthuis. De partij heeft daarom een reactiepagina op Facebook gemaakt.

Het is een symbolische actie van de socialisten die tegen de verkoop van het Pepergasthuis zijn. Woningbouwvereniging Lefier heeft het pand verkocht aan belegger Jan Berry Drenth. Lefier vindt het pand te duur in onderhoud. Er is veel protest tegen de verkoop, omdat het Pepergasthuis tot het Groninger erfgoed behoort.

SP-fractievoorzitter Jimmy Dijk: “Het is een gênante vertoning. De huurders zijn tegen de verkoop, de gemeente is tegen de verkoop en de meerderheid van de Groningers is ook tegen de verkoop. Alleen Lefier en de commerciële vastgoedbelegger omdat zij beiden eurotekens in de ogen hebben.”

 

Andor Heij

Bekijk reacties

  • Mooie actie van de SP. De RvB van Lefier heeft ze kennelijk een vies goedje in haar ogen. Geen oog voor historie, cultureel erfgoed en mensen. En daarnaast zijn hun oren waarschijnlijk ook verstopt of misschien oostindisch doof?

  • De Woningwet 2015 biedt wel degelijk ruimte voor Woningstichting Lefier Groningen om restauratiestichtingen of erfgoedstichtingen onder zich te herbergen. Als er maar een relatie is met een maatschappelijke gebruiksbestemming (functie), samenhang met de buurt of omgeving of de bevordering van de leefbaarheid.

    Zie: https://maxius.nl/woningwet/artikel45

    Zie in dit verband art. 45 lid 2 sub d, e en f en art. 45 lid 3 en 4 Woningwet 2015.

    De Stadsadvocaat heeft op 9 dec. 2019 steken laten vallen, toen mevrouw Drijver van Lefier opmerkte dat het niet de taak van deze club is “om monumenten te onderhouden”. Dat is volledig onjuist.

    Ik merk hierbij op dat de rechtsvoorganger van Lefier, Woningstichting Volkshuisvesting, vier miljoen gulden van de gemeente Groningen heeft ontvangen voor de restauratie van het Pepergasthuis, voleindigd in september 1991. Vanaf 1991 heeft Volkshuisvesting (en haar rechtsopvolgers In en Lefier) circa 2,7 miljoen euro opgestreken aan huurinkomsten van het Pepergasthuis. Lefier Groningen heeft geld genoeg ontvangen om de sociale huurwoningen beter te onderhouden of te renoveren. Ik denk aan vloerisolatie, woningisolatie/spouwmuurisolatie, het aanbrengen van dubbele beglazing, het aanbrengen van HR-ketels per huurwoning en het aanbrengen van hogere drempels bij de douches (om lekkage te voorkomen).

  • Ik ben niet zo overtuigd van de goede bedoelingen van de SP. Hun innige band met krakers, is een van die twijfels die ik heb. En ik gun die bewoners van het hofje niet de ellende die dit soort lieden uiteindelijk voor hen zullen betekenen. Van de regen in de drup...

  • Die zag ik echt niet aankomen @Wasserman. De SP gaat uiteraard niet zelf woningen verhuren.
    Maar 'Het is een symbolische actie van de socialisten die tegen de verkoop van het Pepergasthuis zijn.'
    De SP wil het Pepergasthuis behouden voor sociale verhuur en voorkomen dat het gasthuis commercieel uitgemolken gaat worden door een particulier.
    Ik hoop dat u wat gerustgesteld bent ;)

  • Tuurlijk Wassermann, krakers in het Pepergasthuis. En dat wil de SP vooral ook.
    Verder alles goed met je?

  • Volgens mij wil de SP dat de bewust leegstaande huurwoningen worden verhuurd en bewoond. Daarvoor zijn ze gebouwd, toch?

    Lefier Groningen schept leegstand ten behoeve van een belegger en handelt daardoor in strijd met de Leegstandswet en art. 45 lid 1 van de Woningwet 2015 "om uitsluitend werkzaam te zijn op het gebied van de Volkshuisvesting".

    Lefier Groningen behaagt een commerciële partij ten koste van de doelgroep, waarvoor deze "Toegelaten Instelling" wettelijk moet opkomen.

    Er is veel vraag naar sociale huurwoningen. Lefier Groningen negeert haar statutaire volkshuisvestelijke missie.

    Waarschijnlijk komt vanmiddag de uitspraak op bezwaar van de Autoriteit Woningcorporaties.

Recente berichten

Donar incasseert zware nederlaag tegen Filou Oostende

Donar heeft de laatste wedstrijd van de Elite Gold verloren. De Groningers kwamen er vrijdagavond…

3 uur geleden

Ongekende thriller bij Telstar: Van Bergen houdt FC Groningen in dying seconds op promotiekoers

In de slotseconden van de wedstrijd ontpopte Thom van Bergen zich tot de held van…

3 uur geleden

Wisselvallig bevrijdingsweekend in aantocht: wolkenvelden, buien en opklaringen

Het komende bevrijdingsweekend wordt er één waarin het weer wat heen en weer zwalkt na…

3 uur geleden

Minder natuur- en bosgebied in Groningen, woningen nemen plaats in

Het aantal natuur- en bosgebieden in Groningen is in de periode 2013-2022 met negentien vierkante…

5 uur geleden

Afgelopen: Van Bergen is de held van Groningen in Velsen-zuid

FC Groningen neemt het vrijdagavond op tegen SC Telstar. FC Groningen moet minimaal gelijkspelen om…

6 uur geleden

NAM wil extra schadekosten Groningen niet betalen zonder ‘onderbouwing’

Als het aan de Nederlandse Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) ligt, draagt het bedrijf vooralsnog niet…

7 uur geleden