Categorieën: Nieuws

RIVM roept op om geen hout te stoken tijdens oudejaarsnacht

Het RIVM roept mensen in het hele land op om tijdens oudejaarsnacht geen hout te stoken. Dit omdat het gezondheidsklachten bij mensen in de omgeving, al dan niet veroorzaakt door fijn stof van vuurwerk , kan verergeren.

Tijdens oudejaarsnacht verwacht het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu dat de luchtkwaliteit in het hele land slecht zal zijn: “De rook van houtverbranding is voor iedereen ongezond, maar vooral voor mensen met bestaande luchtwegaandoeningen, hart- en vaatziekten, ouderen en kinderen. Als de lucht al verontreinigd is door de stoffen die vrijkomen bij het afsteken van vuurwerk, kan houtrook deze klachten (nog verder) verergeren,” zo schrijft het RIVM op haar website.

In de loop van 1 januari verwacht het RIVM dat de luchtkwaliteit weer zal verbeteren.

Tom Veenstra

Bekijk reacties

  • Maar geen woord over het vuurwerk?
    In Nederland zijn ongeveer 793.000 (13,4%) houtkachels in gebruik. Dat zijn er 60% minder dan 12 jaar geleden. Gemiddeld wordt er ruim 2 kuub aan hout per jaar in de kachels opgestookt. Gemiddeld aantal stookdagen 20 per jaar.

    Bron NHK: https://stichting-nhk.nl/wp-content/uploads/2018/10/15-10-2018-Persbericht-IB-onderzoek-Definitief.pdf

    Bron CBS: https://www.cbs.nl/-/media/_pdf/2019/41/cbs_2019_rapport_houtverbruik_huishoudens_woon-onderzoek_2018.pdf

  • Jawel hoor @Wasserman, volop in het nieuws dat deze oud en nieuw bar slecht is voor de gezondheid, zie bijvoorbeeld https://nos.nl/artikel/2316331-longfonds-benauwd-oud-en-nieuw-voor-700-000-mensen.html en zie ook https://www.nu.nl/jaarwisseling/6020835/zo-ongezond-zijn-de-eerste-uren-van-2020-voor-jou-en-het-milieu.html

    En u bent met uw schatting rond houtstookinstallaties aan de zuinige kant. Kijk eens naar dit document van de Rijksoverheid https://www.rvo.nl/sites/default/files/2018/09/Kennisdocument houtstook 20180910definitief.pdf
    We zijn de grens van één miljoen stookinstallaties al gepasseerd...

    Va zo'n 'stookalert' wordt niemand heet of koud, zeker de gebruikers van stookinstallaties niet.
    Het enige wat helpt is wet- en regelgeving van de overheid.

    Om een einde te maken aan de dood van jaarlijks naar schatting 2500 mensen ten gevolge van houtstook.

    Een gelukkig en gezond 2020 gewenst allemaal.

  • @Merel, Dit rapport waar je naar verwijst is samengesteld in opdracht van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.
    Het is allang bekend dat de onderzoekers veelal de door de opdrachtgever gewenste uitkomst als voorwaarde voor o.a. toekomstige opdrachten accepteert. En natuurlijk allemaal moeilijke termen en berekeningen, die geen normaal mens begrijpt en niet mag begrijpen. Bijvoorbeeld "Vluchtige Organische Componenten (Volatile Organic Compounds, VOC) in het rookgas welke fungeren als precursors voor de vorming van secondaire organische aerosolen (SOA) in de atmosfeer." Snap jij het...!! Misschien moeten we het gewoon pseudowetenschap noemen.

    En dat verhaal dat er 2500 mensen elk jaar overlijden aan die gemiddeld 20 stookdagen in het jaar, dat is nog minder dan pseudowetenschap, gewoon volksverlakkerij.

  • Wassermann leeft duidelijk in zijn eigen 'waarheden'wereldje, waar niemand aan mag komen.
    Een mooi 2020 iedereen!

  • Het rapport dat door Merel hier wordt opgevoerd, is in opdracht van de regering opgemaakt. En daar moeten we grote argwaan
    over hebben. Wie betaalt die bepaalt, is een bekende uitdrukking die ook voor de Overheid opgaat.. Het rapport zou moeten laten zien hoeveel gevaarlijke stoffen door houtkachels worden uitgestoten. Het is een onderzoek op een theoretische basis, d.w.z. computermodellen die een bepaalde situatie simuleren. Geschreven in onbegrijpelijke taal, zodat de burger de inhoud niet kan begrijpen en dus niet kan controleren. Daar moet je dan gewone boerenwijsheid tegenover zetten, en dan zie je hoe ongeloofwaardig het is.

    Burgers die houtkachels bezitten zijn over het gehele land verspreid, we weten niet waar precies, en we mogen aannemen dat er geen wijken in dorpen en steden zijn waar houtkachelgebruikers zijn geconcentreerd. Heeft de overheid dan enige duizenden sensoren door Nederland verspreid die de lucht controleren, en precies kunnen detecteren of er hout wordt verbrand. Niet erg aannemelijk. Theoretische wetenschap met dit soort uitkomsten is simpelweg betitelen als pseudowetenschap, en wordt nu door activisten en de overheid gebruikt om de samenleving te plooien en in een door hen gewenste richting te sturen.

    Ook de bewering dat er jaarlijks 2500 mensen DIRECT door het gebruik van houtkachels (gemiddeld 20 stookdagen per jaar) overlijden, is een leugen, omdat het bewijs daarvoor niet bestaat. Het is propaganda. Er is geen enkele arts die dit als doodsoorzaak van een patiënt ooit heeft vermeld, en ook het CBS heeft dit nog nooit als een DIRECTE doodsoorzaak gekwalificeerd. Natuurlijk is deze uitstoot op de lange duur schadelijk voor mensen, maar dan moeten ze daar wel dagelijks daar aan worden blootgesteld.

  • Bijzonder dat Wasserman anderen verwijt om partijdige bronnen aan te halen terwijl hij zelf zich baseert op informatie van de Nederlandse Haarden en Kachelbranche.
    Zijn argumentatie krijgt daardoor een erg hoog onzingehalte.
    :-))))

Recente berichten

Rondleiding langs graven verzetsstrijders op Zuiderbegraafplaats

In aanloop naar 4 en 5 mei worden rondleidingen verzorgd over zestien Groningse verzetsstrijders die…

1 uur geleden

Verdachten van aanrijding peuter weer vrij; politie nog bezig met onderzoek

De twee mannen die worden verdacht van het aanrijden van een kind, dinsdagavond rond zes…

1 uur geleden

Start Rui Mendes in de basis tegen Telstar? ‘Ik denk dat hij mooi in ontwikkeling is’

Er breekt een zeer spannende speelronde aan voor FC Groningen. De ploeg van trainer Dick…

2 uur geleden

Gronings whiskyplatform European Whisky Auctions bestaat drie jaar

Begonnen als lokale start-up, uitgegroeid tot wereldwijde speler op het gebied van online whiskyveilingen. European…

4 uur geleden

Wielrenner gewond na aanrijding door vrachtwagen

Een wielrenner is donderdagochtend gewond geraakt na een aanrijding aan de Duinkerkenstraat. Dat meldt RTV…

4 uur geleden

Blauwbörgje krijgt afdeling voor jonge mensen met dementie

Zorgaanbieder Dignis opent op 15 mei in 't Blauwbörgje een nieuwe afdeling voor jonge mensen…

5 uur geleden