Hondencontroleurs op pad in Ten Boer

nieuws
foto: 416style / Flickr.com

De eerste maanden van 2020 gaan hondencontroleurs huis-aan-huis door het gebied, schrijft de gemeente in de nieuwsbrief voor Ten Boer. Daarna hoeft er pas betaald te worden. Hondjes in het buitengebied blijven gratis.

‘De hondenbelasting wordt pas opgelegd vanaf het moment dat is vastgesteld dat de belasting verschuldigd is’.  En:  ‘Hondenbezitters in het buitengebied zijn vrijgesteld van deze belasting’.

‘ Wij zien een duidelijk verschil tussen hondenbezit in stedelijk gebied of in een dorpskern en hondenbezit in het buitengebied. Omdat de nieuwe gemeente Groningen anders dan de oude gemeente Groningen veel buitengebied heeft, stellen wij u voor om het houden van een hond buiten de bebouwde kom van de gemeente vrij te stellen van de hondenbelasting. Het gaat hierbij niet om grote aantallen maar het is wel een gebaar richting de houders van honden in landelijk gebied’, aldus het raadsvoorstel.

De tarieven voor 2020 zijn door de raad vastgesteld op 129,60 euro voor de eerste hond. Voor de tweede viervoeter is het tarief 192 euro. Bij een inkomen rond de bijstandsnorm, komt men in aanmerking voor een korting van 75 euro. Ook kijken burgemeester en wethouders nog hoe er voor de gebieden Ten Boer en Haren een verruimde kwijtscheldingsregeling kan komen.

‘In de eerste maanden van 2020 gaan hondencontroleurs huis-aan-huis door het gebied. De belasting wordt pas opgelegd vanaf het moment dat is vastgesteld dat de belasting verschuldigd is. Als je aanslag hondenbelasting bijvoorbeeld op 1 april wordt verstuurd, dan betaal je in 2020 over de dan resterende maanden. Heb je één hond, dan komt dat in dit voorbeeld neer op 9/12 x 129,60 euro = 97,20 euro’, rekent de gemeente in de nieuwsbrief.

Voor inwoners van de stad geldt volgens de website van de gemeente: ‘Het is verplicht om aan ons door te geven of u een hond heeft. Heeft u meerdere honden, dan meldt u ze allemaal bij ons aan.  Doet u dat niet, dan kunt u bij controle een boete krijgen, bovenop de hondenbelasting. Er vinden regelmatig huis-aan-huis controles op hondenbezit plaats. Zorg ervoor dat u uw hond(en) aanmeldt en de hondenbelasting op tijd betaalt’.

Deel dit artikel: